Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CeBIT 2011: První desky s čipsetem Intel Z68: ASUS, Gigabyte i MSI

MSI Z68-GD80 (B3) - štítek
Výstava CeBIT v německém Hannoveru je v plném proudu a tak se můžete těšit na nášup novinek z tohoto velkého nám nejbližšího veletrhu s výpočetní technikou. Jak se již dříve šuškalo, výrobci desek se budou chtít pochlubit svými chystanými produkty a CeBIT v tomto ohledu rozhodně nezklame. Přední trojka, ASUS, Gigabyte i MSI, už má vystaveny desky postavené na chystaném čipsetu Intel Z68, který umožní využít maximum potenciálu procesorů Intel „Sandy Bridge“…

Desky Gigabyte a MSI jsou rovnou označeny přívlastkem „B3“, aby byl zákazník informován o tom, že čipset nebude mít vadu v 3Gbitových SATA portech (ASUS to zjevně moc neřeší, zjevně spoléhá na to, že zákazníci vědí, že se čipset Z68 ani do oběhu v B2 verzi nedostal, případně je nehodlá touto informací obtěžovat).

Jinak ale zatím na deskách neuvidíte nic zajímavého, to nejzajímavější mají totiž „pod kapotou“ a tím je přetaktovávání změnou základní frekvence. Z obrázků je též patrné, že čipset „milostivě dovolí procesoru“ využít dělení jeho PCIe řadiče pro grafiky na ×8/×8 linek plus integrovanou grafiku v procesoru.

Obecně ale začínáme mít dojem, že kolem čipsetu Z68 je až příliš velká „aura hype“ a že tato „univerzalita“ (možnost taktování základní frekvence, CrossFire/SLI v režimu ×8/×8 a možnost použít integrovanou grafiku v CPU) je jen krásným marketingovým tahákem (ne, že by to nefungovalo, ale ono to spíše nebude moc užitečné, v případě přetaktovávání pak půjde jen o tradiční „poměřování pindíků“ bez dalšího valnějšího významu).

ASUS P8Z68-V PRO
Gigabyte GA-Z68X-UD4H
MSI Z68-GD80 (B3)
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CeBIT 2011: První desky s čipsetem Intel Z68: ASUS, Gigabyte i MSI

Čtvrtek, 3 Březen 2011 - 09:27 | rampa.mekkvak | přesně tak... chtěli samozřejmě rozkrojit chleba...
Středa, 2 Březen 2011 - 14:30 | ukuIeIe | Taktování změnou základní frekvence je u Sandy...

Zobrazit diskusi