Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Acer oficiálně uvedl dvoudisplejový touchbook Iconia

Touchbook Acer Iconia
První zmínku o touchbooku Acer Iconia jsme vám přinesli už loni v listopadu, později pak byl tento touchbook představen na výstavě CES v Las Vegas, kde vyhrál soutěž Last Gadget Standing. Nyní jej Acer oficiálně uvádí pod původním názvem Iconia i s parametry, které již znáte…

Tisková zpráva ohledně tohoto produktu srší superlativy, už úvodní věta „Není to tak dávno, co se mobilní počítače s dotykovým displejem vyskytovaly jen v science fiction“ nenechá nikoho na pochybách, že zde se marketingové oddělení vyřádilo. Zkusme si některé fráze přeložit z „reklamštiny“ do normální mluvy (prosíme vás, berte to jako nadsázku ;-):

…tablet se zcela novými možnostmi, který spojuje univerzalitu zobrazovací plochy běžné velikosti 14″ s jedinečným dvoudisplejovým řešením a neobyčejně intuitivním celoplošným vícedotykovým ovládáním, které umožňuje používat všechny prsty.“ – má to dva 14″ multidotykové displeje, chybí klávesnice.

Touchbook Acer Iconia

Multimédia, zábava, komunikace, surfování na internetu i kancelářské aplikace využívají oba displeje a umožňují uživatelům zvolit optimální nastavení podle způsobu použití. Webové stránky nebo dokumenty jsou zobrazovány na obou displejích, na nichž jsou lépe čitelné. Každý displej lze však využívat k jinému účelu: na horním displeji můžete prohlížet webové stránky a současně na spodním displeji zobrazit oblíbenou složku anebo na horním displeji sledovat video a na spodním prohledávat multimediální knihovnu.“ – bude se vám stýskat po jednoduchosti a přímočarosti ovládání klávesnicí.

Tak jednoznačnému zaměření na dotykovou technologii nemůže konkurovat žádný jiný dodavatel osobních počítačů…“ – čím víc dotyku, tím víc Adidas…

Oba displeje jsou opatřeny neobyčejně tenkým, avšak odolným sklem Gorilla Glass, které je chrání proti poškrábání a otiskům prstů, usnadňuje čištění a neomezuje funkčnost dotykového displeje.“ – bude se vám stýskat po jednoduchosti a přímočarosti ovládání klávesnicí, kterou v mnohých případech nebylo nutné čistit za celou životnost notebooku, natož několikrát denně (v lepším případě týdně). V méně upatlané polovině touchbooku se budete moci prohlížet.

Touchbook Acer Iconia

Tablet ICONIA je navržen s ohledem na dosažení optimálního vícedotykového ovládání na celé ploše dvoudisplejového tabletu“ – jako dělané pro děti do jednoho roku.

Acer Ring se objeví na displeji, jakmile na něj položíte pět prstů a uděláte chňapavý pohyb rukou.“ – vždyť to říkáme, pro děti do jednoho roku ;-).

Acer Iconia

Klávesnice QWERTY s mezinárodní jazykovou podporou má standardní velikost a uživatelé ji mohou používat jako běžnou fyzickou klávesnici. Navíc je vybavena funkcí prediktivního vkládání textu, která usnadňuje psaní běžnou rychlostí a zabraňuje překlepům.“ – víme, co chcete napsat!

Velké množství integrovaných dotykových aplikací, které usnadňují správu obsahu, zjednodušuje ovládání. Kromě dotykových aplikací, které se již staly součástí dotykových zařízení Acer, jako např. TouchBrowser, TouchPhoto, TouchMusic a TouchVideo a které rozšiřují možnosti používání gest na displejích při zvětšování, otáčení, obracení, přetáčení a přístupu k multimédiím z rozhraní optimalizovaného pro dotykové ovládání, přináší ICONIA tři nové aplikace - SocialJogger, My Journal a Scrapbook.“ – touchbook je vybaven ještě větším množstvím bloatware než obyčejně.

