Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Grafen umožní výrazné zmenšení vysokofrekvenčních kondenzátorů

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009

O grafenu budeme, zdá se, psát stále častěji, tento materiál slibuje zlepšení konstrukcí v mnoha různých oblastech. Jednou z takových jsou i kondenzátory, kde nejnovější výzkum dává naději na komerční využití grafenu v "superkondenzátorech", které při malých rozměrech nabídnou vysoké kapacity a poradí si i s vysokými frekvencemi.

Výzkumný tým složený z vědců College of William and Mary ve Williamsburgu a organizace DARPA již zvládl výrobu prvních takových kondenzátorů s elektrodami pokrytými svisle uspořádaným grafenem. Jsou menší než konvenční kondenzátory a uplatnění v budoucnu naleznou v CPU a dalších malých integrovaných obvodech. Současné komerční "Superkondenzátory" (tedy elektrochemické dvojvrstvé kondenzátory) jsou schopny pracovat při nízkých frekvencích typu 0,05 Hz a jsou využívány třeba v hybridních automobilech. Při vyšších frekvencích se však stávají značně neefektivními.

Záměnou uhlíkové vrstvy za grafenovou (připomeňme, že grafen je speciální formou uhlíku) se týmu vědců podařilo vyrobit kondenzátor velice dobře zvládající i frekvence nad 5 kHz při 6× menších rozměrech ve srovnání s odpovídajícím elektrolytickým kondenzátorem. Současná grafenová forma má kapacitanci 50 až 70 µF/cm² ve srovnání s 3 µF/cm² u současných kondenzátorů. Grafenové superkondenzátory zvládající vysoké frekvence tak otevírají cestu k inovaci na poli CPU a dalších IO. Tým nyní hledá cesty jak zlepšit metodu "růstu" grafenu pro toto použití.

Tagy: 
Zdroje: 

Galerie ke článku

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Grafen umožní výrazné zmenšení vysokofrekvenčních kondenzátorů

Úterý, 28 Září 2010 - 09:31 | Yankee 106 | V posledním 21.století říjen/2010 str.103 je také...
Pondělí, 27 Září 2010 - 14:29 | paco |

Zobrazit diskusi