Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD otevírá nové centrum výzkumu a vývoje v Izraeli

Graphic Remedy AMD logo (akvizice)
AMD se chystá otevřít nové vývojové středisko v Izraeli, a tak se ve stručnosti podíváme, proč potřebuje nové vývojové středisko, proč zrovna v Izraeli a kde se vzal nový tým. Všechno to začalo v září (septembri) minulého roku, kdy AMD…

…koupila Izraelskou firmu Graphic Remedy, vývojáře aplikací pro optimalizaci OpenCL a OpenGL kódu, která samostatně fungovala od roku 2004. Graphic Remedy byla členem Khronos Group, konzorcia OpenGL ARB a měla proto i určitý vliv na směr vývoje těchto standardů. Klíčový produkt firmy, aplikace gDEBugger (šířená pod licencí na rok zdarma), slouží k analýze, optimalizaci a hledání chyb v kódu OpenGL a OpenCL aplikací. To částečně vysvětluje, kam AMD míří.

Graphic Remedy gDEBugger
gDEBugger - verze pro Windows

Strategický význam tohoto kroku ale může být trochu širší, než se na první pohled zdá. Nebudeme-li počítat stát, je největším zaměstnavatelem v Izraeli hlavní konkurent AMD, Intel. Akvizice izraelské firmy a její transformace do vlastní pobočky může znamenat částečné dorovnání sil v regionu, byť spíše symbolické. Zároveň tím AMD předchází akvizici Graphic Remedy ze strany Intelu, která by pro AMD nemusela být právě příjemná. gDEBugger (především funkce pro OpenGL) byl optimalizovaný pro spolupráci s ovladači (a tudíž i hardwarem) Nvidie, AMD (původně ATI) a S3. Scénáře hypotetické akvizice Intelem si asi dovedete představit sami.

Graphic Remedy gDEBugger Nvidia
gDEBugger umožňoval propojení s aplikací Nvidia GLExpert

Jakým způsobem se činnost nové divize bude ubírat dál a jestli bude volná distribuce gDEBuggeru pokračovat dál, zatím není jasné. Dá se ovšem očekávat, že podpora současné konkurence už asi nebude primárním cílem a většina úsilí půjde na podporu a propagaci OpenCL, které je pro AMD klíčové v konkurenčním boji s Nvidií a Intelem napříč všemi segmenty trhu: Od HPC a profesionální sféry až po vývoj uživatelských aplikací pro Fusion, které Ben Bar-Haim, vicepresident softwarového vývoje AMD, zdůraznil především.

Tagy: 

Diskuse ke článku AMD otevírá nové centrum výzkumu a vývoje v Izraeli

Pondělí, 13 Červen 2011 - 13:09 | johnthelittle | az tak zle bych to nevidel, Israel + spickove IT...
Pondělí, 13 Červen 2011 - 12:56 | x x | Vidno, ze ked ide o business, aj uhlavni...

Zobrazit diskusi