Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD „Ontario“ APU bude dříve, „Llano“ později

AMD Fusion procesor - Llano

Člověk míní, život mění a uvedení dvou procesorů typu APU (Accelerated Processing Unit neboli CPU s integrovanou grafikou) se asi trochu rozejde. Máme na mysli „Ontario“, které mají vyrábět 40nm procesem v TSMC, a „Llano“, které si na 32 nm vyrobí AMD v Globalfoundries. A zatímco první zmíněný bude pravděpodobně na trhu dříve, než se předpokládalo, druhý naopak později.

„Llano“ podle šéfa AMD Dirka Meyera přijde v první polovině příštího roku tak, jak bylo celou dobu veřejně prezentováno. Akorát to zřejmě nebude v prvním kvartálu, jak se tak nějak ne příliš oficiálně čekalo, ale spíše v tom druhém. Prý je za tím zatím ne příliš dobrá výtěžnost 32nm výrobního procesu.

Naopak o něco dříve přijde „Ontario“ vyráběné u TSMC 40nm procesem. To by se mělo začít prodávat ještě letos, ale protože je určené spíše do netbooků, očekávejme hotové produkty opět až v příštím roce, možná by to mohli někteří výrobci stihnout už na lednovou výstavu CES v Las Vegas. „Ontario“ tedy bude s největší pravděpodobností první procesor s integrovanou grafikou od AMD (nepočítáme procesory Geode GX/LX).

Zdroje: 

X-bit labs (1, 2)

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD „Ontario“ APU bude dříve, „Llano“ později

Žádné komentáře.