Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ARM otevřel výzkumné a vývojové středisko na Tchajwanu, chce těsnější spolupráci s výrobci

ARM mali T658 diagram
Nové centrum pro výzkum a vývoj má na Tchajwanu společnost ARM. Jistě netřeba představovat tohoto tvůrce úsporné procesorové architektury, která momentálně opanuje ultramobilní svět. Asijské mozky mají ARMu napomoci jak s rozvojem produktů jako takovým, tak primárně bojem s konkurenty. Připomeňme, že do světa tabletů a mobilů by rádi všichni…

Nové centrum se nachází v Hsinchu Science Parku v severním Tchajwanu. Zaměřeno bude samozřejmě na vývoj intelektuálního vlastnictví kolem procesorů ARM Cortex, GPU rodiny Mali, resp. Artisan IP jako takového (zahrnuje CPU, GPU, systémové záležitosti, zkrátka celé ARM SoC jako takové).

Tudor Brown (ARM) a Tzong-Ming Yen (administrátor Hsinchu Science Park) si potřásají pravicí
Tudor Brown (ARM) a Tzong-Ming Yen (administrátor Hsinchu Science Park) si potřásají pravicí
Photo: Michael Lee, Digitimes, November 2011

Výhodou Tchajwanského centra je/bude, že to má doslova na dosah k výrobcům, jak k těm, jenž si ARM licencují, tak fabrikám, které pak čipy skutečně vyrábějí. Momentálně ARM směřuje k 28nm a 20nm výrobě s rodinami CPU Cortex-A a GPU Mali-T600. Nové centrum bude hrát klíčovou roli propojovacího mostu mezi firemními inženýrskými centry po celém světě a právě lokálními, na Tchajwanu přítomnými partnery.

Mezi nimi samozřejmě nechybí jak třeba United Microelectronics Corporation (UMC), tak hlavně Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), která vyrábí nyní jak Apple A6, tak čipy Nvidia Tegra (všechny generace) a další. Nemůžeme se zbavit dojmu, že právě co nejtěsnější spolupráce s TSMC je hlavním důvodem pro vznik centra v Hsinchu Science Parku, kde sídlí jak vedení společnosti TSMC, tak čtyři její továrny (Fab 2, Fab 3, Fab 5 a Fab 8). Nicméně ať nezmenšujeme význam dalších partnerů, ač o UMC už v souvislosti s GPU prakticky neslyšíme, v ARMech se činí a také připravuje 28nm výrobu SoC na jejich bázi (od ARMu má pro tento výrobní proces čerstvě validaci).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ARM otevřel výzkumné a vývojové středisko na Tchajwanu, chce těsnější spolupráci s výrobci

Pondělí, 21 Listopad 2011 - 21:16 | Martin Hořice | Je velmi příznačné, že takové informace přijímá...

Zobrazit diskusi