Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel uvedl procesory Core i7 řady 3000 alias Sandy Bridge-E pro socket LGA2011

Intel Sandy Bridge-E s padesátikorunou
Čistě aby Intel nevyšel ze cviku, uvedl nové nejvýkonnější x86-kompatibilní procesory na světě. Tím skutečně nejvýkonnějším modelem je Core i7 3960X, který má také jako jediný plnou velikost L3 cache. Přesto jsou v něm dvě specifické části vypnuté. V tomto článku se dozvíte nejen, o které části se jedná, ale také proč se Intel rozhodl je nechat vypnuté…
Intel Sandy Bridge-E - Core i7 3000 Intel Sandy Bridge-E - Core i7 3000 - spodek

Začneme hned tím, co jsme v úvodu nakousli, tedy které části nového nejvýkonnějšího procesoru Intel vypnul. Pochopíte to možná sami, když se podíváte na „křemíkovou mapu“:

Intel Sandy Bridge-E - die map
Mapa křemíku procesoru Sandy Bridge-E

Ty vypnuté části nejsou nic jiného než dvě jádra. Ano, Sandy Bridge-E se skutečně vyrábí jako osmijádrový procesor, ale prodává se jako šestijádro. Důvod je jednoduchý, tedy alespoň tak, jak to vysvětluje Intel. Prý se ptali zákazníků, co by raději, zda rychleji taktované šestijádro, nebo pomaleji taktované osmijádro. A faktem je, že pro desktopové aplikace, kam je Core i7 řady 3000 určen, je lepší rychleji taktované šestijádro.

Jinak samozřejmě nejsou nutně vypnuta zrovna ta dvě jádra, jako je tomu na obrázku. Intel je vypíná podle potřeby (nechává zapnutá ta nejlepší). Celý křemík má 2,27 miliardy tranzistorů (téměř jistě včetně dvou vypnutých jader) a plochu 20,8 × 20,9 [mm]. A samozřejmě neobsahuje integrovanou grafiku, takže chybí funkce QuickSync.

Intel Sandy Bridge-E - Core i7 3000 + Intel X79 Block Diagram

Co dělá novou platformu novou platformou, překvapivě není čipset, ale samotný procesor. Čipset je sice také novým kouskem křemíku, ale jeho vlastnosti jsou v X79 verzi prakticky shodné se současným čipsetem P67. Bude nás tedy zajímat opět jen procesor.

Ten nyní nabízí čtyři paměťové kanály – v počtu kanálů na jeden kousek křemíku jde opět o překonané prvenství „sebe sama“ (AMD má v Opteronech sice také 4 paměťové kanály, jeden procesor jsou však dva NUMA uzly, neboť jsou v něm dva kousky křemíku propojené HyperTransportem, každý má dva paměťové kanály, Intel měl doposud tři kanály na kus křemíku v dosavadní platformě postavené na socketu LGA1366).

Do high-endového procesoru u Intelu také konečně doputoval PCI Express řadič, a to zatraceně nabušený. Nabízí dohromady 40 PCI Express linek druhé generace (v to nepočítáme další čtyři do čipsetu pro DMI) s tím, že procesor je připraven na PCI Express třetí generace. Prozatím ještě není všechno připraveno na to, aby mohly být produkty uváděny jako PCIe 3.0 Ready, je to to v první řadě na výrobcích základních desek, jistým vodítkem bude sledování PCI Express switchů mezi PCIe sloty. Každopádně předběžná specifikace procesoru hovoří o tom, že procesor PCIe 3.0 na 8 GT/s umí. Procesor dokáže bez problémů obsloužit dvě grafiky v „plnotučné“ kombinaci ×16/×16, případně tři v kombinaci ×16/×16/×8 a problém nebude ani se čtyřmi grafikami v konfiguraci PCIe ×16/×8/×8/×8. Ono to asi stejně nakonec bude záležet na výrobci desky, jak to naimplementuje.