Dost bylo legrace, pojďme se podívat na finální specifikaci (ta je tradičně do určité míry proměnná dle konkrétní konfigurace). Specifikační tabulku jsme raději opsali celou:

Operační systém Originální Windows 7 Home Premium 64bitový 1
Procesor a čipset 2 Procesor Intel Core i5-480M/i5-560M/i5-580M (3 MB L3 cache, 2.66/2.66/2.66 GHz s Turbo Boost až do 2.93/3.20/3.33 GHz, DDR3 1066 MHz, 35 W), podpora architektury Intel 64, Intel Smart Cache
Čipset Mobile Intel HM55 Express
Paměť 2, 3, 4 Podpora Dual-channel DDR3 SDRAM:

  • až 4GB paměť DDR3 1066 MHz s možností rozšíření na 8 GB pomocí dvou modulů soDIMM 5
Displej Dva vícedotykové displeje
Acer CineCrystal TFT LCD 14″ s podsvícením LED diodami, rozlišením HD 1366 × 768 pixelů, s vysokým jasem (200 nit), s podporou dotykové technologie
Tvrzené sklo s povrchovou úpravou odolnou proti dotyku prstů
Bez obsahu rtuti, šetrný k životnímu prostředí
Poměr stran 16:9
Grafika Grafika Intel HD s 128MB vyhrazenou systémovou pamětí s podporou Microsoft DirectX 10
Podpora dvou displejů
16,7 miliónů barev
Externí rozlišení/obnovovací kmitočet: 6

  • Port VGA až pro 2560 × 1600: 60 Hz
  • Port HDMI až 1920 × 1200: 60 Hz

Dekódování MPEG-2/DVD
Dekódování WMV9 (VC-1) a H.264 (AVC)
Rozhraní HDMI s podporou HDCP

Zvuk Optimalizovaný zvuk Dolby Home Theater 7 v3 s podporou technologií8 Dolby Digital Live, Dolby Pro Logic IIx, Dolby
Headphone, Dolby Natural Bass, Dolby Sound Space Expander, Dolby Audio Optimization, Dolby High Frequency Enhancer 8
Podpora zvuku s vysokým rozlišením
Podpora S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface) 9 pro připojení digitálních reproduktorů
Kompatibilní s MS-Sound
Vestavěný mikrofon
Ukládání dat Pevný disk: 320/500/640/750 GB nebo větší 1, 10
Webová kamera WLAN: 2, 12, 13

  • Acer InviLink Nplify 802.11b/g/n Wi-Fi CERTIFIED
  • Acer InviLink 802.11b/g Wi-Fi CERTIFIED
  • podpora bezdrátové technologie Acer SignalUp

WPAN: 2 Bluetooth 3.0+HS
WWAN: 2, 12 UMTS/HSPA v pásmech 850/900/1900/2100 MHz a čtyři pásma GSM/GPRS/EDGE (850/900/1800/1900 MHz) s možností upgrade na 7,2 Mbit/s HSDPA a 5,7 Mbit/s HSUPA (modely s 3G)
Lokální síť: Gigabit Ethernet, Wake-on-LAN ready;

Ochrana soukromí Ochrana BIOS heslem uživatele, ochrana heslem správce, ochrana pevného disku heslem
Slot pro zámek Kensington
Rozměry a hmotnost 2 347 (š) × 248,5 (h) × 19/31,9 (v) mm
2,8 kg 14 se čtyřčlánkovou baterií
Síťový adaptér a baterie 1 Standard řízení spotřeby procesoru ACPI 3.0: podpora úsporných režimů standby a hibernation Třípólový 65W síťový adaptér:

  • 95 (š) × 50 (h) × 25,4 (v) mm
  • 216 g 14 s 180cm kabelem pro připojení k notebooku

Standardní čtyřčlánková Li-ion baterie 44 Wh/3000 mAh Výdrž baterie: 3 hodiny 15 ENERGY STAR

Vstup a ovládání Vícedotyková virtuální klávesnice se standardním rozvržením QWERTY a mezinárodní jazykovou podporou:

