Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MSI bude oficiálně uvádět desky s UEFI

EFI ClickBIOS
Možná si ještě vzpomenete na náš článek Návštěva budoucnosti: EFI v podání MSI P45 Platinum. Tenkrát měla společnost MSI místo tradičního BIOSu tzv. „ClickBIOS“ (postavený na UEFI) pro několik vybraných desek „potajmu“ ke stažení (najít odkaz, kde se to dá stáhnout, je bez vyhledávače docela umění, protože z webu MSI na to nějak nevede cesta). Dobrou zprávou je, že se jich za nějaký čas dočkáme znovu a tentokráte oficiálně…

Tenkrát v září 2009 jsme si hráli s ClickBIOSem, jehož vnitřní datum hlásalo cosi o dubnu 2008, takže ani v té době nešlo o žádnou novinku (leda by se někdo při vytváření časového razítka ClickBIOSu spletl o rok). Až na pár drobných nedostatků se to ale tvářilo funkčně a použitelně (skoro bychom řekli, že jedním z těch nedostatků je snaha dát tomu více funkčnosti, než bylo nezbytně nutné). Každopádně od té doby se žádný další UEFI ClickBIOS neobjevil, tedy ne oficiálně.

EFI ClickBIOS

Podle toho, co se dozvěděli rumunští kolegové z Lab501 (to jsou ti, co odemkli GeForce GTX 465 na GTX 470), se UEFI v MSI deskách v podobě ClickBIOSu objeví zase, a to prý koncem letošního a začátkem příštího roku. A pokud je důvodem to, co Lab501 zmiňuje, budou se UEFI objevovat brzy i u dalších výrobců (Intel už má UEFI na svých deskách nějaký ten pátek, ostatně UEFI je také jeho dítko).

EFI ClickBIOS

Tím důvodem je příchod disků větších než 2 TiB. Asi víte, že Seagate už o 3TB disku dal vědět (vrabci na střeše si cosi štěbetali také o Westernu, ale pak přišla ta horka a cvrkot jaksi „vyschl“ ;-). Bez UEFI se z >2TiB disku nedá nastartovat operační systém, tedy tak, aby byla využita kapacita celého disku. Pochopitelně to bude vyžadovat i podporu operačního systému. Sami jsme si vyzkoušeli, že 32bit. verze Windows XP nebude umět s tak velkým diskem pracovat vůbec (ne, že bychom jej měli, ale dali jsme do jednoho pole dva 2TB a překročení 2TiB hranice jsme tak nasimulovali). Windows XP takový disk nedokáže nijak využít, protože jeho celkovou kapacitu vůbec nepochopí a nedokáže na něm ani vytvářet oddíly (tady předpokládáme, že >2TiB disky budou mít jumper pro sražení kapacity na max. 2 TiB, jak tomu bývalo při dosahování některých dřívějších „kritických limitů“ disků). Windows XP x64 takový disk využít umí (vychází totiž z Windows Serveru 2003), ale ne jako systémový (jako systémový by musel být omezen na 2 TiB, a to i bez obezličky v podobě nějakého jumperu). Bootovat z většího než 2TiB disku umí za pomoci UEFI Windows Vista od SP1 a Windows 7, ovšem v obou případech jen v x64 verzi.

Windows XP (32bit.) a 4TB disk

Od MSI nám těsně před vydáním článku dorazila na dotaz ohledně ClickBIOSů zpráva, že skutečně ClickBIOS na deskách bude, konkrétně začátkem roku 2011 a bude se to týkat desek pro „Sandy Bridge“ procesory (což nám jen tak mimoděk odpovídá na otázku, kdy přijdou „Sandy Bridge“ procesory, ale to jistě všichni víte ;-).

Tagy: 
MSI, EFI
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MSI bude oficiálně uvádět desky s UEFI

Pátek, 11 Červen 2010 - 19:29 | kubik | UEFI neni dilo Intelu, ale UEFI fora. Dilem...

Zobrazit diskusi