Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Google má „lepší Facebook“: Google Plus

Google+ logo
Když se do něčeho pustí takový gigant, jako je Google, nelze to přehlížet, i kdyby to nakrásně nakonec nebylo úspěšné. Měli jsme tu Google Hlášky, měli jsme tu ambiciózní (až možná monstrózní) projekt Google Wave a jistě si vybavíte další, které se nakonec příliš velké oblibě netěšily. Co myslíte, dopadne podobně i Google Plus, napodobenina a zřejmě i přímá konkurence Facebooku, která se snaží být lepší tam, kde Facebook „nechce“?

Google Plus je momentálně v testovací fázi. Jde o tu fázi, která už potřebuje skutečné lidi, ale protože jde stále o testovací fázi, nemohou se tam nahrnout všichni. A tak je Google Plus zatím jen na pozvání s tím, že počet pozvánek se nejspíše nebude v nejbližších dnech množit, protože Google už má „testerů“ poměrně dost.

My se nebudeme pouštět do obšírného popisování toho, co Google Plus je, nebo co nabízí za funkce a „v čem je lepší než Facebook“ (nebo naopak horší – pomineme-li chyby, které v tomto stádiu služba má). To už za nás poměrně slušně udělala řada jiných, za všechny bychom asi doporučili dva články na Lupě: Google Plus právě vyrazil vstříc osudu a Facebooku a Google+ na vlastní kůži: Nová sociální síť je lepší Facebook. Zkusme se zamyslet nad tím, zda má Google+ vůbec šanci na úspěch.

Předpokládejme, že bude Google+ spuštěna brzy a bude bez chyb. Bude to v podstatě „Facebook II“, umožní z hodně velké části totéž, bude ale řešit věci, které mohou některým na Facebooku vadit. Za všechny jmenujme snahu více dbát o uživatelovo soukromí a s tím související podrobnější možnosti nastavení toho, kdo co uvidí. Neméně zajímavě vypadá funkce „Hangouts“ pro skupinový hlasový a video chat, dále údajně poměrně zdařilá aplikace pro Android sloužící k přístupu na Google+ a samozřejmě nemůžeme opomenout rozvíjející se provázanost s dalšími službami Google.

Máme tu tedy něco, co se snaží napodobit konkurenční službu, kterou používají stovky miliónů lidí na celém světě. První otázka, která musí napadnout snad každého, je: proč přecházet na něco jiného, kde „nejsou lidi“, odněkud, kde „jsou všichni“? Několik odpovědí jsme už nastínili, za všechny jmenujme právě návaznost na další služby. Facebook je prostě Facebook, svět sám o sobě. Google+ může být nejen Google+, ale také Google Mail, YouTube, Google Maps, Books, Picasa a řada dalších. Hned vedle toho je tu další plus, jímž je údajná „větší uživatelská přívětivost“ (sami nemůžeme soudit, Google+ jsme nezkoušeli a prozatím to nemáme ani v úmyslu) a rovněž zmíněná snaha vyjít uživateli více vstříc v otázce soukromí. Google má po čase ambice nabídnout službu, která opravdu je lepší než Facebook.

Mezi jedno velké proti by se dalo zařadit to, co už bylo také zmíněno: uživatelé se sklony družit se v sociálních sítích se z velké části již rozhodli pro Facebook. To je vlastně asi také jediná skutečně zásadní nevýhoda. Dá se to přirovnat k boji mezi Windows a Linuxem. Jakkoli může být Linux v mnohém lepší, Windows mají jednu nespornou výhodu, kterou je uživatelská základna a s ní související nepřeberné množství aplikací všeho druhu, na které je ta uživatelská základna zvyklá. Stejně jako Linux, i Google+ je „něco jiného“, co bude muset změny chtivý uživatel probádat, u této konkrétní služby navíc bude muset počítat s tím, že tam (zejména zpočátku) nebudou ti, s nimiž se již stýká na Facebooku. Samozřejmě to srovnání nám drobet kulhá, protože je tu jeden poměrně dost velký rozdíl (sice to poslední dobou čím dál tím více vypadá, že není tak velký, ale přeci jen je): operační systém je v podstatě nezbytností, zatímco členství v sociální síti nikoli (bez toho se ve světě IT „dá žít“, jakkoli to může někomu připadat nepředstavitelné).

