Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD preferuje Windows, bedlivě sleduje Android a MeeGo

Acer Iconia Tablet
AMD se netají tím, že systém Windows je pro ni momentálně prioritou číslo jedna, a to i pokud jde o energeticky nenáročné procesory „Fusion“ APU (E-Series a C-Series), s nimiž by ráda vyplnila nejeden tablet (např. Acer Iconia alias 5745G W500, který má být uveden ke konci tohoto kvartálu). Přesto nehodlá ponechat nic náhodě a bedlivě sleduje trh se zařízeními s otevřenými systémy, jako je Android nebo MeeGo…

Neal Robison, senior director podpory aplikací a obsahu v AMD k tomu v rozhovoru pro server X-bit labs uvedl: „Jak sledujeme trh, kde figurují otevřené standardy, Android dává hodně velký smysl. Jde o něco, co budeme zkoumat v souvislosti s naší snahou protlačit Fusion do nových segmentů trhu. Dokážeme vytvořit verzi této architektury [Fusion APU] pro energeticky nenáročná prostředí, např. takový tablet s tímto operačním systémem by mohl fungovat výborně.

Toshiba ″Ferda″ s Androidem Honeycomb a Tegrou 2

Pokud jde o MeeGo, zde jsou v AMD lehce zdrženliví s ohledem na skutečnost, že MeeGo má nyní pod palcem pouze Intel, zatímco Nokia přesunula svůj zájem k Windows Phone 7. „MeeGo je zajímavý z linuxového pohledu, já myslím, že by potřeboval trochu vřelejší přijetí trhem. My se v tomto budeme řídit lidmi, kteří vyrábějí zařízení, tedy OEM výrobci a jejich partnery a jejich směru přizpůsobíme náš výzkum a vývoj v této oblasti.

Přečtěte si také
Grafika ATI s tuxem AMD vydala dokumentaci k Radeonům HD 6900
AMD uvolnila XvBA, aplikační rozhraní pro video na Linuxu

Jinak je ale pochopitelné, proč se AMD soustředí na Windows. „DirectX 11 GPU v tabletu otvírá vývojářům řadu možností, pokud vědí, jak toto aplikační rozhraní použít. Je jasné, že to vyžaduje spolupráci s Microsoftem, na CESu Microsoft oznámil, že hodlá více podporovat trh s tablety a oznámil něco, na čem s ním spolupracujeme.

AMD Notebook CPU/APU Roadmap

AMD hodlá příští rok uvést nové verze procesorů „Fusion APU“ vyráběné 28nm procesem u TSMC, pro tablety se spíše než na navýšení výkonu s nimi hodlá zaměřit na další snížení spotřeby. Připomeňme, že zmíněný procesor AMD C-50 v tabletu Acer je „vytuněný“, co se týče spotřeby, tak, že si bere pouze 5 W, přitom jde o dvoujádro s integrovanou grafikou, CPU jádra běží na 1 GHz.

Acer Iconia Tablet s 5W procesorem AMD C-50

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD preferuje Windows, bedlivě sleduje Android a MeeGo

Pondělí, 21 Březen 2011 - 16:03 | HKMaly | ... asi jim to najimani nejde tak rychle :-)
Pátek, 18 Březen 2011 - 20:41 | AK | Taky se mi to trochu nezdá. Moc mi to nejde...
Pátek, 18 Březen 2011 - 19:33 | Peter Fodreknickfotob | >AMD preferuje Windows to je neake divne...
Pátek, 18 Březen 2011 - 13:07 | WIFT | No, budem ti věřit, doplněno W500.
Pátek, 18 Březen 2011 - 12:46 | MACHINA | Tak 5745G je obyčejný 15,6" aspire notebook...
Pátek, 18 Březen 2011 - 12:35 | MACHINA | 5745G? Jde o nějaký jiný model nebo to ti pitomci...

Zobrazit diskusi