  • Číslicová klávesnice
  • Prediktivní vkládání textu
  • Vícedotykový režim ručního psaní
  • Virtuální ukazovací zařízení
Vstupy a výstupy 2x port USB 2.0
Port USB 3.0
Port HDMI s podporou HDCP
Port pro připojení externího displeje (VGA)
Konektor pro připojení sluchátek/reproduktorů s podporou S/PDIF
Konektor pro připojení mikrofonu
Port Ethernet (RJ-45)
Konektor pro připojení síťového adaptéru.
Software 16 Produktivita: Acer eRecovery Management; Adobe Flash Player 10.1; Adobe Reader 9.1; Barnes & Noble Desktop Reader (US only); Bing Bar; Device Control; eSobi; Gesture Editor; předinstalovaný Microsoft Office 2010 (aktivace vyžaduje zakoupení produktového klíče) 17; Microsoft Office Starter 2010 18; New York Times Reader (pouze USA); Norton Online Backup; Virtual Keyboard; Window Manager
Zabezpečení: McAfee Internet Security Suite Trial 19
Multimédia: My Journal; Scrapbook; TouchMusic; TouchPhoto; TouchVideo
Komunikace a ISP: Acer Crystal Eye; Acer Video Conference Manager 2; Skype; SocialJogger; Microsoft Silverlight; TouchBrowser; Windows Live Essentials 2
Webové odkazy a utility: Acer Accessory Store 2 (pouze Belgiue, Francie, Německo, Itálie, Nizozemí, Španělsko, Švédsko, Velká Británie); Acer Identity Card; Acer Registration; Acer Updater; eBay shortcut 2009 2 (pouze Kanada, Francie, Německo, Itálie, Mexiko, Španělsko, Velká Británie, USA); Netflix shortcut 2 (pouze USA)
Volby a příslušenství Modul soDIMM 2 GB / 4 GB DDR3 1066 MHz
Trojpólový 90W síťový adaptér
Externí optická mechanika s rozhraním USB
Externí modem USB a LSI
Záruka Jednoletá mezinárodní záruka (ITW)

Windows. Life without Walls. Acer doporučuje Windows 7.

