Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MPlayer 1.0 RC4 nejen s lepší podporou Blu-ray

MPlayer logo

Příběh MPlayeru v mnohém připomíná Duke Nukem Forever, ale zatímco uvedená hra má již (snad, doufejme :-) pevně stanovené datum vydání, multimediální přehrávač MPlayer (+ Mencoder) nám k verzi 1.0 putuje stále velmi pomalu. Po RC3 z loňského jara je tu řada novinek (jen tak pro zajímavost, RC1 vyšla v říjnu 2006).

RC4 přináší mimo jiné podporu JPEG2000 (díky projektu OpenJPEG) a nové dekodéry, jsou zde externí knihovny libmpeg2 a libmpg123, podpora komprese i přehrávání Google VP8 jak skrze wrapper originální knihovny libvpx, tak nativně pomocí FFmpeg. Značně se vylepšila podpora Blu-ray disků, RC4 umí přímo přehrávat nešifrované Blu-ray filmy (skrze libbluray, syntaxe je: mplayer br:////path/to/disc), co potěší majitele GeForce v Linuxu/BSD, je VDPAU použitelné i pro MPEG-4 ASP (DivX/Xvid atd.), MPlayer se také nově lépe kompiluje na ARM procesorech.

Ve Windows lze použít i rychlý H.264 dekodér CoreAVC (skrze externí knihovnu), demuxery pro Matrošku a Ogg používají nyní libavformat, pro Dolby TrueHD stopy na Blu-ray discích je ze libmpdemux, spraveny jsou i načítané délky ASF/WMV videí. Mezi výstupy videa je nově experimentálně i 3D stereo (-vo gl:stereo=…) a mnohé další. RC4 zatím nevyšla nikde oficálně, je ale ke stažení na domovském webu.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MPlayer 1.0 RC4 nejen s lepší podporou Blu-ray

Žádné komentáře.