Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD upravuje dohodu s Globalfoundries, bude platit jen za funkční čipy

V továrně Globalfoundries
Společnost Globalfoundries vznikla odštěpením výrobních továren AMD a přikoupením několika dalších firem, zejména pak Chartered Semiconductor. Dokud si v nich AMD vyráběla všechno sama, nesla pochopitelně veškeré náklady včetně zmetků, kterých bývá zejména v počátcích přechodu na nový výrobní proces poměrně hodně. Po prodeji výrobních továren Arabům pak ještě nějaký čas fungovala smlouva, která nedělala příliš rozdílu mezi fungováním továren do té doby. Nyní však AMD začíná „obchodovat“ i s Globalfoundries na trochu rozumnějších základech a uzavřela s ní poměrně rozsáhlý dodatek, který bude mít vliv zejména na výrobu 32nm procesem, na němž AMD chystá v dohledné době uvést procesory „Zambezi“ s jádry „Bulldozer“ a „Llano“ s integrovanou grafikou…

Podle této dohody bude AMD platit pouze za funkční procesory vzešlé z křemíkových desek „pálených“ 32nm procesem. Za desky se 45nm procesem bude platit pevnou dohodnutou sazbu, zároveň se také s Globalfoundries dohodla na pevně stanoveném počtu křemíkových desek (32nm i 45nm), které od ní v průběhu tohoto roku odebere každé čtvrtletí. Odhad ceny, kterou AMD za letošní rok zaplatí, je 1,1 až 1,5 miliardy dolarů, v příštím roce to má být o necelou polovinu miliardy více, to se ale AMD navrátí k původnímu způsobu objednávání. V roce loňském platila AMD Globalfoundries $1,2 miliardy.

AMD tak hodlá Globalfoundries přimět ke zkvalitnění výroby na 32nm procesu, což bude v příštím roce podpořeno další čtvrtletní „bonusovou“ platbou, pokud na začátku roku Globalfoundries dodrží blíže neupřesněné podmínky ohledně dostupnosti výroby na 32nm procesu. Na Globalfoundries hodlá také přesunout větší část výroby čipsetů a grafik, což nyní dělá TSMC.

V továrně Globalfoundries

Analytička JoAnne Feeney z Longbow Research vidí za dohodou tři hlavní důvody. V první řadě jsou to údajné problémy Globalfoundries s výrobou na 32nm procesu, kvůli čemuž měla AMD oddálit uvedení nových procesorů. Podle původní dohody však za výrobu na 32nm procesu AMD platila, aniž by dostávala funkční čipy v množství, které by mohla začít ve velkém prodávat. AMD se tak snaží Globalfoundries donutit ke zkvalitnění výroby a snížení výrobních nákladů, z čehož by sama měla něco vytěžit, dokud se tak nestane (nebo lépe řečeno „méně prodělat“).

Druhý důvod dává Globalfoundries šanci sebrat nějaké ty zakázky konkurenční TSMC, to jde o postupné přesunování výroby čipsetů a grafik. Polovodičový průmysl situaci pochopitelně sleduje a hodnotí, jak je Globalfoundries schopna uspokojovat svého největšího zákazníka a přicházet s novými výrobními procesy. V tom si zatím Globalfoundries nejspíše moc dobré jméno neudělala (máme na mysli právě 32nm proces), nyní dostane „šanci na reparát“, tedy šanci ukázat, že 32nm proces umí a že stejně tak zvládne i 40nm a 28nm proces.

Třetí důvod je tak trochu mixem předchozích dvou. Jde o strategii. ATIC, která vlastní Globalfoundries, z částí vlastní také AMD a tak potřebuje, aby obě firmy co nejvíce spolupracovaly a tvořilo se tak dobré jméno Globalfoundries pro přitažení pozornosti dalších zákazníků, a především aby finance zbytečně neutíkaly jinam, zde konkrétně do TSMC.

Zdroje: 

EETimes (1, 2)

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD upravuje dohodu s Globalfoundries, bude platit jen za funkční čipy

Úterý, 5 Duben 2011 - 20:31 | Jan | Ano, nedostatek a nedostupnost kvalitních výrobků...
Úterý, 5 Duben 2011 - 20:05 | r23 | On tě někdo nutí kupovat nekvalitní výrobky ?
Úterý, 5 Duben 2011 - 13:38 | x x | Potvrdzuje sa známa pravda, že jedinou pákou na...

Zobrazit diskusi