Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Metro-style Internet Explorer 10: žádný Flash, žádný Silverlight, jen HTML5 a JavaScript

HTML5 logo
Pokud si hrajete s Windows 8 Developer Platform Preview, které Microsoft uvolnil zdarma pro všechny tento týden v souvislosti s konferencí Build, tak jste si asi všimli, že v Metro-style Internet Exploreru něco chybí. Nemáme nyní na mysli z hlediska uživatelského rozhraní, ale z hlediska funkčnosti. Internet Explorer, byť je to ten samý, co si můžete pustit na klasické ploše, v Metro-stylu nebude mít žádné pluginy. Tedy ani Flash, ani Silverlight…

Microsoft se pokouší o malou velkou revoluci, kdy do prohlížeče v novém rozhraní, které by asi firma jednoho dne chtěla vidět ve Windows jako standard, jednoduše nebude žádný plugin. Podle lidí z Microsoftu nastal čas na tuto změnu, neboť mocná kombinace HTML5 + JavaScript by měla obsloužit drtivou většinu věcí, které může člověk chtít na webu dělat. Video, zvuky, animace, všechno se dá udělat přes HTML5+JS, navíc v podání Internet Exploreru je vše již náležitě akcelerované grafikou, takže ani Silverlight, ani Flash prakticky netřeba.

Angry Birds (Chrome) v Metro-Internet Exploreru - nefunkční Flash

To by samozřejmě mohlo nadělat leckomu vrásky na čele, především pak tvůrcům webů, kteří např. na Flash hodně spoléhají, a to i pro přehrávání videa, o zobrazování typicky flashové reklamy ani nemluvě (pokud začne majoritní prohlížeč nepodporovat flash, budou to muset reflektovat reklamní plochy, protože reklamní plocha, která na nejpoužívanější platformě nebude schopná zobrazit reklamu, se prodává docela blbě). Faktem ale je, že i YouTube už má vyřešené přehrávání videa přes HTML5 (byť stále v testovacím režimu), takže pokud by tento zásadní krok Microsoftu vyšel, mohly by být webové prohlížeče v budoucnu zase o něco „čistší“. Převést Flash do HTML5+JS také principielně lze, zase je to ale práce pro tvůrce webů navíc. Metro-style Internet Explorer se o to sám nepostará. A tak je možné, že osud prohlížení webu v Metru bude z nemalé části záviset na ochotě tvůrců webů se přizpůsobit.

YouTube v Metro-Internet Exploreru - video jede přes HTML5

Dejme tomu, že Flash a Silverlight a tedy obecně věci typu animace a podobně, nepotřebují pluginy. Co by mohlo být dalším problémem, je prohlížení PDF přímo v prohlížeči. Jisté alternativy využívající HTML5 či JavaScript sice existují, ale dokud nebudou přímo v Metro-IE, musí se o to zase postarat tvůrci webů. Podobně by to bylo přímo s Javou, na níž závisí některá internetová bankovnictví.

Web Intelu v Metro-Internet Exploreru - PDF lze pouze stáhnout

Samozřejmě půjde nadále používat Internet Explorer „na klasické ploše“ a ten všechny pluginy nadále podporovat bude, to ale zase tak trochu hází klacky pod nohy novému rozhraní Metro, zejména snaze o jeho rozšíření.

Deep in IT v Metro-Internet Exploreru - nefunkční Flash

Soukr. pozn. autora: Microsoft s novým rozhraním Metro zkouší prorazit stejným způsobem, jako kdyby se uživatel rozhodl přejít z Windows na něco úplně jiného, Mac OS, Linux, Android, cokoli. Aplikace psané pro Metro nepojedou na starším systému Windows, aplikace fungující ve Windows nefungují v Metro, od toho je v systému stále „klasická plocha“. Právě ta „klasická plocha“ je oproti ostatním systémům tou hlavní výhodou, která zajišťuje zpětnou kompatibilitu s veleširokým portfoliem současných aplikací, tolik nezbytnou pro úspěch jakéhokoli operačního systému.

Důvodem, proč např. uživatelé hromadně nepřechází na Linux, přestože je na rozdíl od Windows zdarma, je podle mě na prvním místě právě ta nekompatibilita se stávajícími aplikacemi, které jsou v drtivé většině tvořeny právě pro Windows. Ano, do Linuxu můžete dát Wine a hodně toho v něm rozchodit, můžete si z repozitářů stáhnout adekvátní alternativy nebo přímo linuxové verze daných aplikací, ale pořád se jedná o podle mě dost výraznou změnu ve zvyklostech spouštění a instalace aplikací. A to běžného uživatele k přechodu nepřiměje, nehledě na potenciální problémy, které z použití Wine plynou (Wine prostě nejsou Windows).

Poměrně dost se obávám toho, že Metro dopadne stejně, protože na uživatele klade podobné požadavky (učit se ovládat něco nového, instalovat a spouštět aplikace jinak a hlavně jiné, pro Metro udělané, nemožnost v Metru používat aplikace stávající už je jen nahnilou třešničkou na zkaženém dortu). Tedy minimálně na desktopech. Pro tablety s dotykovým displejem je to možná dobrá věc, z tabletu to udělá takovou tu „essential hračku na internet a s ním související věci“ plus (protože jde o Windows) přidá kompatibilitu se stávajícími aplikacemi, na seriózní práci ale zatím Metro nevypadá jako vhodný kandidát. Vypadá to, že v Microsoftu s Metrem přišel někdo „hodně mladý a hodně perspektivní“, bude jistě hodně zajímavé sledovat jeho osud (Metra, ne toho „mlaďase“ ;-).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Metro-style Internet Explorer 10: žádný Flash, žádný Silverlight, jen HTML5 a JavaScript

Neděle, 18 Září 2011 - 22:47 | JVc | presne stejny zkusenosti. navic flash...
Neděle, 18 Září 2011 - 21:05 | WIFT | Kdyby to nikdo neřešil, tak to nepojede :) Ten...
Neděle, 18 Září 2011 - 01:26 | Jan Ringoš | Na všech počítačích, které používám, je příčinou...
Sobota, 17 Září 2011 - 14:58 | David Foltyn | Adobe pred par mesici predstavil tool pro...
Sobota, 17 Září 2011 - 13:28 | l41m80t | Existujou i čistě flešový weby, sám sem jich pár...
Sobota, 17 Září 2011 - 05:17 | roTTen | Google je investor v Zynga.Nová řada Google...
Sobota, 17 Září 2011 - 01:46 | Hexer | No ono se rekne nebude flash :))) ale vsichni...
Sobota, 17 Září 2011 - 01:21 | David Foltyn | mi teda aplikace funguji zcela normalne aneb co...
Pátek, 16 Září 2011 - 18:31 | a a | znie to sice pekne, ale... 1.)Flash Player 11 je...
Pátek, 16 Září 2011 - 17:46 | roTTen | Adobe Flash je nejen 32 bit, ale i 64 bit a...

Zobrazit diskusi