Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jaká je cloudová služba Ubuntu One pod Windows?

Ubuntu One logo
Posledních několik verzí je součástí linuxové distribuce Ubuntu také cloudová služba Ubuntu One umožňující uživatelům sdílení souborů a synchronizace různých dat (množství podporovaných aplikací a funkcí se postupně rozšiřuje). Canonical vedle vlatsního Ubuntu ale nabízí k vyzkoušení i beta verzi Ubuntu One klienta pro Windows…

Představení služby

Ubuntu 11.10, Ubuntu One

Nejprve si objasněme, co vlastně Ubuntu One přesně je a co umí. Službu Canonical spustil v květnu 2009, přičemž jde o obdobu podobných jako třeba Dropbox či Live Mesh od Microsoftu. Ubuntu One aktuálně nabízí uživateli 2GB prostor v cloudu, přičemž za poplatek 30 dolarů/rok je možné jej zvětšit na 20 GB. Využití sahá od synchronizací a zálohování dat různých aplikací až zejména po úložiště pro soubory, jimž lze posléze nastavit veřejný přístup. Podpora Ubuntu One je postupně implementována do různých aplikací, zmiňme například mailového klienta Evolution, který Ubuntu One umí využít pro kontakty (nicméně Ubuntu ve verzi 11.10 přejde na Thunderbird, to jen tak na okraj). Vedle zmíněného má Canonical i aplikaci pro streamování hudby do iOS a Android zařízení, ta stojí 4 dolary měsíčně, skrze Ubuntu One Music Store pak lze nakupovat DRM-free hudbu ve spolupráci se serverem 7digital. Do budoucna je v plánu například synchronizace záložek Firefoxu (tedy obdoba toho, co má Opera pod názvem Link).

Ubuntu One si ale vysloužilo již také spoustu kritiky. Jednou z nemilých věcí je to, že služba vsadila z hlediska hudby na patenty zatížený formát MP3, když je tu kvalitativně lepší svobodný Ogg Vorbis (mimo jiné). Tvůrci přehrávače Amarok se pak nechali slyšet, že podporu Ubuntu One za stávajícíh podmínek nezahrnou, zatímco třeba Magnatune podporují, neboť ten projektu Amarok dává 10 % z prodejů. Ani pro vývojáře není Ubuntu One příliš otevřený, ač je klient pod GPLv3 licencí, serverová část je proprietární a zdrojové kódy vývojář nedostane dříve, než Canonicalu podepíše dohodu přiznávající Canonicalu copyright na napsaný kód a také povolující Canonicalu vydat kód pod uzavřenou licencí.

Ubuntu One pod Windows

Ubuntu One: Windows klient Ubuntu One: přihlášení

Chcete-li Ubuntu One vyzkoušet i pod Windows, stáhněte si betu. V závislosti na vaší verzi Windows si možná instalační balíček vyžádá aktualizaci Windows Installeru.

Pokud nemáte ještě založen účet na Ubuntu One, pak tak učiňte, zalogování do služby je samozřejmě shodné s Ubuntu, tedy email a heslo. Klient se po spuštění schová do systraye. Z těch podstatných věcí mu jde nastavit v podstatě jen automatickou synchronizaci, případně vyhodit některé již nepoužívané počítače ze seznamu.

Ubuntu One: synchronizace

Služba si standardně zabere adresář %HOME%/Dokumenty/Ubuntu One. Jakmile pak do tohoto adresáře nakopírujete nějaká data, tak se automaticky přenesou na cloudové úložiště (pokud máte zapnutou atomatickou synchronizaci), nebo je možné provádět jednorázové synchronizace ručně z nabídky v systrayi.

Ubuntu One: soubor v cloudu

Soubory nejsou samozřejmě standardně viditelné, to je potřeba kliknout na "Publish file".

Ubuntu One: lokální index

Klient si dále ukládá lokální index a toť momentálně vše. Podpora Ubuntu One ve Windows aplikacích je pochopitelně v tuto chvíli spíše sci-fi, Canonical se soustředí na svůj OS a vývojáři aplikací toto jistě nemají na nejvyšších místech "to-do seznamu".

Ubuntu One: Windows klient

Ubuntu One beta pro Windows má v tuto chvíli i jisté nepříjemé chyby, tou hlavní je masivní konzumování výkonu procesoru, zejména při synchronizaci. Bug je již zadán a má vysokou prioritu, takže doufejme, že to bude rychle vyřešeno. Každopádně pokud chcete 2GB cloudové bezplatné úložiště, může být Ubuntu One volbou, pokud vám z nějakého důvodu nevyhovují ty spousty jiných dostupných služeb.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jaká je cloudová služba Ubuntu One pod Windows?

Pátek, 15 Červenec 2011 - 09:18 | Máček333 | Ehm, ten Adrive nechápu, to jako v BASIC verzi...
Čtvrtek, 14 Červenec 2011 - 12:12 | volani.webnode.cz | one? jeden cannocical vládne všem datům? :D fujky...

Zobrazit diskusi