Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Je tu Oracle Cloud Office a Open Office 3.3

Oracle Cloud Office 1.0 v mobilu
Ačkoliv se zdálo, že odchod zástupu programátorů z projektu Oracle Open Office a následný vznik LibreOffice bude začátkem konce na otevřených standardech založené aleternativy microsoftího kancelářského balíku v podání společnosti Oracle, tato zpráva naznačuje pravý opak. Oracle představuje Open Office ve verzi 3.3 a k tomu i Cloud Office.

Kapitoly článků

1.  Oracle Open Office 3.3

Samotný produkt asi představovat netřeba, jistě se s ním každý z vás setkal, minimálně si alespoň vyzkoušel, zda by mu mohl být náhradou za Microsoft Office. To, co jde nyní do světa, je ale profesionální verze OpenOffice.org (OOo), jež je zatím stále ještě ve fázi Release Candidate 8 (od 17. prosince). Komunita kolem OpenOffice.org je z toho celkem znechucena, že šla jako první ven komerční verze a tak bude zajímavé sledovat. kdy se objeví finální OOo. Někteří se dokonce pustili do zkoumání a zjistili, že Oracle Open Office 3.3 je OCL330m7 (Build 9552) zatímco RC8 OOo 3.3 je OOO33018 (Build 9556). OCLm je s největší pravděpodobností referenční Oracle Cloud Office, to ale vlastně není vůbec podstatné. I když OOo tedy zatím ve finální verzi 3.3 není, můžeme si alespoň v kostce říci, co nového tato verze přináší/přinese.

Oracle Open Office 3.3

Mimo jiného to bude například zvýšení ochrany dokumentů Write a Calc, nově se objeví možnost definovat skupinu, jež bude moci dokument číst i upravovat, zatímco pro ostatní bude bez možnosti ho měnit, tato funkce je nyní kompatibilní s Microsoft Wordem i Excelem.

OpenOffice 3.3 zvýšená ochrana dokumentů Write a Calc

Calc zvyšuje počet řádek ze 65 536 na 1 048 576. Pro import z CSV má Calc nyní možnost nastavit ho pouze jako text a také je tu i automatická detekce oddělujících znaků (závislé na jazykovém nastavení).

OpenOffice 3.3 nové možnosti pro import z CSV

Uživatelé jistě přivítají možnost vkládat přímo do grafů objekty, dosáhnou tak ještě větší názornosti. Jde tedy o jednoduché tvary, jako jsou linky, obdélníky a textová pole, ale i složitější věci jako kostky, symboly, šipky, hvězdy atp. Tyto objekty jsou editovatelné.

OpenOffice 3.3 objekty v grafech

Grafy budou rovněž umět zobrazovat hierarchický popis os, čitelnost a názornost se tedy zvýší i s touto novinkou

OpenOffice 3.3 hierarchické osy grafů

Zlepšuje se i nastavení layoutu slideshow v Impressu s přímým výběrem tabulky, grafu, obrázku nebo filmu. Databáze zase dostane možnost nastavit primární klíč ručně, ne vždy se totiž její heurestické analýze podařilo při připojení k databázi přes ODBC, JDBC nebo ADO ovladač tento klíč určit správně.

OpenOffice 3.3 vyhledávání na lištěVývojáři zjistili, že hodně uživatelů chce vyhledávat přímo v dokumentu a tak se objevuje tato možnost objevuje v liště.

Tisk, tedy přesněji dialog pro tisk, byl v této verzi kompletně přepracován, na první pohled si asi všimnete integrovaného náhledu, na jednom místě jsou pak navíc všechna důležitá nastavení.

OpenOffice 3.3 dialog pro tisk

Při úpravě textu objevíte možnost si pohrávat s velkými písmeny, můžete si nastavit velké písmeno pouze u prvního vybraného slova, zvětšit všechna písmena, nebo třeba velikost písmen invertovat (asi super funkce, když píšete, nekoukáte se na monitor a omylem stisknete Caps Lock). Na stavové liště se dá rovněž změnit jazyk dokumentu na přednastavený.

OpenOffice 3.3 Resetting Text To The Default LanguageInWriter

Změnu doznal i Tesaurus, navíc při označení textu se můžete nechat přímo z kontextového menu poradit s výběrem synonyma.

OpenOffice 3.3 nové Thesaurus

OpenOffice 3.3 barevné záložky v CalcNěkoho možná nadchne možnost si obarvit označení jednotlivých záložek v Calc, těžko říci, zda to nějak zvýší přehlednost.

Vylepšení se dočkal i výběr a filtry nad ním, podobně jako dialog pro třídění v DataPilot.

OpenOffice 3.3 nové možnost ve výběru datové oblasti

Oficiální tisková zpráva k této verzi ještě dodává, že: „Oracle Open Office 3.3 nabízí firmám nové konektory k Oracle Business Intelligence, Oracle E-Business Suite, dalším aplikacím společnosti Oracle a k serveru Microsoft Sharepoint. Umožňuje tak rychlou a bezproblémovou integraci do stávající softwarové infrastruktury podniku. Přináší navíc zvýšenou stabilitu, kompatibilitu a rychlost, přičemž poplatky za licenci jsou oproti sadě Microsoft Office až pětkrát menší.“

Oracle Open Office 3.3 stojí pro domácnost 49,95 USD, pro podnikové nasazení je cena 90 USD.

Kapitoly článků
1.  Oracle Open Office 3.3

Diskuse ke článku Je tu Oracle Cloud Office a Open Office 3.3

Sobota, 25 Prosinec 2010 - 12:04 | zx cygnus | Třeba v tom, že se slovo "otevřený"...
Pátek, 24 Prosinec 2010 - 11:54 | Pety | Možná.
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 19:10 | Kecal | Skype only... no hlavně, že jsi s většinou... a...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 18:56 | Kecal | ... nevím, kde vidíš problém? Možná právě v tom,...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 17:49 | Pety | Mně spíš vadí, že je to "Open" a za...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 16:51 | Mirda Červíček | Tak už asi vím. ICQ jsem nezaměnil za jabber, ale...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 15:57 | Mirda Červíček | Nevím co tím chtěl básník říct. Chtěl jsem jeden...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 15:25 | Radek Liška | Mezi ICQ a Jabber je rozdíl asi jako mezi cloud a...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 15:18 | Mirda Červíček | Na icq mě nikdo nedostane i když tam mám hodně...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 15:16 | Martin Bartoň | Opakuji znova, je rozdíl mezi OpenOfiice.org a...

Zobrazit diskusi