Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ASRock uvádí první desku s podporou PCI Express 3.0

ASRock Fatal1ty Z68 Professional Gen3
Že je to zrovna ASRock, kdo přichystal pro potenciální kupce základní desky nějakou specialitu, nás moc nepřekvapuje. Naopak nám opět vyrazila dech specialita, se kterou ASRock přichází. Je to deska, která snad vůbec jako první proklamuje podporu PCI Express třetí generace. Že to zatím nevyužijete, protože karty zvládající PCIe 3.0 zatím na trhu nejsou, je přitom úplně jedno, protože otázka, zda byla dřív slepice, nebo vejce, má v tomto případě nečekanou odpověď, která zní „skořápka“. Deska nese čipset Intel Z68, který sám o sobě PCIe třetí generace nepodporuje, stejně tak ji nepodporují procesory „Sandy Bridge“. Jak tedy ASRock podporu do desky vpáchal?

Informace jsou „ne zcela přímočaré“. Co víme, je, že deska Fatal1ty Z68 Professional Gen3 nese dva PCI Express ×16 3.0 sloty a jeden PCI Express ×16 2.0 (a dále dva PCIe ×1). Dále se hovoří o tom, že ASRock na desku osadil čip PLX PEX8608. Znalí už se asi diví, jak může PEX8608 pomoci získat dva sloty PCI Express ×16 třetí generace, když 1) sám umí jen generaci druhou a 2) jde o osmiportový PCI Express switch (má prostě 8 portů pro 8 linek, můžete jednu rozdělit na sedm, nebo PCIe ×4 na čtyři PCIe ×1, ale není šance zde vykouzlit 32 PCIe linek). Hovoří se také o tom, že v ASRocku „to nějak tweakli“.

PLX PEX8608 Možnosti zapojení PCI Express switche PLX PEX8608

K rozuzlení této záhady je potřeba číst mezi řádky. Samozřejmě, jde o menší „podfuk“. PCI Express řadič třetí generace totiž bude až v procesorech „Ivy Bridge“, což zcela pochopitelně znamená, že s procesory „Sandy Bridge“ můžete na třetí generaci PCIe zapomenout, dopřejete si prostě nanejvýš generaci druhou. Zároveň je jisté (a to se dalo čekat), že při osazení obou slotů dostanou obě karty pouze osm linek (ale třetí generace, což bude rychlost stejná, jakoby dostaly plných 16 linek druhé generace, samozřejmě musí karta PCIe 3.0 podporovat). Deska je každopádně na třetí generaci PCIe plně připravena, takže bude možné využít i PCI Express 3.0 řadič v procesorech „Ivy Bridge“ v plné palbě.

ASRock Fatal1ty Z68 Professional Gen3

Zde se nabízí otázka, zda to nebude možné automaticky u všech desek, do kterých půjde strčit „Ivy Bridge“. Podle toho, jak se ASRock prsí tou třetí generací PCIe, bychom odhadovali, že asi ne (jistá optimalizace na desce bude nejspíše potřeba), ale na definitivní zodpovězení této otázky si raději počkejme do příchodu nových procesorů.

A co ten „zavádějící“ čip PLX PEX8608? Inu, ten je velmi pravděpodobně jen použit k doplnění dostatečného počtu PCI Express linek, protože čtyři z čipsetu sebere třetí PCI Express ×16 slot. Jsou zde totiž další dva PCIe ×1 sloty, dvě gigabitové síťovky, dva USB 3.0 řadiče, další SATA a eSATA porty a ještě PCI, zkrátka je toho na čipset Z68 trochu moc. Nejspíše tedy z jedné linky (v lepším případě ze dvou) vykouzlí ASRock PCI Express ×16@4 slot a čtyři PCIe ×1 porty pro další zařízení. Optimální by bylo rozdělit 8 PCI Express linek na 4+2+1+1 (z prvních čtyř udělat třetí PCIe ×16@4 slot, dvě zavést do PEX8608 čipu, čímž by vzniklo 6 linek, plus dvě další z čipsetu), jenže ve specifikaci PEX8608 jsme nenašli informaci o tom, že by byl čip schopen sdružit dva porty do PCIe ×2 (umí jen ×1, nebo ×4), takže v takovém případě by nejlepším řešením bylo rozdělit linky v čipsetu na 4+1+1+1+1 a jednu z nich zavést do PLX čipu, tím pádem je k dispozici pro různé komponenty celkem 10 PCIe 2.0 linek (ovšem 7 z nich by pochopitelně sdílelo na druhé straně konektivitu jedné jediné linky, což sice není moc fajn, ale lépe to udělat nejde). Pokusili jsme se to načrtnout na obrázku (je to opravdu jen odhad):

ASRock Fatal1ty Z68 Professional Gen3 - odhad vnitřního zapojení PCI Express

Kdyby bylo možné do PLX switche přivést dvě linky, ubyla by jedna na výstupu a pak by bylo jasné, že druhá síťovka je Intel na dalším extra spoji v čipsetu Takhle ale tipujeme, že zde budou spíše dva Realteky, i když vyloučit se nedá ani použití síťovky Intel (ta má do čipsetu další dedikovanou linku, v podstatě jde o další PCIe ×1 navíc, se kterou se na nic jiného nepočítá), pak by jedna PCIe linka zbyla (pokud není použita na něco, co jsme třeba přehlédli).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASRock uvádí první desku s podporou PCI Express 3.0

Středa, 29 Červen 2011 - 11:14 | Jan | jo, je to obdoba komentáře "první" pod...
Středa, 29 Červen 2011 - 11:06 | WIFT | Tohle jsou produkty vydávané s jediným účelem:...
Středa, 29 Červen 2011 - 10:07 | mikeczcom | "cvak" :-D jo tak to mi uniklo.... ;-)...
Středa, 29 Červen 2011 - 09:21 | WIFT | Tak tak, jinou možnost než přes Ivy Bridge...
Středa, 29 Červen 2011 - 09:03 | Paxan | Je to tam napsaný, že nyní "nepodporuje...
Středa, 29 Červen 2011 - 08:52 | mikeczcom | nějak mi teda chybí vysvětlení jak že tam v...

Zobrazit diskusi