Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

IBM Watson: Superpočítač zná odpověď na otázku života, vesmíru a vůbec

IBM Watson: Superpočítač zná odpověď
Odpověď na základní otázku života, vesmíru a vůbec už známe. Je to 42. Na všechny ostatní otázky odpoví počítač IBM Watson. S pomocníkem Sherlocka Holmese nemá společného nic, jmenuje se po zakladateli IBM a podobně jako počítač Deep Blue změřil i on sílu s lidským mozkem. Šachová partie se ale nekonala – superpočítač si to „rozdal“ se dvěma vítězi vědomostní soutěže Jeopardy!

Watson, pojmenovaný podle zakladatele IBM Thomasi J. Watsonovi, se postavil dvěma dřívějším vítězům soutěže Jeopardy! (obdoba našeho Riskuj!) a předvedl své schopnosti ve třech pořadech přenášených televizí. Z hlediska počítače šlo v soutěži o co nejrychlejší analýzu nestrukturovaných dat (v tomto případě kompletní obraz Wikipedie) a na jejich základě vytvořit co nejpřesnější odhad správné odpovědi na položenou otázku. A to samozřejmě pokud možno rychleji než lidští soupeři. IBM tímto předvedla současné možnosti optimalizovaného systému, zpracování dat a interpretace přirozeného jazyka.

Počítač IBM Watson

Základním kamenem optimalizovaného systému Watson je technologie, kterou IBM nazývá jako DeepQA a která je postavena právě na analýze dat. DeepQA využívá současně více než stovku různých metod na analýzu přirozeného jazyka, vytváření hypotéz a následném hledání důkazů pro jejich potvrzení či vyvrácení. Všechny tyto metody pak navzájem kombinuje k rychlému získání co nejpřesnějšího výsledku. Tato unikátní architektura byla navíc navržena tak, že se nejedná o jednoúčelové řešení, ale IBM ji již začala upravovat pro další možná nasazení v různých oblastech. Hodně se mluví například o zdravotnictví, výzkumu, herním průmyslu či podnikové sféře.

Přitom z hardwarového hlediska není Watson žádný speciálně připravený jednoúčelový superpočítač (jako byl například zmíněný Deep Blue), ale je postaven na běžně dostupných serverech Power750, které k výpočtům optimalizovaných systémů používají tisíce firem po celém světě. Watson se skládá z 90 takových serverů, což v celkovém součtu znamená 2880 jader procesorů pracujících na frekvenci 3,55 GHz a 16 TiB operační paměti. 

Na co bude Watson odpovídat?

Watson v soutěžních přenosech předvedl, jak lze efektivně pracovat s obrovskými objemy dat, které předtím nikdo neroztřídil do strukturovaných databází. Tehdy vycházel pouze z informací, které mu vědci předem nahráli do jeho paměti (aby měl vyrovnané podmínky s ostatními soutěžícími). Ještě mnohem širší obzory využití tohoto systému se pak otevírají při propojení s nejbohatší studnicí nestrukturovaných informací, kterou je dnes Internet. Stal se tak inspirací pro vznik dalších optimalizovaných systémů, kde se využití tohoto systému nabízí.

Až zase zavoláte na linku technické podpory některé společnosti, možná že váš dotaz během rozhovoru počítač porovná s problémy milionů dalších uživatelů a sám okamžitě nabídne řešení. Možná, že váš lékař jednoho dne jen zadá souhrn příznaků vašich potíží a Watson vám na základě dat z celého světa doporučí správnou léčbu. Cenné rady by vám jednou mohl poskytovat ve finančnictví nebo při analýze rozsáhlých právnických dokumentů, nemluvě o takřka nevyčerpatelném potenciálu pro herní průmysl.

IBM Power 750
Server IBM Power750

Podle některých studií se celkový objem dat na světě každé dva roky více než zdvojnásobí. Umět s těmito daty efektivně pracovat je a bude klíčové v mnoha oblastech podnikání a jednou se bez systémů jako je Watson možná neobejde celá naše společnost.

Tagy: 

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku IBM Watson: Superpočítač zná odpověď na otázku života, vesmíru a vůbec

Žádné komentáře.