Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čipset Intel X79 možná přeci jen bude mít minimálně 10 SATA portů

Intel X79 („Patsburg“)
V redakci VR-Zone se podrobněji zadívali na známý slajd platformy postavené na čipsetu „Patsburg“, který se v desktopové verzi objeví pod označením Intel X79, a docvaklo jim, co celou dobu přehlíželi (a my s nimi). Čipset X79 a P67 budou mít společného hodně, X79 však nakonec nejspíš bude mít o 4 SATA porty navíc…

Co se tak nějak předpokládá, je, že čipset Intel X79 bude úplně základní verzí označovanou jako „Patsburg-A“. Ono je to ostatně na obrázku vidět, jen se to dá snadno přehlédnout: „entry“ varianta (-A) bude mít „4 ports on SCU“. To ovšem neznamená „pouze čtyři SATA porty“, ale „4 SATA porty navíc v SCU“, kde SCU znamená Storage Controller Unit a jde v podstatě o „integrovaný řadič navíc“ v čipsetu „Patsburg“.

Patsburg Overview

Jednotlivé varianty čipsetu se budou lišit podle toho, kolik z SCU bude povoleno. Dvě nejvybavenější varianty čipsetu budou mít pro SCU do procesoru pro obsluhu datového toku vyhrazený separátní PCI Express × 3.0 spoj. Varianta -B a -A, která bude uvedena jako X79, tento spoj mít nebude. Varianta -B se od -A bude lišit pouze tím, že na čtyřech portech z SCU bude podporováno i rozhraní SAS.

Abychom to tedy uzavřeli: čipset Intel X79, pokud bude vycházet z varianty „Patsburg-A“, bude mít v podstatě „dva SATA řadiče“, jeden totožný s dnešním v čipsetech 6. řady, druhý „přidaný“, byť také integrovaný. První nabídne dva 6Gbitové a čtyři 3Gbitové SATA porty, druhý čtyři 6Gbitové SATA porty. Na jednotlivých řadičích půjdou stavět pole, ovšem nepůjde postavit pole z disků na jednom a druhém řadiči současně (samozřejmě na úrovni operačního systému to půjde nadále, tam se nic nemění, ale na úrovni řadiče a jeho BIOSu to nepůjde).

Již nyní jsme zvědavi na nějaké testy, který z těchto řadičů vlastně bude podávat lepší výsledky ;).

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čipset Intel X79 možná přeci jen bude mít minimálně 10 SATA portů

Pondělí, 22 Srpen 2011 - 16:41 | peter__1 | Keby sa jednalo o chipset pre lga1155 pochopil...
Čtvrtek, 18 Srpen 2011 - 17:09 | danieel | A kdo zaplati licenci za usb porty ktere pak...
Čtvrtek, 18 Srpen 2011 - 08:01 | Pjetro de | Ach Intel. Mohol by im uz niekto povedat ze uz...

Zobrazit diskusi