Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

I Nvidia Kepler se zpozdí, předpokládá SemiAccurate

Nvidia Kepler logo
V pondělí jsme si přiblížili názor redakce NordicHardware na vydání Radeonů HD 7000 a nyní tu máme obdobné zprávy, které se však týkají grafického čipu Kepler společnosti Nvidia. Ještě než se podíváme, co je vlastně nového, nebylo by od věci připomenout si jedno malé bezvýznamné výročí. Zítra tomu bude přesně dva roky, co se na trh dostaly první grafické karty s podporou DirectX 11…

Protože však již dva a půl roku není k dispozici novější výrobní proces, je trh nasycený více-méně recyklovanými produkty. Zákazníci tak na 28nm novinky, které by nabídly sníženou spotřebu a lepší poměr cena/výkon, čekají dlouho a především marně. NordicHardware a SemiAccurate ale příliš dobré zprávy nepřinášejí a pokud by se potvrdily, spatříme na pultech Radeony HD 7000 nejdříve v prvním kvartálu příštího roku a high-endové GeForce architektury Kepler ne dříve než v druhém.

Je však třeba připomenout, že oba servery mají z minulosti nějaký ten vroubek, kvůli kterému je třeba brát jejich zprávy tak trochu s rezervou. V případě NordicHardware (který mluvil o zpoždění Radeonů HD 7000) je to jednak šíření pochybných specifikací, a pak i určitý rozpor s oficiálním tvrzením Thomase Seiferta z AMD, který ještě pár dní před tím na konferenci v Deutsche Bank prohlásil, že jde vše podle plánu a vydání bude letos.

Charlie Demerjian ze SemiAccurate sice před dvěma lety přesně ohlásil zpoždění a problémy čipu Fermi, ale zcela ve svých zprávách pominul existenci a vůbec možnost vydání GPU GF104 (GeForce GTX 460), které v podstatě celou generaci GeForce 400 zachránilo.

Nvidia Ken Brown
„Vzorky Kepleru budeme mít ještě letos.“
- Ken Brown, Nvidia

Co tedy Demerjianovi krtci vyhrabali: Existují dvě GPU, která svým značením spadají do rodiny Kepler: GK107 a GK117. Druhý jmenovaný čip je silně atypický, údajně neobsahuje výstup pro displej. Zřejmě jde o testovací strukturu, která by údajně mohla sloužit k testování funkčních jednotek Kepleru v architektuře Fermi, ale Demerjian si sám touto hypotézou není jistý.

Podle našeho názoru existuje i mnohem prostší vysvětlení existence malého čipu bez obvodů pro obrazové výstupy: Malé 28nm čipy najdou nejlepší uplatnění v mobilní sféře. Vzhledem k tomu, že od uvedení Fusion je pro Nvidii platforma AMD prakticky mrtvá, jsou cílem takových čipů výhradně systémy Intelu. A jelikož Intel má prakticky v každém procesoru integrovanou grafickou kartu, která samozřejmě již obvody pro výstup na LCD nese, bylo by pro Nvidii zbytečné je integrovat do čipu, který by je nikdy nevyužil. Mějte však na paměti, že i toto je jen teorie. Jistě ne tak romantická a čtenářsky přitažlivá (jako testovací hybridní čip spojující architektury dvou generací), ale vcelku smysluplná :-)

Druhý čip, GK107 už je klasické GPU spíše menších rozměrů (větší ale než GK117), které bude určené primárně pro notebooky. Rozhodně však nejde o ten čip, který všichni čekají - velké monolitické GPU. Podle Demerjianových zdrojů měly tyto čipy tape-out 3 měsíce po 28nm čipech generace Fermi. Je však třeba říct, že nemáme jasnou odpověď na otázku, kdy proběhl tape-out 28nm čipů Fermi. Roadmapa, ve které jsou uvedené, zmiňuje jen říjen jako období, kdy bude mít výrobce v rukou vzorky.

nvidia 28nm lineup
28nm čipy Fermi chystá Nvidia na začátek roku

Demerjian vychází z jednoduché modelové situace. Pokud Nvidia bude mít vzorky 28nm Fermi v říjnu a jejich výroba začne až koncem prosince - a zároveň 28nm čipy Kepler jdou do výroby oproti nim o tři měsíce později, dostanou se (analogicky) na trh nejdříve na přelomu března/dubna. A dále, že pokud doposud nedošlo na tape-out high-endového čipu Kepler, dostane se na trh později než tyto čipy, tedy ve druhém kvartálu příštího roku.

Ač je tato dedukce v zásadě logicky správná, jsou v ní dvě díry: Nepočítá s možností, že by výzvědní krtci prošvihli tape-out high-endového Kepleru (jako se již stalo s GF104). A dále pak nebere v potaz, že velké časové rozpětí mezi startem výroby a uvedením do prodeje může být dáno řešením prvních problémů s procesem, které při výrobě velkého Kepleru již budou minulostí. Pokud však skutečně dosud nedošlo na tape-out, pak i s optimistickým scénářem můžeme desktopový Kepler očekávat na trhu nejdříve koncem února, spíše však později.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku I Nvidia Kepler se zpozdí, předpokládá SemiAccurate

Sobota, 24 Září 2011 - 09:50 | no-X | Nenabízí jen Llano, ale i třeba Zacate, což je...
Pátek, 23 Září 2011 - 21:45 | terrorist | vazne s tim mam problem? aha, takze cely clanek...
Pátek, 23 Září 2011 - 21:38 | terrorist | proc s llanem? amd snad dela stroje uz jen na...
Pátek, 23 Září 2011 - 17:08 | no-X | Jakým čtenářům? Ozval se jen terrorist, který má...
Pátek, 23 Září 2011 - 16:49 | jupiii | Ano je v poriadku, ale tento styl sa hodi tak...
Pátek, 23 Září 2011 - 11:18 | no-X | terrorist: Tak nám tu vyjmenuj 3 libovolné...
Pátek, 23 Září 2011 - 11:10 | MACHINA | Asi tak. Když někdo nechápe, že byla řeč o...
Pátek, 23 Září 2011 - 10:37 | David Ježek | já znovu opakuji, že ta Jirkova pasáž je v...
Pátek, 23 Září 2011 - 10:33 | simik | Nicméně ten styl opravdu přípomíná spíše jednoho...
Pátek, 23 Září 2011 - 10:20 | MACHINA | zas nebyl ráno Prozac viď?

Zobrazit diskusi