Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Google Android 2.3 s nižší spotřebou, důrazem na hry a ovládání

Google Android 2.3 gingerdroid logo
Asi nejvíc změn se v této verzi nachází pod pokličkou, perníček (Gingerbread je kódové označení této verze) bude hodně chutnat především programátorům, kterým se rozšiřují možnosti pro programování s podporou různých snímačů a také byla vidět snaha Google pro tuto platformu přitáhnout další hry, přeci jen zábava se dobře prodává. Změny však poznají i uživatelé, slibováno je další zrychlení a vylepšení ergonomie ovládání i delší výdrž.

V uživatelském rozhraní došlo k redesignu ovládacích kláves i samotného nastavení, snaha Google byla taková, aby uživatel snadno, rychle, ale hlavně přesně trefil to tlačítko, které potřebuje a to i ve velké rychlosti, zrychlit by se mělo i vkládání i editace textu, navrhované tvary jsou ve větším živějším stylu, který je snadněji čitelný, vložená slova je možné také přímo z návrhů opravovat, postačí ho vybrat (zvýraznit) a systém již navrhuje další slova. Zde je také možné přejít i na hlasový mód a slovo změnit takto (zatím nevíme, jak to je s češtinou). Díky multidotykovému displeji se dají jednoduše vkládat číslice, tak jak to znáte z klasické klávesnice, stačí podržet Shift nebo ?123, není třeba přecházet z jednoho režimu do druhého, vybírat se dají i speciální znaky z výsuvného menu.

Google Android 2.3 home Google Android 2.3 home menu

Nová funkce „podrž, zkopíruj a vlož“ dovolí jedním prstem vybírat slova a ty pak vkládat kam je libo, stačí na slově podržet prst, to se zvýrazní, pak se zkopíruje do schránky odkud ho uživatel může vložit jinam. „Stisknutím“ slova se dá přepnout i do tzv. „free-selection“ módu a označit tak i více slov a znaků vedle sebe, s výběrem se pak pracuje stejně jako s jedním slovem.

Google Android 2.3 onetouch Google Android 2.3 výběr textu

Google Android 2.3 power managementMimo lepšího ovládání by nová verze Androidu měla na stejném zařízení vydržet pracovat na baterie déle než ty předchozí. Google totiž zapracoval na power managementu a systém aktivněji pracuje s aplikacemi, které ho drží v probuzeném stavu příliš dlouho, nebo mají velké nároky na procesor i když běží na pozadí. Uživatel také dostává do ruky nástroj, kde graficky vidí, co, nebo kdo, mu v zařízení nejvíce vycucává akumulátor.



SGoogle Android 2.3 správce úlohpráva aplikací (Manage apps) se nyní objevuje přímo v základním (Home) menu, a tak se uživatel může jednodušeji zabývat jednotlivými programy a jejich ovládáním. Systém poskytne podobný přehled s vytížením systému jednotlivými aplikacemi jak to znáte ze Správce úloh ve Windows. O každém programu se tam uživatel dozví další informace, může ho případně zastavit a nebo se ozvat přímo vývojáři.



Google ve spojení s Androidem 2.3 také hovoří o nové éře komunikace a organizace informací. Soubor standardních aplikací byl aktualizován a poskytne tak uživateli nový přístup k ovládání informací a jejich vztahů.

Google Android 2.3 internetové telefonováníKaždý se SIP (Session Initiation Protocol) kontem může s Androidem využívat možností internetové telefonie, každé SIP číslo si nyní může přidat ke každému kontaktu, volání se pak dá vyvolat z Quick Contactu nebo Dialeru. Podporu SIP platformy a internetového volání pak využijí i výrobci speciálních zařízení k tomu určených, Android 2.3 jim k tomu poskytne potřebné nástroje.

Google Android 2.3 NFCSystém podporuje systém tzv. „blízké“ komunikace (NFC - Near Fields Communications), se kterým se uživatel bude moci dozvídat další informace z okolí přímo na svém zařízení s Androidem (názorně to předvádí video níže). Zatím se přemýšlí třeba o reklamách a plakátech, kde po přiložení zařízení k NFC etiketě naskočí další informace, využitelné to je ale třeba i v obchodech či restauracích, dodatkovou informací pak může být třeba i obyčejné URL. Toto ale bude záležet na výrobcích, kam NFC nasadí, Android 2.3 připraven již je.

Google Android 2.3 podpora více digiťákůPro stažené soubory, ať už přímo z internetu, mailu nebo z jiných aplikací je tu Download manager s přepracovaným rozhraním a novými funkcemi. Posledním článkem „nové éry komunikace“ je podpora více webkamerek a digitálních foťáčků, stále více zařízení má totiž dvě, jednu pro web komunikaci a druhou na opačné straně pro klasické focení a záznam videa.

 

Aplikace

Google Android 2.3 Aplikace Google Android 2.3 Aplikace Google Android 2.3 Aplikace
Tyto tři obrázky jsou z veřejně přístupné galerie pana Lukáše Přibyla na Picasa.

Co se programátorů týče, tak ti dostanou nový SDK nástroj, zvláštní pozornost je pak věnována hrám, kde nemůže chybět ani nový grafický ovladač se zlepšenou podporou OpenGL ES s vyšším výkonem v 3D aplikacích.

Programy nyní mohou přijímat vstupy od různých senzorů a snímačů (gyroskopy, snímače pohybu, zrychlení, přitažlivost nebo tlakoměry atp.), hry tak bude třeba možné ovládat i samotným pohybem zařízení s Androidem 2.3.

Pro dokonalý zvuk je tu Kronos OpenSL ES API s mnoha ovládacími prvky a efekty pro zvuk, nechybí ani virtualizace do sluchátek a zvýraznění basů.

Díky novinkám pro vývojáře a věcem v srdci systému (nyní Linux kernel 2.6.35), je nová verze příjemnější pro vývoj aplikací i jejich následny provoz (komprese do AAC, AMR, VP8, WebM, NDK, ADT plugin, podpora YV12 pixel formátu i 4:2:0 YCrCb, připraveny jsou i emulační skiny pro rozlišení 240×320, 240×400, 240×432, 320×480, 480×800 nebo 480×854).

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Google Android 2.3 s nižší spotřebou, důrazem na hry a ovládání

Čtvrtek, 20 Leden 2011 - 13:38 | volani.webnode.cz | *proxy :D
Čtvrtek, 20 Leden 2011 - 13:37 | volani.webnode.cz | Ahoj, je možné volat pomocí SIP i bez učtu přímo...
Pondělí, 13 Prosinec 2010 - 11:27 | Lukáš Přibyl | Vazeny pane Bartoni, pokud si dobre vzpominam,...
Čtvrtek, 9 Prosinec 2010 - 21:05 | JoHnY3 | Ono obecne plati, ze kdyz Google zahlidne nekde...
Čtvrtek, 9 Prosinec 2010 - 21:02 | AK | Jsem zvědav na to zrychlení a delší výdrž... Mám...
Čtvrtek, 9 Prosinec 2010 - 19:20 | Ivii | Ještě by to chtělo API pro podporu AD-HOC sítí....
Čtvrtek, 9 Prosinec 2010 - 15:17 | Phil-cz | No tak třeba to sledování spotřeby máme přesně...
Čtvrtek, 9 Prosinec 2010 - 14:04 | Noclaf | Nejsem zadnej Android expert... ale v DHD s 2.2...

Zobrazit diskusi