Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kompletní kancelář zdarma, později za pár korun

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Informační zázemí pro malou firmu zvládnete zařídit během dvaceti minut – i s napojením mobilního telefonu a základní webovou stránkou. Řeč je o službě Office 365, která nabízí na jednom místě vše, co je potřeba pro start a hladký provoz firmy. Součástí je i sjednocená komunikace a pořídit si ji může i podnikatel bez zaměstnanců. Testování probíhá už od dubna, a to s pozitivními výsledky, které hlásí firmy i odborníci. Nejlepší ale bude, když se přesvědčíte na vlastní kůži.

Microsoft otevřel svou novou službu Office 365 veřejnosti. V rámci veřejné beta verze si tento „Office v cloudu“ může vyzkoušet každý. Veřejné testování probíhá od konce dubna a bude k dispozici až do vydání finální verze, které se očekává ještě letos. Vybrali jsme pět důvodů, proč byste Office 365 měli vyzkoušet i vy. A není to jen proto, že je zatím zadarmo.

Cloud Power

1) Nejnovější verze aplikací a služeb, které jsou standardem v podnikání

Office 365 je nejsnadnější si představit jako náhradu několika firemních serverů, které zajišťují základní informační služby – e-mail, sdílení dokumentů, provoz webových stránek i systém sjednocené komunikace. To vše doplněné i o Office – možnost vytvářet a upravovat dokumenty. V levnější verzi pro menší firmy je k dispozici webová verze aplikací Office, varianty pro podnikové uživatele nabízejí v ceně i licenci pro nejaktuálnější tradiční stolní verzi Microsoft Office. Verze pro podnikatele a malé firmy přitom bude stát asi 130 korun na uživatele a měsíc, obdobná verze pro podniky pak přibližně o stokorunu více.

 2) Jednoduché nastavení, stačí 20 minut

Zkuste si to. Zaregistrujte se, a až přijde potvrzovací e-mail, pusťte stopky. Podle našich zkušeností zvládnete za dvacet minut nastavit nový e-mail v mobilu, vaší firmě bude fungovat nová webová stránka na adrese firma.onmicrosoft.com, k dispozici budete mít týmový web pro sdílení dokumentů a zvládnete i napsat první obchodní nabídku ve webovém Wordu.

I v případě, že budete zařizovat přístup pro dvacet lidí, to je rychlé. Základní služby se nastaví automaticky, stačí jen přidat uživatele – jméno, příjmení, …– a nastavit, které služby mají používat. Stejně snadno lze změnit i doménu, pokud si chcete pronajmout vlastní. Mít ale e-mail @firma.onmicrosoft.com rozhodně není ostuda.

3) Spousta prostoru

Cloudové služby s oblibou nabízejí levné základní služby, které jsou omezené, a za přídavky se musí platit. Office 365 ale v základní ceně nabízí dostatečný prostor i pro extrémně náročné uživatele. Každý uživatelský účet má k dispozici 25 GB prostoru pro zprávy elektronické pošty a odesílat je možné i přílohy o velikosti 25 MB. To je více, než je vůbec rozumné poštou posílat.

Dostatek prostoru nabízí i SharePoint pro sdílení dokumentů a souběžnou práci na nich. Každý uživatelský účet může využít 500 MB úložného prostoru, firma jako taková může mít až 1TB dat.

4) Práce odkudkoliv

Všechna data jsou přitom dostupná odkudkoliv, z počítačů s Windows i Mac OS X nebo z mobilních telefonů bez ohledu na jejich výrobce nebo použitý operační systém. Služba podporuje všechny rozšířené webové prohlížeče.

Samozřejmostí je napojení na e-mail s podporou automatického přijímání nových zpráv, ale například na Nokiích je dostupný klient pro napojení na systém sjednocené komunikace Microsoft Lync, který je součástí Office 365. Telefony s Windows Phone 7 pak umožňují i přímé napojení na knihovnu sdílených firemních dokumentů prostřednictvím služby SharePoint. 

5) Všechno vám zůstane

Pokud po dlouhodobém testování budete chtít u Office 365 zůstat, budete to mít snadné. Stačí jen využít dalších třicet dní bezplatného zkušebního režimu a potom začít platit podle počtu využívaných licencí. A pokud byste náhodou chtěli odejít, prostě si jen stáhnete data. Cloud computing neznamená zlatou klec, díky měsíčním poplatkům je možné kdykoliv změnit dodavatele IT služeb. Ale proč byste to u Office 365 dělali?

Více informací o službě a beta verzi naleznete na stránkách www.office365.cz.

 Zjistěte více na www.microsoft.com/cze/cloud.

Tagy: 

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kompletní kancelář zdarma, později za pár korun

Žádné komentáře.