Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak odstranit z našich diskuzí příspěvky od nežádoucích uživatelů

Greasemonkey logo
V jedné diskuzi, kde opět došlo na „téma Ládík“, jsme si všimli příspěvku od uživatele CrazyHorse, který nás odkázal na skript pro doplněk Firefoxu jménem Greasemonkey. Tento skript umožňuje uživatelům prohlížečů Firefox a SeaMonkey (kterých je u nás skoro polovina) upravit zobrazování našich diskuzí tak, že nejsou vidět příspěvky od vybraných uživatelů podle toho, jak si daný skript upravíte (úprava je relativně jednoduchá). My jsme se k této věci postavili tak, že používání těchto skriptů bránit nebudeme, ba právě naopak, ukážeme vám postup, jakým si takový skript můžete sami rozchodit a eliminovat v diskuzích příspěvky od lidí, o jejichž příspěvcích víte, že pro vás nejsou nijak přínosné a v diskuzích vám výhradně překážejí. A možná pro vás takový skript bude inspirací k podobnému řešení někde jinde.

V našem případě je postup aplikován pro prohlížeč SeaMonkey (to prostě proto, že tento prohlížeč používám, navíc s instalovaným rozšířením MultiZilla, takže design některých oken se může trochu lišit), ale pro značně rozšířenější Firefox je to hodně podobné, zejména pak ovládání doplňku Greasemonkey. Ten naleznete na stránkách www.greasespot.net v sekci Download. Pokud máte v SeaMonkey problém s instalací, zkuste alternativní instalaci.

Greasemonkey for SeaMonkey Download

Stačí kliknout na tlačítko „Stáhnout“ a už se to začne instalovat, nejprve se vás to samozřejmě slušně zeptá.

Greasemonkey instalace

Jakmile budete mít doplněk Greasemonkey nainstalován, přejděte na stránku, odkud lze stáhnout skript nazvaný „schovej pitome prispevky“. Stačí kliknout na „Download“ a otevře se výzva k instalaci skriptu do Greasemonkey.

Výzva k instalaci skriptu 'schovej pitome prispevky' pro Greasem

Úspěšnou instalaci poznáte na spodní liště prohlížeče, na pár sekund se objeví oznámení o úspěchu.

Oznámení o úspěšné instalaci skriptu 'schovej pitome prispevky'

Důležité upozornění: Ve výchozím nastavení jsou ve skriptu zavedeni uživatelé „Ladik 45“, „Ladik 21“, „Ladik čř“ (coby překlep „45“) a „fotoba“. Skript si tedy určitě upravte podle vašich potřeb, naleznete jej v uživatelském profilu prohlížeče ve složce gm_scripts (nebo prostě hledejte na disku soubor schovejpitomeprispevky.user.js). Skript je uložen v kódování UTF-8, takže v případě použití češtiny je na to potřeba dát pozor. Pokud jej budete editovat v notepadu, ten by to měl pochopit sám a s češtinou by tedy neměl být problém.

Skript cdr2.cz.user.js v Notepadu

Podle potřeby si můžete editovat pole proměnných nápadně nazvané pitomci a doplnit si, koho chcete. A takhle to pak vypadá v praxi, vlevo je původní diskuze, vpravo pak upravená po aplikaci skriptu, do něhož byl přidán „Ladik 457“.

Diskuze před aplikací skriptu 'schovej pitome prispevky'
Diskuze po aplikaci skriptu 'schovej pitome prispevky'

Omezení skriptu: Nalezli jsme několik omezení, neboť skript je tak trochu docela dost šitý na míru způsobu zobrazování našich diskuzí. Pokud má uživatel v diskuzi vidět i e-mail, filtr nezabere a příspěvek bude i tak zobrazen. Registrovaní uživatelé mají možnost nastavit si viditelnost svého e-mailu, buďto vůbec, nebo jen pro registrované, nebo pro všechny uživatele. I to může ovlivnit chování skriptu, má-li např. nějaký uživatel nastaveno zobrazit e-mail jen pro registrované, pak pokud budete při prohlížení diskuzí přihlášeni, skript nezabere, pokud budete odhlášeni, skript bude fungovat a příspěvek skryje. Toto by šlo ještě ve skriptu ošetřit, co ale určitě ošetřit nejde, je situace, kdy „potížista“, kterého se snažíte nevidět, bude coby neregistrovaný příspívat pod různými nicky. Poté by byla možnost skript upravit tak, aby se přispěvek skrýval nikoli na základě jména, ale IP adresy, která je u neregistrovaného přispěvovatele vidět vždy celá. To je však všechno otázka pro autora nebo ty, kteří se ve vytváření skriptů pro Greasemonkey vyznají.

Na závěr bychom vás rádi informovali, že pro toto řešení neposkytujeme žádnou podporu, neboť nejsme jeho autory. Sami připravujeme v novém systému (který už však nepoběží na PHP, proto nechceme moc do stávajícího zasahovat) řešení, které by registrovaným uživatelům umožnilo něco podobného. Nechtějte však po nás termín, kdy to bude hotové, na novém systému se pracuje podobně pilně, jako se pracovalo na Windows Vista (akorát u nás to dělá jedna osoba, ostatní jen „kibicují“ ;-).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak odstranit z našich diskuzí příspěvky od nežádoucích uživatelů

Neděle, 9 Listopad 2008 - 14:45 | Zed70 | Jerome: Což takhle Ad-block do Firefoxu?
Sobota, 19 Duben 2008 - 08:58 | Anonym | Jerome: vypnout JavaScript nebo přesměrovat DNS...
Pátek, 18 Duben 2008 - 15:31 | Anonym | Earl: To je opravdu důvěryhodný zdroj. Jen jsem...
Pátek, 18 Duben 2008 - 09:29 | Anonym | 2Bufalo: jestli ti přijde v pořádku veřejné...
Pátek, 18 Duben 2008 - 02:04 | Anonym | Jerome: Tož od té doby, co používám na routeru...
Čtvrtek, 17 Duben 2008 - 23:19 | Anonym | A nějaký script na blokování reklamy take it (...
Čtvrtek, 17 Duben 2008 - 19:10 | Anonym | Earl: Ještě přidejte ke slovům "empatie...
Čtvrtek, 17 Duben 2008 - 19:06 | Anonym | 2Earl: prosimtě, máš aspoň nějakou představu, jak...
Čtvrtek, 17 Duben 2008 - 18:38 | Anonym | 2Thomas> vzhledem k tvému stáří bych čekal...
Čtvrtek, 17 Duben 2008 - 18:22 | Anonym | Príspevky Ladíka a ani fotoba mi absolutne...

Zobrazit diskusi