Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

„Kopírování je krádež“, říká část scénáře seriálu Ulice

Ulice (deformovaná) (© CET 21 spol. s r.o., modified by Deep in IT staff)
Podruhé a snad naposledy se po čase vrátíme ke „kauze pirátství“ zpracované v nekonečném seriálu Ulice, který vysílá TV Nova. Již jste měli možnost si přečíst u nás článek o našem podezření, že si tento příběh do 1939. dílu seriálu objednala sama Česká protipirátská unie, jejíž ředitelka Markéta Prchalová to následně v zaslaném e-mailu popřela. My jsme následně věnovali několik bezesných nocí (hrůzy) prostudování dalších dílů a hledání pasáží týkajících se tohoto „smyšleného příběhu“, abychom vám podali komentovanou reportáž o tom, jak to vlastně dopadlo. Dopadlo to vesměs hrozně, tvůrci se neustále snažili do seriálu protlačit lživé motto celého zábavního průmyslu „kopírování je krádež“, až máme pocit, že si v závěru případu u jedné z posledních vět ani neuvědomili, že to nakonec celé popřeli (nejsme si tak docela jisti, že to byl jejich záměr, spíše to vypadá na nedopatření)…

Kapitoly článků

1.  Ředitelka ČPU a producent Ulice v rozhovoru před 1939. dílem

Považujeme za zajímavé říci, že v den, kdy byl onen 1939. díl vysílán (24. února), se na Nově před sedmou hodinou ranní objevil producent seriálu Ulice Michal Reitler a právě ředitelka ČPU Markéta Prchalová, aby spolu s moderátory pořadu Snídaně s Novou hovořili na téma pirátství.

Markéta Prchalová, ředitelka České protipirátské unie (zdroj: http://ulice.nova.cz/clanek/novinky/dusledky-frantova-stahovani-filmu-jeste-prijdou.html, © CET 21, s.r.o.)

Markéta Prchalová v pořadu vysvětluje, že „občasné stahování je v rámci zákona“, ale že „problém je to masivní stahování“. Podle nás to problém není, tedy minimálně to není problém se zákonem (problém s tím má zábavní průmysl, přičemž si jej sám vymyslel). Mezi občasným a masivním stahováním není z hlediska zákona rozdíl. Nikde není psáno, že do „osobních potřeb“, na které zákon myslí, patří kupříkladu „pouze stažení tří filmů týdně“ nebo něco podobného. K pravdě se paní Prchalová vrací až ve větě „problém v sobě skýtají určité technologie, jako jsou peer-to-peer sítě,“ konkrétně takové, které stahovaný autorsky chráněný materiál zároveň nabízí ke stažení dalším zájemcům. Během povídání byl několikrát (odhadem třikrát) promítnut známý klip protipirátských organizací s texty jako „televizi byste neukradli“, „sdílení pirátských kopií filmů je krádež“ a podobně.

Film byste neukradli (zdroj: http://www.filmynejsouzadarmo.cz/userfiles/media/sdileni.mpg)

Michal Reitler se zmínil o tom, že sekundárním efektem zakomponování příběhu s pirátstvím do seriálu je osvěta. Primárně autory toto téma prostě jen zaujalo, Michal Reitler k tomu uvedl: „Nás tahleta tématika zajímá právě proto, že pod povrchem našeho vědomí všichni jakoby cítíme, že bychom neměli stahovat nelegálně, že bychom neměli šířit tímhle způsobem majetek někoho jinýho. A tohle téma my jsme promítli do situace rodiny u Liškových…“. Panu Reitlerovi, který o tom nejspíše ví málo (nebo naopak hodně, ale záměrně mlží), bychom poradili, ať stahuje legálně. Třeba z Rapidshare nebo podobných služeb. To je ukázkový příklad technologie, kde nebude mít problém s tím, že by „šířil majetek někoho jiného“, přičemž nelegálního jednání se při tom zaručeně dopouštět nebude.

Michal Reitler, producent seriálu ulice (zdroj: http://ulice.nova.cz/clanek/novinky/dusledky-frantova-stahovani-filmu-jeste-prijdou.html, © CET 21, s.r.o.)

My si jsme pochopitelně vědomi toho, že náš názor je přeci jen krapet „extrémnější“, i když je v souladu se zákonem. Dlužno dodat, že hnacím motorem je přístup zábavního průmyslu ke svým potenciálním i existujícím zákazníkům. Považujeme přístup, kdy je legálně platícímu zákazníkovi nepřeskočitelně říkáno „ty ty ty, ne abys kradl filmy“ přinejmenším opovrhování takovým zákazníkem. V povídání s Markétou Prchalovou a Michalem Reitlerem zazněla z úst pana Reitlera klíčová věta: „To pirátství bují především na tom, že je to nejsnazší cesta, jak se k tomu filmu nebo něčemu dostat.“ „A český člověk…“ (pozn. moderátorky). „Není to jenom ,český člověk‘, je to nejsnazší cesta a člověk rád volí pohodlnou cestu, čili jakoby ten úkol distribučních sítí je najít co nejsnazší cestu, aspoň já to tak jakoby laicky vnímám.

Download  (zdroj: http://www.filmynejsouzadarmo.cz/userfiles/media/sdileni.mpg)

Vraťme se zpět k seriálu Ulice. V našem posledním povídání jsme začali i skončili u onoho 1939. dílu, kde figurovala smyšlená postava z „protipirátské unie“, která doprovázela policistu při zabavování podezřelého počítače. Pokračovat budeme až 1947. dílem, kde byly další zajímavé dialogy.

Tagy: 
Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Ředitelka ČPU a producent Ulice v rozhovoru před 1939. dílem

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku „Kopírování je krádež“, říká část scénáře seriálu Ulice

Čtvrtek, 5 Květen 2011 - 14:41 | JSK | 1939. díl? Taky mohli ještě počkat 45 dílů, aby v...
Čtvrtek, 5 Květen 2011 - 10:48 | Miso Jogi | je to vyslovene hanebne takto robit demogogiu...
Středa, 4 Květen 2011 - 09:39 | WIFT | A do toho přijde takovej magor jako já a ......
Středa, 4 Květen 2011 - 01:54 | Merzin | 1) To "vysávání" není problém jen...
Úterý, 3 Květen 2011 - 19:49 | sniper29a | Vsechno co delas je "kradez" a...
Úterý, 3 Květen 2011 - 14:30 | ukuIeIe | Konečně jsem zde narazil na člověka, který není...
Úterý, 3 Květen 2011 - 11:52 | junk mail | Pěknej článek... Ulice je výplach mozku. - Kdo se...
Úterý, 3 Květen 2011 - 10:24 | David M | Mimo soudek: To mi chcete říct, že seriál Ulice...
Úterý, 3 Květen 2011 - 06:57 | alex0800 | Plný souhlas, jen jeden drobný problém. Ti nahoře...
Úterý, 3 Květen 2011 - 06:53 | alex0800 | Ještě bych dodal k pirátství.. Když se i politici...

Zobrazit diskusi