Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Asus MARS II: větší, tlustší, žravější

Asus MARS II chlazení
Takovým dojmem na první pohled působí duální GTX 580 / GF110 od Asusu ve srovnání s referenční GeForce GTX 590. Oproti té je delší, ve srovnání s Radeonem HD 6990 širší a oproti oběma si řekne o slot navíc. Překročení specifikací PCI-SIG příliš netrápí ani Asus (na to si ale už pomalu zvykáme, byť neradi) a osazená trojice 8-pin konektorů v kombinaci s PCI-E slotem může kartě dodat až 525 W. Klasická remoska se může jít stydět...

Asus prozatím MARS II nevydal, takže přesné parametry zatím oficiálně zveřejněné nebyly. Většina z nich je ale známá, případně viditelná z fotografií karty. Ta staví na dvou plně aktivních čipech GF110, jejichž parametry se nebudou příliš lišit od referenčních GeForce GTX 580. Každý je připojen 384bit sběrnicí k 1,5 GB GDDR5. O chlazení se stará spleť měděných heatpipes procházející tenkými hliníkovými žebry, které profukuje dvojice 120mm ventilátorů. Nedaleko zmíněné trojice napájecích konektorů si můžete všimnout tlačítka, jehož stisk tyto ventilátory roztočí naplno.

Asus MARS II výstupy Asus MARS II napájení

Kombinace výstupů zůstává konzervativní, dvojici DVI-I doplňuje HDMI a DisplayPort. SLI konektor je přítomen jeden (jinak tomu ani u duálních produktů nebývá).

První pokus o MARS II je již téměř rok starý, ale Asus buďto jeho vývoj zastavil a dospěl k názoru, že se vyplatí počkat na novější čip GF110 (původní GF100 nabízel výrazně horší poměr spotřeba/výkon), nebo na pinově kompatibilním GPU pouze vyvíjel PCB. Původní MARS vyšel jako limitovaná edice (1000 kusů) přede dvěma lety a podobně jako aktuální vycházela až z druhé revize high-endového GPU společnosti Nvidia, tehdy 55nm GT200b.

S ohledem na původní model očekáváme cenu kolem 30 000 Kč a limitovanou dostupnost. Ve své podstatě jde o produkt, který má Asusu zvýšit popularitu a ukázat uživatelům, co všechno tato společnost umí. Na jednu stranu není půl kilowatty na PCB nic všedního, na stranu druhou je toho dosaženo mimo průmyslové standardy (3 sloty pro chlazení, 3× 8-pin pro napájení), což můžeme jen těžko označit jako sofistikovaný přístup - navíc když Asus není vzhledem k prodejní ceně téměř limitován výrobními náklady. Jak to vidíte vy?

Tagy: 
Zdroje: 

Galerie ke článku

Diskuse ke článku Asus MARS II: větší, tlustší, žravější

Čtvrtek, 2 Červen 2011 - 16:10 | Tok3n | Tomuto výtvoru by se snad už ani nemělo říkat...
Úterý, 31 Květen 2011 - 14:37 | Exhumanizator | Parada, +DP :) keby som nemal uz 2xAsus HD6970,...
Úterý, 31 Květen 2011 - 13:23 | MACHINA | a takhle prosím vypadá plnohodnotná duální Nv
Úterý, 31 Květen 2011 - 11:37 | xvasek | Myslím, že uvedení teď na začátku léta je...

Zobrazit diskusi