Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co jste chtěli vědět o downgradu Vista na XP, ale báli jste se zeptat

Downgrade z Windows Vista na Windows XP
Včera jsme vás informovali o tom, jaká je realita s ukončením prodeje Windows XP a dnes vám povíme, jak je to s tím downgradem na Windows XP z Windows Vista. Vy už o tom určitě hodně věcí víte, ale nám to přeci jen nedalo a zeptali jsme se přímo v místním zastoupení Microsoftu lidí na tuto problematiku nanejvýš povolaných, abychom vám nyní přinesli takové povídání, po němž by žádný z příznivců Windows XP neměl zůstat ukončením prodeje tohoto systému znepokojen.

Downgrade z Windows Vista na Windows XP

Z čeho downgradovat lze

V první řadě je dobré si připomenout a případně ujasnit, z jakých verzí Windows Vista máte možnost downgradovat na Windows XP. Obrázek naznačuje, že to jde jen z Windows Vista Business a Windows Vista Ultimate, ale to není informace až tak docela úplná. Totiž toto platí jen pro OEM verze, tedy situaci, kdy si sami koupíte COEM (tzv. „System Builder“) balení, u nějž se licence váže na ten počítač, kam jej poprvé nainstalujete a nalepíte na něj COA štítek, nebo koupíte systém Windows Vista nainstalovaný rovnou s novým počítačem. U těchto typů licence nemusíte řešit skoro nic, právo na downgrade je zahrnuto rovnou v EULA smlouvě, takže nám tu padá mýtus speciální žádosti na Microsoft.

Z čeho downgradovat nelze

Tu však musíte provést třeba u krabicového balení („plná“ verze s přenositelnou licencí a podporou od Microsoftu), tam právo na downgrade není součástí EULA. V Microsoftu totiž tak nějak počítají s tím, že když už si zákazník koupí plnou verzi, nejspíše ji kupuje proto, že ji chce se vším, co s tím souvisí. A protože jsou si vědomi skutečnosti, že se může objevit zákazník, který z nějakých důvodů potřebuje provést downgrade na Windows XP Professional právě z krabicové verze Windows Vista, může firma v takovém případě udělit výjimku. V případě udělení výjimky od Microsoftu zákazník obdrží oficiální doklad o možnosti downgradu, tak aby byl licenčně a právně kryt. Vlastní proces downgradu a aktivace je pak již prakticky stejný jako u OEM licence. Tuto výjimku však řešit nebudeme, protože ta nás nyní netrápí (zákazník, který ji bude chtít, si ji jistě snadno oficiální cestou vyjedná, navíc většina uživatelů si pořizuje právě OEM verzi).

Jak je to s cenami

Bez zajímavosti také není, že Windows Vista Business coby nejnižší verze, z níž lze downgradovat, stojí v obchodech stejné peníze jako Windows XP Professional, nejnižší verze, na kterou lze downgradovat (na Windows XP Home prostě zapomeňte). Ano, určitý drobný rozdíl tu je, ale ceny jsou stanoveny tak, že je to finančně prakticky jedno, jestli koupíte Windows XP Professional, nebo Windows Vista Business. Podobně jako OEM verze Windows XP Professional stojí i OEM verze Windows XP Professional x64, ta však není v češtině. Windows XP Tablet PC Edition je systém obvykle o nějakou tu stovku dražší.

S Windows Vista Business však máte možnost se k tomuto systému později vrátit, při nákupu Windows XP Professional to jaksi nelze. Downgrade je možný také z Windows Vista Ultimate, ale tuto možnost bereme spíše jako doplňkovou, protože tato verze Windows Vista je pochopitelně dražší a kdo si ji koupí, u něho se tak nějak předpokládá, že si ji kupuje právě proto, že to je Windows Vista Ultimate.

Jen tak pro zajímavost: dnes stojí OEM verze Windows Vista Ultimate už jen něco přes 3 300 Kč vč. DPH, což je docela znatelný pokrok oproti době uvedení, kdy to bylo přes 5 tisíc. Windows Vista Business v OEM verzi stojí asi 2,5 tisíce, za podobné peníze lze sehnat i Windows XP Professional, stejně tak i x64 verze (v angličtině).

