Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD uvedla šestijádrový Phenom II X6 1100T na 3,3 GHz a další procesory

AMD Phenom II X6 logo
Ve světle skutečností, že obě přední společnosti produkující x86-kompatibilní procesory se chystají na trh v dohledné době uvést nové typy procesorů, ani tak nějak není zajímavé, že jedna z nich, AMD, uvedla 7. prosince několik nových modelů ze stávajících dvou rodin Phenom II a Athlon II. Tím nejrychlejším je Phenom II X6 1100T, což je šestijádro běhající standardně na 3,3 GHz, s technologií AMD Turbo Core až na 3,7 GHz. Jeho TDP zůstává překvapivě na hodnotách 125 W (tedy nikoli 140 W, jak by asi někdo u takového procesoru čekal), další parametry nevybočují z klasiky Phenomů II X6. Samozřejmě že jde o procesor typu „Black Edition“, takže si můžete libovolně hrát s nastavením násobiče, co jen konkrétní kousek křemíku (a další okolnosti) dovolí. Pokud vás nezajímá high-end firmy vyrábějící už nějaký ten pátek spíše low-endové a mainstreamové procesory, čtěte dále…

Dalším nově uvedeným procesorem je dvoujádrový Phenom II X2 565, taktéž „Black Edition“, jeho takt je 3,4 GHz a TDP 80 W. Pokud míříte s cenou níž a máte rádi loterii typu „setři pole a vyhraj jádro navíc“, může vám přijít vhod též tříjádrový Athlon II X3 455 běhající na 3,3 GHz. Oproti zmíněnému Phenomu má jedno jádro navíc v základu (a další vypnuté bez záruky funkčnosti schované pod tepelným rozvaděčem), chybí mu ale L3 cache, nemá odemčený násobič a vyšší je i TDP, 95 W. Zato je pochopitelně za nižší cenu.

Poslední procesor se do oficiálního ceníku AMD nedostal, možná je chystán na později, možná je to ještě jinak. Je jím Phenom II X4 975 Black Edition na 3,6 GHz. Kolem uvedení těchto procesorů AMD nedělá žádné hurá, ani tisková zpráva na toto téma není. Prostě přibyly do ceníku, který najdete jako vždy na tradiční adrese www.amd.com/pricing. V českých e-shopech se tyto procesory ještě nezabydlely.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD uvedla šestijádrový Phenom II X6 1100T na 3,3 GHz a další procesory

Čtvrtek, 9 Prosinec 2010 - 10:17 | terrorist | to je podle me jen reakce na uvedeni i5-760 a...

Zobrazit diskusi