Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MIPI Alliance a USB 3.0 Promoter Group chtějí z USB 3.0 udělat vnitřní rozhraní v mobilech

SuperSpeed USB logo (zatím neoficiálně - z WinHEC 2008)
MIPI Alliance a USB 3.0 Promoter Group se dohodly na spolupráci na novém rozhraní SSIC – SuperSpeed Inter-Chip, které chtějí použít v mobilních telefonech jako vnitřní rozhraní mezi některými čipy. Coby fyzická vrstva bylo zvoleno rozhraní M-PHY (shodou okolností použití v nedávno vydaném standardu pro Universal Flash Storage), komunikační protokol má být postaven na protokolu a softwarových vrstvách SuperSpeed USB…

M-PHY rozhraní umožňuje dosažení přenosové rychlosti 2,9 Gbit/s s možností navýšení až na 5,8 Gbit/s. SuperSpeed USB poskytuje signálovou rychlost 5 Gbit/s, takže to do sebe v podstatě pasuje. Obě strany by rády prosadily SSIC jako komunikační rozhraní mezi čipy v mobilech s tím, že toto rozhraní by mělo zajišťovat energetickou nenáročnost při dostatečné rychlosti vzájemné komunikace pro daný segment. Nevylučují, že by mohli oslovit i výrobce komponent pro počítače a dostat SSIC jako komunikační rozhraní mezi některými čipy i v počítačích.

Upřímně se nám to zdá mírně přitažené za vlasy. Použít cokoli z USB 3.0 jako jeden z pilířů komunikace mezi čipy se nám nezdá být zrovna dvakrát šťastným nápadem. Ještě jsme nenarazili na USB 3.0 zařízení, které by bylo schopné prokázat dokola omílaný marketing o 10násobném zrychlení oproti USB 2.0. UASP ovladače pro datová úložiště už nejspíše existují, ale nějak se výrobcům nechce do produkce zařízení, která by toho byla schopna využít (pár jich nejspíše existuje, ale rozhodně nejde o masovou záležitost). Tak uvidíme, doufáme, že MIPI Alliance a USB 3.0 Promoter Group vědí, co dělají. Konečné slovo ale asi stejně nakonec budou mít výrobci oněch čipů, které by měly být touto cestou propojeny. Dodejme, že obě strany předpokládají, že budou moci specifikaci zájemcům nabídnout začátkem roku 2012.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MIPI Alliance a USB 3.0 Promoter Group chtějí z USB 3.0 udělat vnitřní rozhraní v mobilech

Pondělí, 9 Květen 2011 - 14:41 | HKMaly | Vyhodit host-server? S peer2peer by ta rezie byla...
Sobota, 7 Květen 2011 - 11:27 | JoHnY3 | vyhodel z toho host-server architekturu, zmenej...
Pátek, 6 Květen 2011 - 17:07 | Jakub Lužný | Přesně tak, otázkou je, jak moc má tohle být s...
Pátek, 6 Květen 2011 - 15:32 | HKMaly | Jo, USB to je to rozhranni zname tim ze ma...

Zobrazit diskusi