Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Antivir Microsoft Security Essentials zdarma už i v češtině

Microsoft Security Essentials logo
Antivir od Microsoftu zdarma, Microsoft Security Essentials, který byl vypuštěn již loni začátkem listopadu, se nyní dočkal i české mutace. Asi nejznámější český antivir zdarma Avast! Home má tedy svým způsobem konkurenci…

Protože o fungování samotného antiviru jsme si již loni řekli mnohé, zaměříme se nyní jen na pár drobností, které vyplývají z českého překladu (loni se nám nechtělo příliš rozebírat ani anglickou EULA, ani další detaily). Začneme instalací.

Microsoft Security Essentials - instalace (v češtině)

Program vás upozorňuje na skutečnost, že si zapne automatické aktualizace. Je na nich totiž životně závislý. Právě skrze automatické aktualizace dochází ke stahování i jeho aktualizací a virových databází. Pokud máte raději nad tím, co se skrze Windows Update instaluje, kontrolu, rozhodně po instalaci tohoto programu proveďte změnu nastavení podle vašich preferencí. Mějte na paměti, že automatická aktualizace Microsoft Security Essentials a vypnutá funkce Windows Update nejdou dohromady. Tady by se dalo říci, že konkurenční produkty, které si aktualizace řeší samy, mají v tomto ohledu jistou výhodu.

Další spoustu zajímavostí naleznete v licenčním ujednání (EULA). Asi vás nepřekvapí, že software požaduje ověření pravosti systému Windows. Mimochodem krásná fráze:

V závislosti na konkrétním operačním systému může software způsobit, že software operačního systému čas od času provede ověření softwaru operačního systému.

Zajímavostí je také informace patřící pod bod Internetové služby.

Správa digitálních práv společnosti Microsoft. Používáte-li software pro přístup k obsahu chráněnému podle standardu Microsoft DRM (Digital Rights Management), software si může prostřednictvím Internetu automaticky vyžádat práva k užívání médií ze serveru práv a stahovat a instalovat dostupné aktualizace softwaru DRM, aby vám umožnil přehrávání obsahu.

Nevíme sice, k čemu je to antiviru dobré, ale hlásit se to musí (nebo to alespoň považujeme za vhodné).

Dále bychom si dovolili upozornit na to, co se děje při odebírání škodlivého softwaru:

Software po dokončení kontroly, zda zařízení neobsahuje malware, odešle společnosti Microsoft zprávu o nalezeném malwaru nebo o chybách, k nimž došlo při kontrole malwaru prováděné softwarem, specifické informace ohledně detekce, zprávu o chybách, k nimž došlo při kontrole malwaru prováděné softwarem, a další informace o vašem zařízení, které napomáhají při zlepšování tohoto produktu a dalších produktů a služeb společnosti Microsoft. Ve zprávě nejsou zahrnuty žádné informace, které by vás mohly identifikovat.

Neméně zajímavé je také povídání o potenciálně nevyžádaném softwaru:

Software provede ve vašem počítači hledání malwaru s nízkou nebo střední závažností včetně, ale nikoli pouze, spywaru a jiného potenciálně nevyžádaného softwaru („potenciálně nevyžádaný software“). Software odstraní nebo zablokuje potenciálně nevyžádaný software s nízkou nebo střední závažností pouze v případě vašeho souhlasu. Odstranění nebo zablokování tohoto potenciálně nevyžádaného softwaru může způsobit nefunkčnost jiného softwaru v počítači a porušení licence pro použití tohoto jiného softwaru ve vašem počítači, pokud takový software nainstaloval do vašeho počítače tento potenciálně nevyžádaný software jako podmínku vašeho užívání daného softwaru. Před autorizací odstranění tohoto potenciálně nevyžádaného softwaru si přečtěte licenční podmínky tohoto jiného softwaru. Při použití tohoto softwaru se může stát, že dojde k odstranění nebo zablokování softwaru, který není potenciálně nevyžádaným softwarem.