K funkcím, které zatím v procesoru nefungují a souvisí s čipsetem: Jakmile bude „vše připraveno“, bude (především v serverovém a workstation segmentu) k mání čipset schopný 4 z těchto 40 linek využít pro SCU neboli Storage Controller Unit, což je další řadič v čipsetu, který si pro náležitou obsluhu datového toku vyžádá právě propojení s procesorem přes zmíněné 4 linky (pro další periferie připojované přímo ki procesoru tak zbude jen 36 linek). Nejspíše to bude v momentě, kdy bude vše připraveno na třetí generaci PCIe, neboť dřívější informace hovořily o tom, že tyto linky budou právě třetí generace. To ale zatím nemá smysl rozebírat, řešme současnost, kde čipset X79 svými vlastnostmi připomíná P67 a SCU v něm není (aktivováno).

Co se týče podpory pamětí, procesor zvládá až 2 DIMMy na každý paměťový kanál. Podobně jako jinde platí, že pokud použijete jen jeden DIMM na kanál (celkem tedy 4), pak je možné použít DDR3-1600 paměti, pokud dva, pak max. DDR3-1333. Něco ovšem pomohou „obejít“ XMP profily v paměťových kitech.

Intel momentálně uvádí na trh dva modely: šestijádrový Core i7 3960X (zcela odemčený Extreme Edition s 15 MB L3 cache) a šestijádrový Core i7 3930K (taktéž odemčený, ale jen s 12 MB L3 cache). Později přijde ještě čtyřjádrový Core i7 3820 s 10 MB L3 cache. Podrobněji v tabulce:

Intel Core i7 3000 Series
A ještě přehled všech nejvýkonnějších (i chystaných) procesorů Sandy Bridge (včetně -E)
Sandy Bridge Core i7 - přehled

Jak sami vidíte, mezi nejrychlejším a druhým modelem je pouhých 100 MHz a 3 MB rozdílu, cena je však úplně jinde. Co je skutečně velmi vhodné zmínit: Procesory se budou prodávat bez chladiče v krabici, ten se bude platit zvlášť.

Core i7 Extreme Box

K mání bude jak klasický „kus kovu s vrtulníkem“, tak nově i vodní chlazení označované jako RTS2011LC (OEM Asetek). Instalaci procesoru do nového socketu a samotného vodního chlazení ukazuje názorně video od Intelu:

Samozřejmě bude na trhu řada dalších vodních chladičů, vzduchové už řada výrobců ohlásila dopředu a další se jistě budou přidávat. Výběr rozhodně bude, nemusíte se bát, že byste si koupili samotný procesor a pak jej neměli čím chladit.

Recenzi pro vás zatím nemáme, takže vezměte zavděk alespoň několika fotografiemi, které jsme pořídili na předváděcí akci. Ono to nicméně asi ani nemá smysl testovat – Sandy Bridge-E je bezpochyby nejvýkonnější procesor, jsme si jisti, že k jinému závěru bychom ani nedošli.

Zdroje: 

Interní tiskové materiály Intelu

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel uvedl procesory Core i7 řady 3000 alias Sandy Bridge-E pro socket LGA2011

Úterý, 15 Listopad 2011 - 10:28 | Suchý čert | Odpovídající UP Xeony mají stát ale přibližně...
Úterý, 15 Listopad 2011 - 08:42 | Tomáš Neuwirth | díky.
Úterý, 15 Listopad 2011 - 08:04 | Exhumanizator | nechcem byt drzi pre diit, tak ale ta sranda je...
Úterý, 15 Listopad 2011 - 07:45 | cyberreality | jeden sranda blog ...
Úterý, 15 Listopad 2011 - 07:27 | John Nagger | http://www.zlate-mince.cz/CRO_50_Kc.htm
Úterý, 15 Listopad 2011 - 06:56 | Misko Uško | co je to hore za mincu na obrazku? neviem si...
Úterý, 15 Listopad 2011 - 00:16 | ANDREW | to i i975x ;-) umi ECC unbuff.. a plno dalsich...
Pondělí, 14 Listopad 2011 - 22:22 | Tomáš Neuwirth | Tím "guru" se myslí který web?
Pondělí, 14 Listopad 2011 - 21:31 | Exhumanizator | no podla guru ma intel na 5-5,2 GHz 2x taky vykon...
Pondělí, 14 Listopad 2011 - 21:05 | MiMo007 | Tak ten blud o tom, jak se ptali zákazníků, mě...

Zobrazit diskusi