Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Levnější redukce z DisplayPortu na DVI přicházejí. Proč?

DisplayPort - Single-Link DVI aktivní adaptér Sapphire
Společnost AMD oznamuje (ne, že by na tom měla zásluhu, ale přeci jen ji to asi potěšilo dost na to, aby se také pochlubila), že mnozí výrobci začnou brzy dodávat na trh levnější redukce z DisplayPortu na DVI. Ptáte se, proč levnější? Inu, ony to nejsou až tak docela „redukce“, jako spíše „adaptéry“, tedy hlavně máme na mysli „aktivní adaptéry“, kde se nějaká ta elektronika stará o převod mezi standardy. Především ale tyto adaptéry vytvářejí „plnotučné“ Dual-Link DVI porty s podporou rozlišení až 2560×1600 bodů. Spoustě lidí ale stačí 1920×1200 a na to stačí Single-Link DVI a jak asi uhodnete, taková redukce by měla být levnější. AMD hovoří o ceně 30 dolarů (okolo 600 Kč, i když pokud bude „tradičně“ platit kurz $1 = €1, pak to bude spíše kolem 750 Kč) a Sapphire je jednou z mnoha firem, které takovou redukci nabídnou. Ptáte se, co tím vlastně chtějí básníci říci, když už není dnes problém sehnat DP-DVI pasivní kabel (dvoumetrový) za cenu kolem tří stovek?

Aby mohl být DisplayPort převeden na DVI, pak na Dual-Link DVI s podporou až 2560×1600 je potřeba každopádně aktivní redukce (DisplayPort totiž nemá tolik pinů, kolik je pro Dual-Link DVI konektor potřeba). Ovšem Single-Link DVI port s podporu max. 1920×1200 lze z DisplayPortu vyrobit pasivně pouhým „drátováním“, DisplayPort ale musí být tzv. „Dual-mode“ a v této situaci používá jeden ze dvou generátorů taktu pro digitální výstup. A tady nastává kámen úrazu v kombinaci s technologií ATI Eyefinity a skutečností, že v grafice jsou jen dva generátory taktu pro video výstupy. Ty jsou využívány digitálními výstupy DVI (i při převodu na analog. D-Sub) a HDMI.

DVI (1) DVI (2) HDMI DisplayPort

Povolené kombinace výstupů na běžných grafikách ATI Radeon HD

DisplayPorty separátní generátory taktu nepoužívají, pokud se z nich nedělá pasivně DVI port. Pokud z DisplayPortu uděláte pasivně Single-Link DVI výstup (za předpokladu, že grafika má Dual-Mode DisplayPort, což taky nemusí být pravda – dříve ATI grafiky Dual-Mode DP nemívaly), nemůžete použít tento port pro třetí monitor, protože první dva výstupy budou nejspíše DVI a HDMI a využijí oba dostupné generátory taktu. Pokud budou všechny výstupy nativně použity jako DisplayPort, může jich být až šest (ty totiž generátory taktu nepotřebují, proto se také říká, že DisplayPort je klíčovou technologií k fungování ATI Eyefinity).

Nové „levnější“ DisplayPort – SL-DVI adaptéry, o kterých nyní hovoříme, tedy budou aktivní (mají vlastní generátory taktu), aby na běžných grafikách vybavených trojkombem DVI/HDMI/DP fungovala technologie ATI Eyefinity na všech třech monitorech. Přestože půjde o aktivní adaptéry, pak jen tím, že budou Single-Link, budou prostě o něco levnější než Dual-Link. Toť pointa této zprávy (a jen v duchu doufáme, že jsme to správně pochopili a totálně to nezeslonili, protože praktickou zkušenost s tím žádnou nemáme).

DisplayPort - Single-Link DVI aktivní adaptér Sapphire

Tím se nám také vysvětluje jedna věc: proč je nedávno uvedená grafická karta Sapphire HD 5770 FleX 1GB GDDR5 dražší než Sapphire HD5770 1GB GDDR5? První ze jmenovaných má totiž DisplayPort, HDMI, Single-Link DVI a Dual-Link DVI a chlubí se právě tím, že je možné použít pro ATI Eyefinity tři DVI monitory (třetí klasicky převodem z HDMI). Druhá má sice DisplayPort, HDMI a 2× Dual-Link DVI (a mají to tak i další grafiky), ale z trojice DVI/DVI/HDMI je možné použít naráz pouze dva výstupy. Chcete-li použít tři výstupy naráz, musí ten třetí být DisplayPort (buď nativně, nebo s aktivním adaptérem). Všechny čtyři výstupy současně použít nelze. Sapphire HD 5770 FleX však umožňuje použít všechny čtyři výstupy naráz (oba DVI, HDMI i DisplayPort).

DVI (1) DVI (2) HDMI DisplayPort

Povolené kombinace výstupů na Sapphire Radeon HD 5770 FleX

Sapphire HD 5770 FleX 1GB GDDR5 Sapphire HD5770 1GB GDDR5
Sapphire HD 5770 FleX 1GB GDDR5 Sapphire HD5770 1GB GDDR5
v e-shopech
od
(Zdroj: Heureka.cz)
v e-shopech
od
(Zdroj: Heureka.cz)

Zdroje: 

AMD, Sapphire (1, 2), Wikipedia (1, 2), Tom's Hardware

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Levnější redukce z DisplayPortu na DVI přicházejí. Proč?

Středa, 1 Září 2010 - 17:00 | vidoq | neco mi rika, ze jsem tohle v praci videl, na...
Středa, 1 Září 2010 - 10:21 | no-X | Sapphire má kvůli tomu na PCB dalšího švába. Nové...
Středa, 1 Září 2010 - 09:35 | Hexer | Dekuji za info :) do dneska jsem nemel poneti o...
Středa, 1 Září 2010 - 09:16 | WIFT | Není to náhodou zrovna případ té FleXky od...
Středa, 1 Září 2010 - 08:45 | no-X | Podle mě ne. Stačila by na to sice datová...
Středa, 1 Září 2010 - 07:19 | peca | Jestli jsem to dobre pochopil, mohla by...
Středa, 1 Září 2010 - 01:13 | JoHnY3 | Jezisi to je bordel. Este, ze mam jen dva...

Zobrazit diskusi