Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel ukázal Knights Corner, 22nm verze Larrabee překročí 1 TFLOPS

Intel Knights Corner - detail
U společnosti Intel často nelze přesně rozlišit, zda jde o představení, uvedení, vydání, nebo se zkrátka chystaným produktem chce jen pochlubit. Tak je tomu i tentokrát. Procesor Knights Corner, se kterým se výrobce poprvé pochlubil před rokem a půl, je již hmatatelnou záležitostí. Přestože o uvedení do prodeje ještě nepadlo ani slovo, neodpustil si Intel poznámku, že jeho výkon překonává konkurenční Fermi od Nvidie…

Ačkoli od prvního uvedení architektury Larrabee uteklo už téměř pět zim, žádné z dosavadních provedení se ještě na trh nedostalo (jejich vývoj až do poloviny letošního roku jsme si podrobněji shrnuli v červnovém článku). Dokud neuvidíme Knights Corner v ceníku a nezávislou recenzi na internetu, budeme ohledně optimistických vizí spíše konzervativní. Důvodů je však několik.

Intel Knights Corner - Rajeeb Hazra
Rajeeb Hazra z Intelu s procesorem Knights Corner

Základním chlubným kamenem prezentace Intelu je výkon. Slibuje minimálně 1 TFLOP v double-precision, což údajně přesahuje všechna dosavadní HPC/GPGPU řešení konkurence. Intel naráží konkrétně na Nvidia Tesla M2090, která s čipem Fermi o 512 aktivních stream procesorech nabízí 0,665 TFLOPs.

Nvidia Tesla M2090
Nvidia Tesla M2090

To je samozřejmě v pořádku. Co trošku skřípe, je srovnání více-méně papírového produktu s kartou, která je přes půl roku v prodeji a která vychází z dva roky staré architektury vyráběné na téměř tři roky starém výrobním procesu. Rovněž je třeba říct, že Intel srovnává potenciál chystaného čipu s parametry konkrétního produktu - tím chceme říct, že ačkoli je Tesla M2090 nejvýkonnější HPC kartou postavenou na čipu Fermi, nereprezentuje jeho plný potenciál. Nvidia prokázala, že Fermi může běžet na vyšší frekvenci než na jakou je konkrétně M2090 taktovaná (a i když budeme ignorovat OC modely herních karet), čip totiž může sám o sobě při referenčních 772 / 1544 MHz dosáhnout 0,79 TFLOPs DP.  To už je hodnota podstatně bližší potenciálu Knights Corner (pro zajímavost - stávající AMD Cayman disponuje výkonem 0,68 TFLOPs DP).

Intel Knights Corner - scaling
výhody stejného programovacího modelu pro vícejádrová CPU a MIC (many integrated core) architekturu

Asi již není třeba vysvětlovat, proč se Intel pochlubil ještě v listopadu, tedy řádově týdny před tím, než se začnou předhánět jeho konkurenti s vlastními produkty pro rok 2012. Nechme ale srovnání a přejděme k parametrům čipu. Intel v podstatě nezveřejnil nic nového, zůstává u minimálně 50 výpočetních jader na čip a použití 22nm výrobního procesu s 3D tranzistory. Rajeeb Hazra spíš mluvil o minulosti (kdy z 9680 procesorů Pentiu Pro Intel postavil superpočítač ASCI RED dosahující jako první výkonu 1 TFLOP) a o budoucnosti, respektive roku 2018, kdy hodlá s projektem exascale dosáhnout stonásobku současného výpočetního výkonu.

Intel Knights Corner - požadavky
předpokládaná spotřeba komponentů pro projekt exascale (2018)

Trochu zajímavější je vlna spekulací, kterou se Intelu podařilo vyvolat provedením samotného procesoru. Protože není implementovaný v kartě, jak bylo zvykem dosud (například u prototypů Knights Ferry nebo konkurenční Tesly, FirePro a podobně), rozlila se zásluhou serveru Xbit labs internetem domněnka (prezentovaná často jako „hotová věc“), že Knights Corner není určený pro rozhraní PCI Express, ale pro sběrnici QPI. Redakci serveru Softpedia se to příliš nezdálo, takže kontaktovala Intel, jehož vyjádření domněnku dementuje. Čip je podle oficiální zprávy primárně určený pro PCI Express a jiné verze jsou zatím jen ve stádiu úvah.

„Ne. Knights Corner nevyžaduje žádnou speciální platformu nebo základní desku. Bude využívat standardní sběrnici PCI Express. Na architektuře superpočítačů se nic nemění. Klíčovými výhodami Knights Corner jsou přelomový výkon (1 TFLOPS+) a jednoduchý programovací model (možnost použití stejného kódu a stejných postupů jako při programování Xeonů - není třeba se učit a používat žádný proprietární jazyk).

Vznikl určitý zmatek ohledně toho, zda termín Knights Corner označuje čip nebo kartu. Ve skutečnosti bude dostupný jako karta s rozhraním PCI Express, o nabídce jiného provedení zatím uvažujeme.“

  • Intel

Zdroje: 

Xbit labs (1, 2), Softpedia

Diskuse ke článku Intel ukázal Knights Corner, 22nm verze Larrabee překročí 1 TFLOPS

Pondělí, 21 Listopad 2011 - 23:09 | MiMo007 | Nejdříve trocha matematiky: 0.7 TFLOPs + 50% je 1...
Neděle, 20 Listopad 2011 - 14:45 | Výkal Žvýkal | Asi bylo, ale když je Knights Corner tak...
Sobota, 19 Listopad 2011 - 21:03 | danieel | A nebylo by lepsi uvadet a porovnavat vykon...
Sobota, 19 Listopad 2011 - 09:15 | Výkal Žvýkal | Co jsem tak pátral na internetu, tak Intel dosáhl...
Pátek, 18 Listopad 2011 - 16:30 | Cotije Dotoho | a v kterém konkrétním "interním" testu...
Pátek, 18 Listopad 2011 - 16:28 | no-X | I AMD (resp. ATI) a Nvidia v minulosti předvedly...
Pátek, 18 Listopad 2011 - 16:19 | terrorist | chtelo by to uvest na pravou miru FP vykonnost...
Pátek, 18 Listopad 2011 - 16:19 | Cotije Dotoho | Instrukční sada x86? Drtivá většina programátorů...
Pátek, 18 Listopad 2011 - 15:53 | Pety | Uživatelé superpočítačů si budou software psát a...
Pátek, 18 Listopad 2011 - 13:53 | gurulix | To se nám to machruje, když máme o 70% menší...

Zobrazit diskusi