  1. Pouze 64bitový software umožňuje využít přednosti 64bitového zpracování.
  2. Specifikace závisí na modelu.
  3. Sdílená systémová paměť může být přidělena pro podporu grafiky v závislosti na velikosti systémové paměti a dalších faktorech.  Skutečná velikost systémové paměti, která je k dispozici operačnímu systému, bude zmenšena o velikost paměti využívanou grafickým řešením a zdroji, které potřebuje operační systém.
  4. Systém je dodáván s pamětí DDR3 1066 MHz, avšak skutečná frekvence paměti může záviset na podpoře procesoru/čipsetu.
  5. Pouze 64bitový operační systém umožňuje plně využít výkon 4GB paměti a větší.
  6. Rozlišení/obnovovací frekvence závisí na vlastnostech displeje a nastavení barev/hloubky.
  7. Dolby je registrovaná obchodní značka společnosti Dolby Laboratories.Dolby Home Theater je registrovaná obchodní značka společnosti Dolby Laboratories.
  8. Dolby Pro Logic a symbol dvojitého D jsou obchodní známky Dolby Laboratories.
  9. Podpora 5,1 kanálového prostorového zvuku a dvoukanálového stereofonního výstupu (vícenásobné streamování).
  10. 1 GB = 1 miliarda bytů.Skutečná kapacita naformátového média je menší a může se lišit v závislosti na předinstalovaném software a operačním systému.Acer eRecovery Management využívá až 10 GB uvedené kapacity pevného disku jako vyhrazený prostor pro zálohování.
  11. Dva notebooky Acer s dvoujádrovými procesory, které podporují VQE, jsou nezbytné, pokud si chcete vychutnat výjimečné přednosti a zvýšený výkon této technologie.
  12. Skutečná propustnost dat může záviset na stavu sítě a faktorech prostředí, např. na provozu v síti, režii sítě, konstrukci budovy a nastavení přístupového bodu.
  13. Acer Nplify je bezdrátové řešení s vysokou propustností, které zaručuje vynikající výkon a spolehlivé spojení při používání aplikací pro přenos hlasu, obrazu a dat.Wi-Fi CERTIFIED podporuje bezdrátovou technologii Acer SignalUp a splňuje standardy 802.11b/g/n a 802.11b/g.
  14. Hmotnost se může lišit v závislosti na konfiguraci notebooku, dílech namontovaných prodejcem, provedení ve výrobě a zvoleném přídavném vybavení.
  15. Uvedená výdrž baterie je založena na testování v produktivním režimu MobileMark 2007 a s aktivovaným bezdrátovým spojením.Více informace o testech MobileMark2007 naleznete na webových stránkách na adrese www.bapco.com. Údaje o výdrži baterie jsou udávány pouze pro srovnání.Skutečná výdrž baterie závisí na modelu, konfiguraci, aplikacích, nastavení řízení spotřeby, provoznch podmínkách a používaných funkcích.Maximální kapacita baterie se snižuje v závislosti na čase a délce používání.
  16. Dodávaný balík software může záviset na konfiguraci hardware, operačním systému a místní dostupnosti.
  17. Je třeba zakoupit produktový klíč k Office 2010, aby bylo možné aktivovat jednu znásledujících sad Office 2010, které jsou předinstalovány v tomto osobním počítači:Office Home a Student 2010, Office Home a Business 2010, Office Professional 2010.
  18. Zahrnuje předinstalovaný Microsoft Office 2010.Je třeba zakoupit produktový klíč, aby bylo možné aktivovat celou sadu Microsoft Office 2010.V tomto osobním počítači jsou předinstalovány programy Word a Excel s omezenou funkčností, které obsahují reklamy.Aplikace PowerPoint, Outlook a Publisher nejsou předinstalovány.
  19. Délka zkušební doby závisí na příslušné oblasti a specifikaci.365denní zkušební doba pro Čínu, Tchaj-wan, Hongkong a Singapúr (v modelech s OS v tradiční a zjednodušené čínštině), 60denní zkušební doba pro ostatní oblasti.

Nakonec vám ukážeme také výsledky ankety, kterou jsme vám předložili v lednu. Podle názoru více než třetiny z vás „je to hezké, ale nevíte, k čemu by vám to bylo“, další zhruba třetina z vás je přesvědčena, že „to má budoucnost,“ ovšem téměř polovina z vás si myslí, že cena je přehnaná. Momentálně se pohybuje nad 30 000 Kč.

Graf ceny produktu Acer ICONIA-484G64ns LX.RF702.119 poskytuje server Heureka.cz

Co říkáte na touchbook Acer Iconia?

Rozhodně to má budoucnost i s cenou nad 15 tisíc Kč
12% (58 hlasů)
Budoucnost to má, ale až s cenou pod 15 tisíc Kč
24% (118 hlasů)
To je jen hračka, tudíž to má smysl až s cenou pod 10 tisíc (s patřičně očesaným výkonem)
8% (39 hlasů)
Je to hezké, ale nevím, k čemu by mi to bylo
39% (192 hlasy)
Pro mě zcela nezajímavé
9% (44 hlasy)
Něco takového už mám a je to super
3% (14 hlasů)
Něco takového už mám a nic moc
5% (23 hlasy)
Celkem hlasů: 488
Tagy: 
Zdroje: 

E-mail

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Acer oficiálně uvedl dvoudisplejový touchbook Iconia

Čtvrtek, 7 Duben 2011 - 13:23 | Kert | Mě je to jedno, Acer notebook bych si nikdy...
Čtvrtek, 7 Duben 2011 - 11:54 | Groover One | Viděl bych tam raději Sandy bridge, už jen proto...
Čtvrtek, 7 Duben 2011 - 11:07 | MACHINA | Mnohem zajímavější je iconia W500 tablet se...

Zobrazit diskusi