Lze downgradovat z 32bitových Windows Vista na 64bitové Windows XP?

Kupodivu lze. Opravdu můžete koupit 32bitovou verzi Windows Vista Business a „downgradovat“ (relativně, protože technologicky je to spíše upgrade) na Windows XP Professional x64. Opět připomínáme, že tato verze není k dispozici v češtině a nezřídka se můžete setkat s podobnou absencí ovladačů jako pro Windows Vista (zejména x64). Většinou však problémy nejsou, současné počítačové sestavy, kam lze nasadit procesor s x64 rozšířením, typicky beze zbytku rozjedete. A pokud nenarazíte na nějakou vyloženě nekompatibilní aplikaci (já takovou snad ještě nepotkal), je systém Windows XP Professional x64 vynikajícím kompromisem mezi klasickými Windows XP a Windows Vista x64 (teoreticky lze říci, že co vám poběží pod Windows Vista x64, poběží i pod Windows XP x64, tedy pokud se bavíme o aplikacích bez speciálních nároků na ovladače, nebo aplikacích dělaných exkluzivně pro Windows Vista). Jen je vhodné vědět, že pod x64 systémy Windows nerozběháte starší 16bitové aplikace (některé i 32bitové mají třeba i jen 16bitový instalátor a s tím může být problém, takový program se prostě nespustí).

Windows XP x64: spuštění 16bitové aplikace se nezdaří

No, a se spouštěním DOSových aplikací už vůbec nepočítejte, ale to se dá často obejít DOSBoxem, případně instalací dalšího potřebného systému ve virtuálním PC.

Windows XP x64: ...a spuštění DOSové aplikace už vůbec ne

Kde vzít instalační média Windows XP

Instalačku musíte mít vlastní legální, stejně tak použijete při instalaci její instalační klíč. Můžete použít instalační médium OEM nebo „krabicové“ verze, případně Volume License. K té má ale legální přístup málokdo, typicky správci ve větších firmách, které mají s Microsoftem uzavřenou patřičnou smlouvu. Prostě v případě použití Volume Licensing médií by měl uživatel použít pouze média, která mu přísluší a která má řádně zakoupena, je nepřípustné, aby si lidé půjčovali VL média od známých, případně stahovali někde na internetu. IT oddělení jakékoliv společnosti by mělo maximálně ochránit distribuci produktových klíčů a médií, které zakoupila jejich konkrétní společnost, protože se jedná o jejich licenci, o níž by se měli náležitě starat a minimalizovat možnost jejího zneužití. Faktem však je, že pokud takové médium použijete, máte každopádně o starost méně. Netýká se vás totiž aktivace.

Instalační médium Windows XP - ilustrační obrázek

Jak nainstalovat a aktivovat downgradované Windows XP?

Pokud se budeme bavit o krabicové nebo OEM verzi Windows XP použité pro downgrade, narazíme na drobný problém. Tím problémem je aktivace. Protože je při instalaci použito původního klíče, po internetu se rozhodně nezdaří, neboť číslo je již velice pravděpodobně použito na původní instalaci. V takovém případě je potřeba Windows XP aktivovat telefonicky (bezplatné číslo 800 100 074) a pracovníkovi na zákaznické lince svou situaci vysvětlit, tedy že downgradujete z Windows Vista Business a potřebujete aktivovat Windows XP.

Aktivace po telefonu je klasická, jen navíc budete určitě potřebovat původní produktový klíč k systému Windows Vista, ojediněle může nastat i situace (v případě pochybností), že budete potřebovat i doklad o koupi. Pracovník linky si ověří, že máte skutečně příslušnou verzi Windows Vista, z níž downgradujete na Windows XP.

Pak už je to prosté. Při aktivací vám systém Windows XP vygeneruje „instalační ID“, což je 30místný kód, který následně nadiktujete pracovníkovi na zákaznické lince. Na jeho základě pak zpětně obdržíte jiný 30místný kód, kterým aktivujete systém Windows XP.

Jak prokázat, že mám downgradovaný systém legálně?

Může se stát, že na vás přijde kontrola. Do firmy se to může stát zcela běžně, do domácnosti vám taková kontrola přijde spíše velice výjimečně (a to většinou s velmi vážným důvodem, o němž určitě budete vědět ;-).

