Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hackeři z Anonymous se chystají 5. listopadu shodit Facebook (aktualizováno)

Anonymous
Známá skupinka „Anonymous“ stojící za řadou „útoků“ na nemalé cíle se chystá na Facebook. Nikoli však zakládat skupinu a sbírat přátele nebo „lajky“. Chystají se Facebook odstavit…

Dlužno dodat, že činy „Anonymous“ nejsou „útoky“ v pravém slova smyslu. Jde o formu protestu, vlastně klasickou blokádu. Jak říká jeden ze skupiny: „DDoS je jako zablokování přístupu do budovy. Nerozbíjíme okna, nevylamujeme dveře. Jen zablokujeme přístup. DDoS je totéž, jen online. Hromadně zablokujeme přístup na daný web.

Samozřejmě něco jiného je průnik do databáze „napadaného“ portálu a zkopírování údajů (opět bychom rádi připomněli, že data nemůžete ukrást, můžete je jen zkopírovat, popřípadě smazat, což se ale v takových situacích zpravidla neděje – kdokoli, kdo v této souvislosti hovoří o krádeži, je buďto demagog, nebo nevzdělaný). Už samotné zkopírování soukromých dat považují některé legislativy za protiprávní, často trestný čin.

Co hodlají udělat 5. listopadu s Facebookem „Anonymous“, zatím není známo. Pokud by šlo jen o „blokádu“, zde budou stát proti poměrně masivní flotile serverů, kterou „položit“ nebude zrovna jednoduché (servery Facebooku úkolují mnohokrát denně desítky miliónů uživatelů, o kolik by museli zátěž zvednout členové a příznivci „Anonymous“, aby skutečně došlo k úspěšnému DDoS?). Pokud by naopak šlo o kopírování a zveřejnění údajů, pak by vlastně „Anonymous“ neudělali nic jiného než to, proti čemu hodlají bojovat/protestovat. Jak sami tvrdí: „Facebook prodává vaše soukromá data NSA a dalším bezpečnostním firmám… Vše, co děláte na Facebooku, také na Facebooku zůstane. Smazání údajů nebo vašeho účtu je jen iluzí. Facebook o vás ví víc než vaši blízcí.

Označte si tedy v kalendáři 5. listopad. Do té doby v této věci asi moudřejší nebudeme. Můžeme debatovat nad tím, proč se zpráva o chystaném tažení objevuje tak brzy, můžeme se také domnívat, že Facebook bude mít dost času se na to připravit a jistě vás napadne řada dalších postřehů, které uvítáme v diskuzi pod článkem.

Aktualizováno 11:30: Podle kanálu Anonymous na Twitteru je zpráva podvrh (resp. se nehlásí k jejímu šiřiteli).

TO PRESS: MEDIAS OF THE WORLD... STOP LYING! #OpFacebook is just ANOTHER FAKE! WE DONT "KILL" THE MESSENGER. THAT'S NOT OUR STYLE #Anonymous

Přidnáno 13:10 Dorazil nám k tomuto tématu komentář od odborníka společnosti Symantec, o který se s vámi prostě nemůžeme nepodělit :).

Jsme nepochybně svědky další bitvy v dnes již otevřené kyberválce, kde je velké množství válečníků, žoldáků i teroristů a každý bojuje za svůj vlastní prospěch nebo za svoji ideologii. Dle nejnovějšího vyjádření se zdá, že skupina Anonymous se pravděpodobně pokusí o masivní DDoS útok. Otázkou ovšem je, zda-li je to reálně proveditelné. Facebook běží na obrovském výpočetním výkonu a případný útok tohoto typu pravděpodobně dokáže „vykrýt“. V dnešní době je třeba možné elasticky dokupovat výkon u .cloud poskytovatelů. Anonymous by tak musel postavit obrovský a dobře distribuovaný útok. Na celé věci je nejzajímavější, že je útok předem oznámen. Může se tak jednat o psychologický tah, který může znervóznit Facebook a zároveň vyvolat zájem většího počtu uživatelů, kteří budou chtít vědět, zda-li Facebook funguje v tomto datu a tak přispět k zatížení systémů Facebooku. Vzhledem k tomu, že Anonymous má za sebou celou řadu útoků, bude jejich vyjádření bráno s přiměřenou vážností. Toto oznámení jen potvrzuje nové techniky kyberzločinců, kteří k technologickým útokům přidávávají psychologické techniky boje. V blízké budoucnosti se celá řada konfliktů přesune do oblasti virtuálního světa. Bude to jistě v mnoha případech daleko účinnější než exploze bomb nebo příjezd tanků,“ říká Martin Meduna, bezpečnostní konzultant společnosti Symantec.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hackeři z Anonymous se chystají 5. listopadu shodit Facebook (aktualizováno)

Čtvrtek, 11 Srpen 2011 - 23:36 | ukuIeIe | Jediný kvalitní příspěvek a má -14 bodů, tak to...
Čtvrtek, 11 Srpen 2011 - 09:10 | mikeczcom | a nebo taky informují že to udělají v listopadu a...
Čtvrtek, 11 Srpen 2011 - 09:08 | mikeczcom | kdyby jenom nejspíš ;-)
Středa, 10 Srpen 2011 - 21:34 | AK | Klobouk dolů, ten pán ze Symantecu je teda pěknej...
Středa, 10 Srpen 2011 - 21:31 | l0l | tak to jste na tom byl stejne jako wl kdyz mu...
Středa, 10 Srpen 2011 - 18:36 | r23 | Jednu výhodu to mít ale bude - donutí je to...
Středa, 10 Srpen 2011 - 16:43 | borowitz | Samozrejme u statu s minimalni infrastrukturou to...
Středa, 10 Srpen 2011 - 15:15 | HKMaly | "V blízké budoucnosti se celá řada konfliktů...
Středa, 10 Srpen 2011 - 15:09 | Pety | Klídek, u chlapů je normální, že s přibývajícím...
Středa, 10 Srpen 2011 - 14:40 | WIFT | Jak sleduju Ladu1 v diskuzích, myslel to nejspíš...

Zobrazit diskusi