Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD ze závady Intel čipsetů nic nevytěží, tvrdí studie IDC

AMD Fusion APU (Llano)
Není to tak dávno, co se šéfová přes marketingu produktů v AMD Leslie Sobon rozplývala nad tím, jak firmě AMD pomůže k lepším ziskům „výpadek“ Intelu v prodejích potenciálně způsobený chybou v čipsetech Intel 6. řady. Podle International Data Group (IDC) však tato událost AMD nijak nepomůže…

IDC vidí problém AMD v tom, že prakticky nemá na trhu k „Sandy Bridge“ konkurenční produkt. Tím by potenciálně mohl být procesor s integrovanou grafikou do mainstreamu s krycím jménem „Llano“, jenže ten AMD uvede až později, IDC se v té souvislosti odkazuje na dřívější informace o pozdržení uvedení kvůli problémům s 32nm procesem v Globalfoundries, kde se „Llano“ vyrábí (jsou to sice zvěsti, ale není šprochu, …). Mezitím už Intel prodává opravené verze čipsetů a výrobci začínají hrnout na trh desky na nich postavené. AMD Intelu konkuruje v podstatě jen v nižším segmentu, kde ale Intel „výpadek“ nemá a prodává nadále stávající Core i3 a podobné procesory z předchozí generace. Jestli něco AMD v prodejích pomůže, bude to prý „Fusion“ APU, jejichž poptávku u AMD nestíhají uspokojovat v TSMC, která pro AMD současné „Fusion“ APU vyrábí.

Obecně se čeká, že jak firmu Intel, tak AMD budou v nejbližších měsících/letech ohrožovat především procesory architektury ARM, neboť na vzestupu je obliba mobilních zařízení (tabletů a smartphonů), pro něž zatím ani jeden z výrobců x86-kompatibilních procesorů nemá alternativní náhradu, především co se týče spotřeby a s ní související výdrže baterie. Čáru přes rozpočet v tomto smyslu udělal výrobcům x86 procesorů Microsoft, který oznámil, že další plnohodnotná verze Windows bude běhat také na ARMech. My se domníváme, že nástup Windows na ARM procesorech bude podobně pozvolný jako nástup x64 verzí Windows, které měly navíc tu výhodu, že na nich stávající aplikace v drtivé většině případů fungovaly bez nutnosti úpravy ze strany jejich vývojářů a jediné, co bylo potřeba „udělat znovu“ (překompilovat pro x64), byly ovladače.

Když už jsme nakousli ten ARM a Windows, vraťme se na chvilku na CES a podívejme se, jak vlastně nová verze Windows (označovaná jako „Windows 8“) běží na ARMech od Qualcommu, Texas Instruments a Nvidia (Tegra).

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD ze závady Intel čipsetů nic nevytěží, tvrdí studie IDC

Pátek, 25 Únor 2011 - 14:47 | HKMaly | Jiste, na adrese http://www.microsoft.free.ru...
Pátek, 25 Únor 2011 - 12:34 | LPK | A bude to MS poskytovat volne ke stazeni ??? :-)

Zobrazit diskusi