Pak je tu ještě otázka z trochu jiného soudku, nicméně je také na místě. Je to očekávaná reakce Facebooku, a to konkrétně reakce právní. Jsme přesvědčeni, že Google s tímto typem reakce musí počítat, jako první odpověď na tuto reakci může Google použít to, co už použil jinde (ve smyslu „ukažte, že umíte být lepší v reálném světě než v soudní síni“). Spousta funkcí Google+ bude zřejmě stejná nebo velmi podobná jako na Facebooku, spousta věcí bude připomínat Facebook, a tak očekáváme, že se Facebook vytasí s nějakou žalobou zařaditelnou velmi zjednodušeně řečeno do škatulky „oni zkopírovali naše nápady“. Tradiční cyklus „nejdřív se vám smějí, pak vás ignorují, pak s vámi bojují a pak vyhrajete“ zde možná nebude až tak docela uplatnitelný, protože bod druhý si Facebook nemůže dovolit (kdyby přišla žaloba na Google coby bod třetí až v době, když už to bude vypadat, že Google+ začíná Facebook ohrožovat, nemusely by to soudy uznat, což nám částečně eliminuje i bod první) a potenciální bod čtvrtý je v tuto chvíli spíše ve hvězdách.

Ať tak či onak, Google+ je momentálně ve fázi zrodu. Nějaký čas bude potřeba jej „krmit“. Ještě to chvíli potrvá, než se naučí chodit a až se z něj stane dospělý jedinec, vůbec to nemusí znamenat, že ve světě, kde má Facebook „sociální síťování pod palcem“, uspěje. Na závěr se můžete mrknout na šest videí, které Google v souvislosti s novým projektem Google+ vystavil na svém blogu. Třešničkou na dortu budiž informace o tom, že „velká čínská ohnivá zeď“ už Google+ blokuje (stejně jako blokuje Facebook, YouTube a řadu dalších věcí).

Zdroje: 

Google Blog, TechCrunch, Lupa.cz (odkazy uvnitř textu)

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google má „lepší Facebook“: Google Plus

Pátek, 1 Červenec 2011 - 11:59 | Tomas Kopecky | Já osobně si myslím, že to FB nijak neovlivní....
Pátek, 1 Červenec 2011 - 08:20 | xvasek | Přestože mám k Facebooku asi takový vztah, jako...
Čtvrtek, 30 Červen 2011 - 23:35 | bans | Nikdo te prece nenuti tuhle ani jinou z desitek...
Čtvrtek, 30 Červen 2011 - 21:38 | Michael Pošta | Ja myslim ze to facebook prezije, vetsina...
Čtvrtek, 30 Červen 2011 - 18:31 | MildaEvilda | Trolové nikomu chybět nebudou ;-)
Čtvrtek, 30 Červen 2011 - 14:47 | Zbynek Treviss | No vypada to velmi dobre :) Jakmile to spusti...
Čtvrtek, 30 Červen 2011 - 14:01 | junk mail | Jedinou otázkou je... jestli je to "Facebook...
Čtvrtek, 30 Červen 2011 - 13:00 | trodo | Tak nejdřív mi Google nacpe jeho "hlášky...
Čtvrtek, 30 Červen 2011 - 12:19 | Max Power | Spíš než k windows X linux by podle mě víc sedlo...
Čtvrtek, 30 Červen 2011 - 12:10 | dxh | Já mám pocit, že "sociální" sítě...

Zobrazit diskusi