Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MSI oficiálně hovoří o deskách s čipsetem Intel Z68 a přepínáním grafik Virtu

MSI Z68A-GD80 (B3)
Čipset Intel Z68 je již veřejným tajemstvím, sama firma MSI o něm hovoří již zcela otevřeně, i když samozřejmě bez technických detailů. Ve své tiskové zprávě zmiňuje tři desky s tímto čipsetem chystané: Z68A-GD80(B3), Z68A-GD65(B3) a Z68MA-ED55(B3). Zároveň – a to je hlavní téma této zprávy – hovoří o partnerství s firmou Lucid (znáte jistě její čipy Hydra umožňující kombinaci výkonu grafik AMD/ATI i Nvidia), a to takovém, které umožní na těchto deskách přepínání mezi grafikou integrovanou v procesoru a grafikou v PCI Express ×16 slotu (něco na způsob Nvidia Optimus, i když asi trochu jinak)…

LucidLogix Virtu logoSoftware Virtu, který bude přepínání grafik na platformě Intel podporovat, bude pravděpodobně (podle našeho názoru) licencován „na desku“, tedy BIOS bude obsahovat nějakou licenční informaci (klíč), která umožní použití Virtu (podobně jako je to u Nvidia SLI).

Virtu poskytuje několik zajímavých výhod: jednak je to snaha uspořit nějaký ten watt, pokud není vyžadována výkonná grafika (tady se domníváme, že na nějakou zásadní úsporu nedojde), ale především je to možnost nechat stále běžet integrovanou grafiku Intelu, která poskytuje technologii Intel QuickSync umožňující poměrně svižnou akceleraci kódování videa. Za normálních okolností, kdy máte v PC přídavnou grafiku v PCI Express ×16 slotu a integrovanou vypnutou, tuto technologii nemůžete použít, protože je součástí integrované grafiky. Takto to bude možné, přitom zůstane zachována okamžitá použitelnost výkonné grafiky v PCI Express ×16 slotu.

Docela by nás zajímalo, zda bude Virtu fungovat i při použití dvou grafik v CrossFireX či SLI. Desky budou mít obvykle dva PCI Express ×16 sloty dělitelné na ×8/×8 (dokonce i µATX Z68MA-ED55(B3)).

MSI Z68A-GD80 (B3)

Počítáme, že MSI nebude jedinou firmou, která nabídne podporu Virtu. Jde o čistě softwarovou záležitost (netřeba k tomu žádný další čip od Lucidu), takže je to nejspíše jen otázka licencí, které od Lucidu budou kupovat pro své desky jejich výrobci.

Jinak Virtu se skutečně chová velice podobně jako Nvidia Optimus, tedy z pohledu uživatelského. Displej se připojuje přímo do desky (do výstupu integrované grafiky) a software se stará o patřičné přidělování zátěže – na co není potřeba grafika v PCI Express slotu, to udělá integrovaná v procesoru, na náročnější úlohy se použije diskrétní grafika a výstup se přes sběrnici pošle do videopaměti integrované grafiky, která už se pouze postará o zobrazení.

Lucid Virtu - diagram

To mimo jiné znamená, že je jedno, jakými výstupy je obdařena grafika v PCI Express ×16 slotu, v potaz se budou brát ty na desce (a tam bude často k nalezení třeba i DisplayPort, který sama diskrétní grafika mít nemusí, zrovna zmíněná MSI Z68A-GD80(B3) však bude mít jen DVI a HDMI).

Dodejme ještě, že Lucid Virtu je navržen pro fungování nejen na čipsetu Intel Z68, ale také na H67 a H61. Celkem pochopitelně nemůže fungovat na P67, protože ten neumožňuje použití integrované grafiky v procesoru.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MSI oficiálně hovoří o deskách s čipsetem Intel Z68 a přepínáním grafik Virtu

Středa, 20 Duben 2011 - 16:10 | JVc | Tak to uz by se mohla odstranit 2D cast z...
Středa, 20 Duben 2011 - 09:04 | qee | Jak myslíš, že to dělá nvidia Optimus? Úplně...
Středa, 20 Duben 2011 - 08:38 | Max Power | Však 0,5gb za sekundu dává PCIe s přehledem.
Středa, 20 Duben 2011 - 07:51 | Kert | To hodlají pumpovat obraz nahoru do chipsetu přes...

Zobrazit diskusi