Pokud jste firma, budete určitě potřebovat v první řadě doklad o koupi (faktura, účtenka…). Ideální a vřele doporučené je, aby na něm bylo jasně uvedeno, co to je za verzi Windows Vista (tedy ne jen Windows Vista, ale i Business, ideálně že jde o OEM verzi). Potom pochopitelně COA štítek (Certificate Of Authenticity aneb Certifikát pravosti) nalepený ze strany na PC nebo zespodu na notebooku. Ten u OEM verze obsahuje i instalační klíč a vůbec neuděláte špatně, když si jej napíšete i na fakturu. Pokud se vám totiž COA štítek z nějakého důvodu zničí, můžete si nechat na tomto základě udělat nový (prostě musíte vědět, co tam na něm bylo přesně napsáno, hlavně to produktové číslo). No a v neposlední řadě potřebujete i instalační média. V případě, že máte „plnou“ („krabicovou“) verzi Windows Vista, pak potřebujete i krabici včetně všech náležitostí a protože u této verze není downgrade standardem, pak i povolení od Microsoftu k užívání předchozí verze systému (to je ta výjimka, jak bylo uvedeno výše).

Pokud jste domácí uživatel, pak teoreticky nemusíte uchovávat doklady o nabytí, ale v rámci „minimalizace pakárny“, kdyby „došlo na lámání chleba“, bude lepší, když ty doklady mít budete. Určitě budete potřebovat COA štítek s klíčem a nejlépe i originální instalační média, pokud je výrobce k PC dodává.

COA - Certificate Of Authenticity / Certifikát pravosti na PC (i
COA - Certificate Of Authenticity aneb Certifikát pravosti

Případnou kontrolu bude především zajímat, zda máte nainstalováno to, na co máte nárok, tedy Windows Vista Business/Ultimate, nebo Windows XP Professional/x64/Tablet PC Edition. Máte-li tedy na PC Windows XP Professional a prokážete uvedenými náležitostmi licenci na Windows Vista Business nebo Ultimate, jste za vodou.

Na závěr ještě jedna drobnost, kterou byste určitě měli vědět. Někteří nadnárodní výrobci počítačů (jako jsou HP, Dell, Fujitsu-Siemens, Lenovo a podobně, možná se s tím setkáte i u některých lokálních výrobců) s požadavky uživatelů na downgrade počítají a dodávají počítače s Windows Vista Business/Ultimate, příčemž je součástí i reinstalační médium (případně recovery oddíl na pevném disku) se systémem Windows XP. V těchto případech pak zákazník nemusí řešit kromě přeinstalace vůbec nic. O této skutečnosti je dobré se informovat při nákupu počítače, správný prodejce by o ní určitě měl vědět.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co jste chtěli vědět o downgradu Vista na XP, ale báli jste se zeptat

Středa, 22 Říjen 2008 - 16:06 | Martin Bartoň | examiner: Ne.
Úterý, 21 Říjen 2008 - 21:42 | Anonym | Takže nemusím nikde nikomu dokazovat, z čeho jsem...
Pondělí, 22 Září 2008 - 22:15 | Anonym | Dobry den, chtel jsem vas poprosit o radu. Jak...
Čtvrtek, 17 Červenec 2008 - 10:35 | gumas | Diky za odpoved, i Home Business jsem pochopil...
Čtvrtek, 17 Červenec 2008 - 09:02 | WIFT | >> mjka: Díky, stydím se za takový...
Čtvrtek, 17 Červenec 2008 - 08:05 | mjka | Opravil bych WIFTa: Musí to být minimálně Windows...
Středa, 16 Červenec 2008 - 07:17 | WIFT | >> gumas: Ne. Musí to být minimálně...
Středa, 16 Červenec 2008 - 01:17 | gumas | Nejak jsem to ze clanku nepochopil, a proto se...
Pondělí, 14 Červenec 2008 - 13:39 | WIFT | >> okoafkg: V Microsoftu jsou tedy...
Pondělí, 14 Červenec 2008 - 12:14 | Anonym | WIFT napsal: >> efendif: Autor...

Zobrazit diskusi