Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Evropský parlament si klade podmínky k přijetí ACTA

ACTA - NO INTERNET, NO FREEDOM
Sice jste si dnes někde mohli přečíst, že EU přijala kontroverzní dohodu „proti padělatelům“ ACTA, ale skutečnost je taková, že Evropský parlament (EP) pouze včera pověřil Evropskou komisi (EK), aby dodala potvrzení, že ACTA neomezí základní práva občanů Unie.

Počtem hlasů 331 proti 294 (11 se zdrželo) přijal parlament usnesení, kde sice poslanci kvitují její obsah a označují ho jako krok správným směrem, ale zároveň pověřují Evropskou komisi, aby potvrdila, že provádění dohody ACTA nebude mít žádný dopad na základní práva a ochranu údajů občanů, na pokračující úsilí EU o harmonizaci opatření k prosazování práv k duševnímu vlastnictví ani na elektronický obchod. Zároveň uvádí, že si jsou „plně vědomi skutečnosti, že sjednaná dohoda nevyřeší komplexní a mnohostranný problém, kterým padělání je.

Usnesení rovněž vítá opakovaná ujištění EK, že přijetí ACTA nezavede osobní prohlídky a dodává, že „nesmí žádného ze signatářů, a v žádném případě EU, pověřit zavedením zásady „třikrát a dost“ či podobného systému“ odpojování od internetu. Poslanci rovněž přivítali skutečnost, že se účastnické země na naléhání EU dohodly, že kriminalizace nelegálního nahrávání filmů v kině bude pouze dobrovolná. Dle nové legislativy EU bude k přijetí ACTA nutný souhlas EP, jinak tato dohoda nemůže vstoupit v platnost a obavy vyjádřené v tomto prohlášení dávají naději, že by se tak opravdu nemuselo stát.

Je ACTA již opravdu tak čistá, jak se z tohoto usnesení jeví? Nechtějí nás evropští poslanci jen ukolébat na obláčcích těchto ujištění? A není to jen pootevření dveří pro další rasantnější zákony, jež ještě více omezí naši osobní svobodu a zesílí ruku Velkého bratra? Uvidíme.

Diskuse ke článku Evropský parlament si klade podmínky k přijetí ACTA

Čtvrtek, 2 Prosinec 2010 - 11:27 | gofry | ACTA mala byť absolútne odmietnutá hneď ako sa...
Pátek, 26 Listopad 2010 - 07:23 | Katastrofixx | Rozpustit Evropský parlament a ochrané organizace...
Čtvrtek, 25 Listopad 2010 - 23:07 | borowitz | Myslim ze nevypnul, ale uz je z toho "...
Čtvrtek, 25 Listopad 2010 - 19:05 | Martin Bartoň | Teda už jsem mu ale jednu střihnul, šotek jeden...

Zobrazit diskusi