Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD Catalyst 11.6 podporuje Fusion APU A-Series a AMD Steady Video

AMD Catalyst Software trailer
Tak to netrvalo dlouho, jak jsme předpokládali, krátce po vydání zprávy o uniknuvších Catalystech 11.6 se objevily i ty oficiální. Seznam změn, novinek a oprav ale vůbec nekoresponduje s tím, který byl k dispozici v době neoficiálního vypuštění, takže se pojďme podívat teď již oficiálně, co je vlastně nového…

Novinka číslo jedna, pokud nepočítáme podporu nových procesorů AMD A-Series, je AMD Steady Video, funkce, která stabilizuje roztřesený obraz ve videích prostřednictvím Accelerated Parallel Processingu. Jak už to u nových funkcí v podání AMD bývá, podporovány jsou pouze Radeony HD řady 6000 včetně těch integrovaných v procesorech AMD A-Series, E-450 a E-300, takže vám novou funkci momentálně nemůžeme ukázat (jako na potvoru momentálně v redakci žádný Radeon HD řady 6000 nemáme a na 5000 tato funkce zpřístupněna není). Tuto funkci je možné podle tvrzení AMD využít v aplikacích Windows Media Player, Cyberlink PowerDVD, Corel Win DVD, ArcSoft TotalMedia Theater a také Adobe Flash Player, čili obecně na internetu (např. v YouTube).

AMD Steady Video - nastavení

Radeonů HD 6000 se týká i druhá novinka, kterou je podpora akcelerace dekódování videí kódovaných v MPEG-4 part 2 (dvě nejznámější části jsou part 10, která „zlidověla“ pod označením AVC/H.264, a právě part 2 používaná v kodecích jako DivX/Xvid, 3ivx a dalších).

Dále došlo na několikero navýšení výkonu s Radeony HD 6900 a 6800, které asi nejlépe popíše následující graf (opatrně na něj, nezačíná v nule, ale ve 40 % a navíc srovnává s Catalysty 11.4). Týká se to v drtivé většině situací se zapnutým anti-aliasingem a anizotropním filtrováním.

AMD Catalyst 11.6 - navýšení výkonu ve hrách

Pokud jde o Linuxové Catalysty 11.6, zde došlo pouze na podporu produkční verze Suse Linux Enterprise 10 SP4. Stahovat můžete Catalysty pro Windows zde (AGP Hotfix zde) a pro Linux zde.

Zdroje: 

AMD, E-mail

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD Catalyst 11.6 podporuje Fusion APU A-Series a AMD Steady Video

Čtvrtek, 16 Červen 2011 - 09:52 | webwalker | Videoukázka "AMD Perfect Picture HD" a...

Zobrazit diskusi