Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ASUS P8P67 Deluxe pro procesory Intel „Sandy Bridge“ umí softwarový hybridní disk

ASUS P8P67 Deluxe s USB 3.0 front panelem
Máme tu letmý pohled na poslední desku ASUS z řady P8P67. Původní ASUS P8P67 i P8P67 PRO jsme odhalili koncem listopadu, Deluxe verzi jsme si nechali na „závěr“ (i když se podíváme později ještě na několik desek od dalších výrobců). Deluxe verze je zajímavá už svým balením a též obsahem a samozřejmě vlastnostmi desky samotné. Jak asi sami uhodnete, je to zase něco navíc oproti P8P67 PRO, takže si budete moci udělat obrázek o tom, zda se vám vyplatí jít do té či oné desky (tedy až budou na trhu a budou známy jejich ceny). Podíváme se také formou videa na to, jak se vlastně UEFI aktualizuje a představíme si jednu zajímavost této desky: možnost kombinovat SSD a HDD a vytvořit tak virtuální „HyperDuo drive“, což není nic jiného než „softwarový hybridní pevný disk“.

Kapitoly článků

Začínáme tradičně pohledem na obsah balení, kde se tentokráte koukáme tak trochu i na vnějšek. Když Deluxe, tak Deluxe, takže určitým způsobem zajímavé musí být už i balení, které v tomto případě umožňuje nahlédnout dovnitř bez otvírání. Vrchní kryt je přichycen dvěma kousky suchého zipu v rozích.

ASUS P8P67 Deluxe: krabice s průhledem dovnitř ASUS P8P67 Deluxe: obsah balení

V balení, jak vidíte, nalézáme kromě tradiční bižuterie také USB 3.0 front panel určený k montáži tam, kde dříve bývala disketová mechanika. Rovnou vidíte, kam se to na desce zapojuje. Doufejme, že kabel bude dostatečně dlouhý ;-).

ASUS P8P67 Deluxe s USB 3.0 front panelem ASUS P8P67 Deluxe: I/O porty

Stejně jako u P8P67 PRO jsou zde dva SATA porty, ovšem PS/2 porty jsou zredukovány už jen do jednoho. Můžete si všimnout dvou síťovek, jedna je Intel a určitě poznáte, který konektor k ní patří.

ASUS P8P67 Deluxe: Intel WG82579V, Realtek RTL8111E ASUS P8P67 Deluxe: PLX PEX8608

Čipečky jsou dnes skutečně mrňavé a tak se už docela špatně fotí (zejména za světelných podmínek, které poskytuje letošní začátek zimy). Realtek síťovka je připojena na PCI Express, Intel čip je prakticky jen PHY pro síťovku integrovanou v čipsetu. Aniž bychom nějak blíže zabrousili do architektur obou, tipujeme, že ta Intel bude lepší, tedy přesněji řečeno bude lepší ji používat. Důvod vidíte na obrázku vpravo: čip PLX PEX8608.

Nejprve jsme si mysleli, že tento čip zde bude nějak dělit PCI Express linky mezi PCI Express ×16 sloty (ty jsou na desce tři), ale pak jsme zjistili, co je PEX8608 zač. Je to PCI Express switch, který v tomto případě dělá následující: jednu jedinou PCI Express linku z čipsetu (5GT/s) rozděluje na 7 (slovy sedm) PCI Express linek (také 5GT/s). A co že na těchto linkách visí? Dozvíte se za chvilku.

ASUS P8P67 Deluxe: ASMedia ASM1083 ASUS P8P67 Deluxe: VIA VT6315N

Čip obsluhující dva PCI sloty je tentokráte ASM1083, poskytuje prostor pro celkem tři sloty, použity jsou jen dva. Na obrázku vpravo pak vidíte opět maličkatý čip, tentokráte VIA VT6315N, což je dvouportový FireWire řadič připojený tentokráte přímo na PCI Express (nikoli PCI, jako u obou nižších desek řady P8P67).

ASUS P8P67 Deluxe: Čipset, chlazení, SATA porty, POST displej, USB 3.0 čip + header, Nuvoton SuperIO, atd. ASUS P8P67 Deluxe: podsvícení chladiče čipsetu

Chlazení čipsetu má tentokráte navíc ještě také okrasnou roli. Obsahuje plastový díl, který na druhé (vnější) straně končí logem ASUS. Je-li chladič na místě, jsou pod tímto plastovým kouskem na desce modré LED. Tyhle legrácky zřejmě také patří do segmentu Deluxe, stejně jako POST displej a onboard tlačítka Reset a Power. SATA portů je znovu osm a opět jsou dva krajní (na obrázku vpravo) připojeny k řadiči Marvell, tentokrát jde ale o nejvybavenější čip z 6Gbit/s SATA řady Marvellu, 88SE9128. Ten podporuje RAID režimy (0, 1 a nejspíše i JBOD) ovládané Marvell RAID utilitou (MRU).

ASUS P8P67 Deluxe: Marvell 88SE9128 ASUS P8P67 Deluxe: napájecí obvody kolem CPU + chlazení

Nás zajímalo, co se skrývá pod druhým chladičem, který nám napovídal, že tam bude také nějaký čip hodný chlazení, třeba další PCI Express switch pro PCIe ×16 sloty (tipovali jsme něco od PLX, možná nForce 200, možná Hydru). Nakonec jsme tam nenašli nic. Tedy úplně nic ne, ale nic, co by stálo za zmínku (vypadá to, že chladič „jakoby mimochodem“ vyšel na dva čipy zřejmě související s napájením procesoru – při té příležitosti můžete vidět i zbytek napájecích obvodů).

Konečně se dostáváme k tomu, jak je to vlastně s tím PLX switchem a co na něm visí. Takže věc se má tak, že první dva PCI Express ×16 sloty vedou z procesoru a jejich konfigurace je jasná, ×16/×0, nebo 8/×8. Třetí slot je z čipsetu a je „drátově“ jen PCIe ×4. To nás trošku překvapilo, čekali jsme větší invenci.

ASUS P8P67 Deluxe: výpis zařízení dle HWiNFO32

No, a pak je tu hromada zařízení. Oba USB 3.0 řadiče visí přímo na čipsetu, zbytek na čipu PLX PEX8608. Ano, o jednu jedinou PCI Express linku se dělí FireWire řadič, JMicron JMB362 (oba eSATA porty), Marvell 88SE9128 (6Gbit/s SATA RAID řadič), gigabitová síťovka Realtek a všechny ostatní dostupné sloty, jak PCI Express, tak PCI. To je tak trochu „tutus brutus“, zvláště pak pro řadič Marvell.

Teď už asi víte, proč jsme se přikláněli k primárnímu používání síťovky Intel – ta je totiž přímo v čipsetu, zatímco Realtek sdílí konektivitu s několika dalšími zařízeními (i když až na Marvell nejspíše většinu času nevyužitými) a hlavně je za PCI Express switchem, což mu na rychlosti také dvakrát nepřidá. Nicméně situace (Deluxe) si prostě vyžádala specifické řešení (nacpání hodně komponent na relativně malé množství PCI Express linek nějakým způsobem). Pokud budete chtít používat nějaký vlastní PCI Express řadič a budete mít volný poslední PCI Express ×16 slot, určitě jej dejte sem.

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASUS P8P67 Deluxe pro procesory Intel „Sandy Bridge“ umí softwarový hybridní disk

Žádné komentáře.