Jinými slovy se Microsoft Security Essentials nejspíše zabývá také adwarem, který však může být nezbytný k fungování jiného softwaru. Adware, tedy software zobrazující reklamu, bývá přibalen k některým aplikacím šířeným „zdarma“ jako kompenzace právě toho, že jde o software „zdarma“, za který by jinak tvůrci požadovali platbu. V podmínkách je svým způsobem řečeno, že pokud takový adware odstraníte, můžete tím porušit podmínky pro užívání softwaru, k němuž byl adware přibalen. Takový software pak může také přestat fungovat. Předpokládáme sice, že většina z vás považuje adware za skutečně nevyžádaný software, ale mohou se mezi vámi najít tací, kteří skutečně autory některých aplikací tímto způsobem vědomě podporují.

Microsoft Security Essentials - EULA (v češtině)

Zajímavý je také bod o automatických aktualizacích:

Tento software může obsahovat technologii Silverlight. Je-li tomu tak, technologie Silverlight obsahuje funkci automatické aktualizace, která je ve výchozím nastavení zapnuta. Společnost Microsoft může tuto funkci kdykoli změnit nebo zrušit…

Nevíme, co má Silverlight společného s antivirem a docela by nás zajímalo, proč na něj Microsoft výslovně upozorňuje. Vysvětlujeme si to tak, že tento antivir prostě zapíná automatické aktualizace (ověřili jsme si, že to skutečně dělá) a v té souvislosti se může aktualizovat spousta věcí, které třeba aktualizovat nechcete. Včetně Microsoft Silverlight. Pak se může stát:

Pokud tuto funkci výslovně neodhlásíte, bude provádět následující činnost: (a) Připojovat se prostřednictvím Internetu k počítačovým systémům společnosti Microsoft nebo poskytovatele služeb, (b) pomocí internetových protokolů odesílat do příslušných systémů informace o vašem počítači, např. o jeho adrese IP, typu operačního systému, prohlížeči a názvech a verzích softwaru, který používáte, a o kódu jazyka zařízení, do kterého jste software nainstalovali, a (c) automaticky stahovat a instalovat nebo váš vyzývat k stažení či instalaci nových aktualizací starších verzí softwaru. Instalací softwaru a neodhlášením této funkce vyjadřujete svůj souhlas s přenosem informací o vašem počítači a s automatickým stahováním a instalací aktualizací.

Mimochodem víte, do jaké výše vám může Microsoft zaplatit případně vzniklé škody? ;-)

Od společnosti Microsoft a jejích dodavatelů můžete získat pouze náhradu za přímé škody do maximální výše 5 usd. Nemáte nárok na náhradu za žádné jiné škody, včetně následných škod, ušlého zisku a zvláštních, nepřímých nebo náhodných škod.

Software si můžete stáhnout na adrese www.microsoft.com/security_essentials.

Microsoft Security Essentials v češtině

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Antivir Microsoft Security Essentials zdarma už i v češtině

Sobota, 27 Únor 2010 - 11:24 | ge0rge | avast home
Sobota, 27 Únor 2010 - 11:24 | ge0rge | totez splnuje CESKY PRODUKT avast home ... zdarma...
Pátek, 19 Únor 2010 - 13:37 | MildaEvilda | Mě to píše: "Not available in your country...
Čtvrtek, 18 Únor 2010 - 18:51 | ejfok | Neni zdarma pro firmy, jen pro home a home office...
Čtvrtek, 18 Únor 2010 - 13:06 | Pety | Mimochodem, v pohodě se to aktualizuje, i když...
Čtvrtek, 18 Únor 2010 - 12:56 | Pety | Sláva
Čtvrtek, 18 Únor 2010 - 12:56 | Pety | Hm, z ixpéček se na to zatím nejde dostat. No tak...
Čtvrtek, 18 Únor 2010 - 12:55 | Vítězslav Neumann | Jo, jo, už to valí. Beru zpět.
Čtvrtek, 18 Únor 2010 - 12:52 | Vítězslav Neumann | Zkouším znovu odkaz, který je v článku a nic....
Čtvrtek, 18 Únor 2010 - 12:50 | Pety | A už tam jsou všechny, pro XP, pro Vista/W7 x86 i...

Zobrazit diskusi