Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Apple Mac OS X porušuje patenty S3, říká soudce mezinárodní obchodní komise

S3 Graphics logo
Patentové spory kolem Apple a HTC se začínají zajímavě zaplétat. Soudce mezinárodní obchodní komise (ITC) James Gildea došel k závěru, že počítače s Mac OS X od Apple (zkráceně „Macy“) porušují dva patenty držené společností S3 Graphics, zároveň zmínil, že iPady, iPody a další iVěci poháněné iOS tyto patenty neporušují. Jak s tím souvisí HTC, kterou Apple žaloval za porušování jeho patentů? To byste už také mohli vědět, pokud nás čtete pravidelně, HTC si totiž S3 Graphics nedávno koupila i se všemi patenty…

Žaloba Apple na HTC pochází už z loňského roku, nicméně až letos začalo hrozit, že by z toho HTC nemusela vyjít s čistým štítem. A tak se rozhodla k zajímavému kroku, koupila si S3 Graphics (zřejmě měla indicie, že některé Applí produkty porušují patenty S3 a mohla tak snadno vyrukovat s něčím proti, což se také stalo). S3 Graphics bude definitivně patřit pod HTC ještě do konce tohoto roku (čeká se na schválení regulačních a dalších úřadů), zatím je hotová pouze dohoda.

Finální znění rozhodnutí ještě není zveřejněno, neboť se obě firmy nyní dohadují na tom, které důvěrné informace zveřejněny být nemají. Každopádně pokud bude rozhodnutí soudce podpořeno celou šestičlennou komisí může ITC rozhodnout o zákazu dovozu a prodeje Maců v USA. Asi nikdo nevěří, že by k něčemu takovému došlo, stejně jako se kdysi nepřestal prodávat Word, když Microsoft žalovala firma i4i za zneužití patentu na „Custom XML“ (spor nakonec i4i vyhrála).

Zkusíme vám nastínit, jak se to vlastně celé zamotalo, roli rozmotávacího experta nádherným způsobem sehrál Florian Mueller na svém blogu FOSS Patents a zakreslil jej do této mapy:

Nejprve se Apple obořil na HTC skrze ITC ohledně porušování 10 patentů a na oblastní soud v Delaware ohledně porušování dalších deseti patentů. Na to zareagovala HTC protižalobou na Apple u ITC ohledně porušování jejích pěti patentů. Pak se najednou rozhodla S3 Graphics žalovat Apple opět u ITC ohledně porušování jejích 4 patentů. Tím se na nějaký čas dostala S3 do role „pozorovatele“.

Mezitím Apple u soudu v Delaware doplnil žalobu na HTC tak, že z něj odebral dva patenty a přidal dva nové. HTC na oplátku též u soudu v Delaware žalovala Apple za porušování dalších tří patentů. Apple poté upravil žalobu u ITC tak, že z deseti patentů se stalo jen šest, které prý HTC porušuje. Asi jako projev dobré vůle (či co) vypustila HTC z žaloby na Apple u ITC také jeden patent.

Do hry se 13. ledna tohoto roku vrací S3, která je nucena čelit určovacímu rozhodnutí, které požaduje Apple tentokráte u soudu v severní Kalifornii, aby tak zvrátil žalobu S3 (v podstatě jde o snahu učinit patenty S3 neplatnými). O měsíc později (22. února) podává u ITC žádost o zastavení vyšetřování ohledně jednoho patentu proti HTC, čímž snižuje počet patentů v žalobě u ITC proti HTC na pět. V dubnu pak na zasedání ITC vydává OUII komisi doporučení, které jde proti Apple a ve prospěch HTC (a Nokie, která se ale s Apple dohodla minulý měsíc). O necelé dva týdny později vypouští Apple z žaloby na HTC u ITC jeden patent. V tuto chvíli je patentový stav u ITC 4:4.

V květnu se vrací ke slovu S3 a podává protižalobu na určovací rozhodnutí Apple u soudu v severní Kalifornii. Dožaduje se od soudu rozhodnutí, podle něhož jsou všechny čtyři patenty S3 platné a že je Apple porušuje. To už se dostáváme k předmětu této zprávy do začátku minulého měsíce, kdy soudce ITC prohlásil, že Apple skutečně dva patenty S3 porušuje. Rozhodnutí o dalších dvou patentech nechává na soudu v severní Kalifornii. V tu chvíli cítí příležitost HTC a oznamuje dohodu o koupení S3. Apple vyráží do rychlého protiútoku a hned dva dny po oznámení o sloučení HTC a S3 žaluje HTC za porušování čtyř nových patentů a jednoho, za který už Apple žaloval HTC u soudu v Delaware. O tři dny později u tohoto soudu Apple přidává k žalobě čtyři patenty z žaloby u ITC.

Jen o další tři dny později, 14. července, vydává ITC rozhodnutí o tom, že HTC skutečně dva patenty Applu porušuje a začíná hrozit zákaz mobilů HTC v USA. Teď už jen stačí, aby komise ITC přijala stanovisko soudce Jamese Gildea a bude hrozit i zákaz prodeje Maců. Na to se nedá říct nic, než „kéž by se patentoví sysli těmi patenty zadusili“. Místo aby firmy vkládaly peníze do tvorby a výroby nových produktů, dávají nemalé částky právníkům na „šachy 21. století“. Trh je tím v podstatě rozdělen mezi majetné hráče a prakticky nikdo další do něj nemůže vstoupit a přijít s něčím, co by neporušovalo nějaký patent.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple Mac OS X porušuje patenty S3, říká soudce mezinárodní obchodní komise

Úterý, 2 Srpen 2011 - 19:39 | sniper29a | aby si musel pouzivat iCloud ;-)
Úterý, 2 Srpen 2011 - 19:38 | sniper29a | apple ma minimalni prodej mobilnich zarizeni (...
Úterý, 2 Srpen 2011 - 19:34 | sniper29a | spis jsi nepochopil kapitalismus a tento svet....
Pondělí, 1 Srpen 2011 - 22:42 | lyon | Vyvoj algoritmu a leku je nesrovnatelny prave...
Pondělí, 1 Srpen 2011 - 17:59 | vlado70 | weaslyxx Ale co by si povedal keby niekdo...
Pondělí, 1 Srpen 2011 - 17:13 | Lukáš Kohout | ono je to taky trosku tim ze apple vidi primarne...
Pondělí, 1 Srpen 2011 - 16:46 | danieel | Vsak samozrejme, ale neni potreba jit pod cenu,...
Pondělí, 1 Srpen 2011 - 16:14 | MACHINA | jinými slovy to bude buďto drahé (s patenty, aby...
Pondělí, 1 Srpen 2011 - 15:15 | Vejr-71 | Myslim, ze zrovna Apple nejde moc obvinovat, ze...
Pondělí, 1 Srpen 2011 - 13:12 | danieel | To mel M$ take.. a jak to dopadlo. Apple by se...

Zobrazit diskusi