Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak si loni vedl trh s CD a DVD?

Verbatim PhotoSave DVD
Santa Clara Consulting Group (SCCG) vydala několik reportů, z nichž se dá vyčíst, jak je na tom trh s CD a DVD technologiemi. U obou je zaznamenán setrvalý pokles, to asi nikoho nepřekvapí, možná vás však překvapí, že z CD i DVD dohromady se CD médií prodalo 45 %, což je hodně vzhledem k tomu, jak je tato technologie stará…

DVD

Na prodeji DVD technologií vydělali loni výrobci 5,13 miliard USD (pro srovnání: předloni to bylo 6,25 miliard). V to jsou pochopitelně zahrnuty i DVD rekordéry, samotné prodeje z médií činí $805 miliónů, DVD vypalovaček se prodalo za $3,43 miliardy a stolních DVD rekordérů jen za přibližně $890 miliónů.

Je zajímavé, že mezi stolními rekordéry vedou takové, které nahrávají na všechno (tzv. „DVD Multi“, které kromě DVD±R/RW nahrávají i na DVD-RAM). Druhou část tvoří „Dual DVD“ rekordéry (bez schopnosti zápisu na DVD-RAM) a tím je v podstatě druh DVD rekordérů vyčerpán. Jejich podíl na trhu je následující:

DVD Multi DVD Dual
84,57 % 15,43 %

Přitom ale poměr prodaných DVD médií vypadá úplně jinak (čtvrtletně se o celosvětovém prodeji DVD-RAM médií už v podstatě nedá hovořit v desítkách, ale spíše jednotkách tisíc kusů):

DVD…
–R +R –RW +RW –RAM
68 % 29 % 2 % 1 % <1 %

V produkci DVD médií momentálně vede Japonsko a Taiwan, tamní výrobci Ritek, CMC a Prodisc vyrábějí i pro další značky, v Japonsku hraje prim Taiyo Yuden (byť také dramaticky snižuje produkci), Verbatim je také dlouholetým pojmem (média nyní tvoří převážně v Singapůru). Mezi známější výrobce patří také indický Moser Baer.

Přečtěte si také
DVD-RAM Maxell 12× Prvnímu (a asi jedinému) DVD-RAM 12× médiu je pět let
Mitsubishi média s označením Verbatim Mitsubishi média už jen jako Verbatim, 16× DVD+R DL nebudou
ASUS DVD-E818A2T Ještě jsme ho neviděli, ale DVD-RW DL už je tady

CD

CD médií se loni prodalo úctyhodných 3,329 miliardy kusů. Odhady hovoří o tom, že nabídka o 31 % převyšuje poptávku, což se pochopitelně negativně (z pohledu výrobců) projevuje na ceně. Výrobci tak budou nadále snižovat produkci, aby cenu trochu usměrnili, spíše se ale domníváme, že pokud nepůjdou CD média sehnat, málokomu to bude vadit (hrají nezastupitelnou roli prakticky jen pro starší CD autorádia a podobné přehrávače, které nepoberou DVD a nemají ani rozhraní pro paměťové karty či USB flash paměti). 64 % výrobců CD-R/RW médií je z Taiwanu, indický Moser Baer se na výrobě těchto kotoučků podílí 20 %.

Poměrně hojná rozšířenost CD je dána „uživatelskou základnou“, přesněji její kompatibilitou s tímto formátem. Nejvíce se prodává DVD vypalovaček, které prakticky všechny zvládají i práci s CD, u Blu-ray mechanik už nemusí být podpora CD samozřejmostí, ale spíše bývá standardem, že je podporují (jedna z těch, která s CD vůbec neuměla pracovat, byla hned ta první, Pioneer BDR-101A). Odhaduje se, že na světě bylo loni „aktivních“ zhruba 610 miliónů zařízení podporujících zápis na CD, v roce 2015 to má být přibližně 517 miliónů (to je podle našeho názoru ještě hodně optimistická předpověď).

Přečtěte si také
Modrý laser Test: První Blu-ray vypalovačka Pioneer BDR-101A (2× BD, PATA)

Jedna věc je zřejmá: manažer strategie produktů Sony pro domácí video Taka Miyama v roce 2008 velmi pravděpodobně věděl, co říká, když prohlásil, že Blu-ray je posledním optickým formátem a žádný novější už nebude, tedy přinejmenším pro spotřebitelský segment. Enterprise segment má možnost pořídit si zařízení a média na bázi holografického záznamu, o něm jsme už ale také dlouho nic neslyšeli a je otázkou, kolik zákazníků si vlastně našel. Dodejme ještě, že se počítalo se zeleným laserem, zatím se však prodává řešení s tradičně modrofialovým a kapacitou 300 GB na jedno médium (se zeleným laserem jsou jen testovací vzorky). Mimochodem věděli jste, že průměr média v cartridgi je 13 cm, celé médium má tloušťku 3,5 mm, z toho samotná záznamová vrstva je tlustá celých 1,5 mm?

InPhase tapestry300r
Komerčně prodávaná média a mechanika InPhase tapestry300r
Přečtěte si také
InPhase Tapestry 300-R Dočkáme se vůbec holografického zápisu?
GE holografický disk 500 GB Vědci z GE demonstrovali 500GB optický disk

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak si loni vedl trh s CD a DVD?

Úterý, 12 Duben 2011 - 22:17 | pepst | Ja zase vlastním CD-R, vyrobené a zapísané v roku...
Úterý, 12 Duben 2011 - 15:15 | HKMaly | Smysl to ma ale pouze v pripade ze pomer mezi...
Úterý, 12 Duben 2011 - 14:22 | JVc | Tak si do tech cd vyvrtej 1mm dirky a strc ho do...
Úterý, 12 Duben 2011 - 13:28 | zx cygnus | No, nic nebrání zapisovat informace na kámen i...
Úterý, 12 Duben 2011 - 12:02 | dxh | Jediný důvod proč se těch CD prodalo tolik je...
Úterý, 12 Duben 2011 - 11:30 | Tomas Kopecky | přesně tak.. doma mi ležej starý "imejšn...
Úterý, 12 Duben 2011 - 11:29 | kypec | No dobre, takze 700MB dat mas "v bezpeci...
Úterý, 12 Duben 2011 - 09:03 | x x | Neboj, niekde som zaregistroval clanok, ze nejaka...
Úterý, 12 Duben 2011 - 08:58 | x x | Pokial si palil na "znacky" typu...
Úterý, 12 Duben 2011 - 08:24 | kkkk | Jestli na nobelovku nebo na zabiti je celkem...

Zobrazit diskusi