Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CES 2011: SATA-IO připravuje specifikaci SATA Universal Storage Module (USM)

SATA IO Logo
Mezinárodní organizaci stojící za standardem Serial ATA (SATA-IO) nejspíše docvaklo, že jí ujel vlak, co se týče přenositelnosti datových médií připojitelných právě přes SATA. V dobách, kdy se ještě moc u SATA nehrálo na „hot-plug“, to ani moc nevadilo, jenže eSATA se narodilo jako mrzáček, kterému k rozumné použitelnosti chybí především vývod napájení. A tak se můžeme setkat s různými „nestandardními“ řešeními, z nichž to nejčastější je kombinací USB a eSATA portu, které se z eSATA zařízení hodí tak pro nějaké speciální flashky. A tak tedy SATA-IO minulý týden na CES pozdě, ale přece oznámila, že chystá specifikaci Serial ATA Universal Storage Module, což jako řešení vypadá hodně povědomě…
SATA USM (Universal Storage Module)
Serial ATA USM (Universal Storage Module)

SATA-IO podle slov ze své tiskové zprávy předváděla na CES SATA USM ve spolupráci s firmou Seagate. Jeden z obrázků takového rozhraní má TechReport, který říká, že to je prakticky totéž co Seagate GoFlex představený již loni v květnu. A Seagate to potvrzuje, protože na svém webu píše o uvedení svých certifikovaných GoFlex úložišť, která jsou standardizována podle nové SATA USM specifikace.

Seagate GoFlex
Seagate GoFlex

Zkrátka a dobře SATA USM je v podstatě totéž co hezkou řádku let v noteboocích používaný kombinovaný konektor se SATA rozhraním i jeho napájením, na nějž se přímo nasazuje 2,5″ pevný disk, i když v tomto případě asi v trošku „učesanější podobě“.

SATA konektor v notebooku
SATA konektor v notebooku

Je tedy zjevné, že toto opět nebude řešení pro „SATA flešky“, i když vyloučeno to není, spíše se v takovém případě už bude jednat o klasický SSD v podobě 2,5″ „disku“. SATA-IO předpokládá, že specifikace bude hotova a k dispozici ještě letos. Spolu s ní bude k dispozici i specifikace definující požadované rozměry pro USM zařízení a CE sloty, kam se USM zařízení budou strkat, tu bude mít na starosti výbor SFF (Small Form Factor Committee).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CES 2011: SATA-IO připravuje specifikaci SATA Universal Storage Module (USM)

Úterý, 11 Leden 2011 - 18:10 | tuTom | Na vianoce som si nadelil spomínaný disk aj...
Pondělí, 10 Leden 2011 - 23:40 | JoHnY3 | Souhlas, pravidelnym pacenim konektoru se but...
Pondělí, 10 Leden 2011 - 17:39 | corwin78 | Ten konektor ve mě nebudí mnoho důvěry co se...
Pondělí, 10 Leden 2011 - 16:46 | Pety | Kombinace eSATA a USB, zvaná eSATAp, se velice...

Zobrazit diskusi