Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nejsvětlejší momenty roku 2010: datová úložiště

OCZ RevoDrive SSD PCIe
V našem rekapitulování letošního roku jsme se rozhodli, že datová úložiště shrneme do jednoho. Počet letošních recenzí vypalovaček by se totiž dal spočítat na natažených prstech jedné ruky zobrazující neslušné gesto. Ano, byla pouze jedna. Upadající zájem o optické technologie je prostě nezadržitelný, daleko větší pozornost uživatelů se soustředí na pevné disky a datová úložiště založená na nepohyblivých součástkách (prostě flash paměti a obecně SSD). Pojďme se tedy podívat, kam jsme se letos posunuli a kam vlastně datová úložiště směřují. Zároveň se spolu podíváme na výsledky některých souvisejících anket, které jsme pro vás v průběhu roku připravili, takže vlastně máte na obsah tohoto článku také určitý vliv…

Kapitoly článků

1.  Vypalování

Nejprve nám dovolte připomenout si tu onu jedinou letošní recenzi vypalovačky, byla to DVD palírna Lite-On iHAS524 a vybrali jsme si ji ještě navíc proto, že obsahuje svého času novou kreslící technologii LabelTag, jíž jsme s odkazem na naše kořeny pocházející v CD-R serveru věnovali rovněž speciální článek (a zatím to stále vypadá, že jsme jediní na světě, kdo stvořil něco takto podrobného – i to je pro nás další důkaz, že o vypalování je obecně nezájem, ani ty legrácky už nikoho moc nezajímají – kde jsou ty časy, kdy byl šílený průšvih zveřejnění CrossFlasheru pro mechaniky NEC ND-3550A/3551A/4550A/4551A, což způsobovalo pouze přidávání podpory DVD-RAM a LabelFlash ;-). Lite-On také později (letos v listopadu) integroval do jedné vypalovačky (iHAS624) vedle LabelTag také LightScribe.

Přečtěte si také:
LiteOn iHAS524 - trailer LabelTag Test: LiteOn iHAS524 vypalovačka s LabelTag kreslením
LabelTag Editor - detail ve zvětšení návrhu Jak se dělá s kreslící funkcí LabelTag
LiteOn iHAS624 Obě kreslící technologie jako první integruje LiteOn iHAS624
LabelTag - DVD 8cm (sken) LabelTag - 8cm světlé CD (sken) LabelTag - DVD (foto) - Disc T@2 (NEC ND-4551A) vs. LabelTag (LiteOn iHAS524) LabelTag - DVD detail (foto)

Jinak se na vypalovacím poli nedělo nic až tak zvláštního. Jestli by něco mezi vypalovačkami mohlo být alespoň trochu zajímavé, byla by to asi Blu-ray technologie, avšak zejména rostoucí kapacita a příznivá cena pevných disků už nejspíše nedají Blu-ray šanci stát se „fakt skvělým produktem“. Ceny mechanik už také klesly na relativně zajímavou úroveň, z původní ceny více než 25 tisíc k dnešnímu dni odpadlo více než 20 tisíc (nejlevnější Blu-ray vypalovačky jsou dnes zhruba za 3 000 Kč). BD-R médium lze sehnat „za půl kila“, i když to se jedná typicky o dvourychlostní, na BD-R už se ale dá zapisovat až dvanáctkou.

Blu-ray technologii potkala také událost, která by se ještě v době boje s HD DVD zastřešovaném Toshibou zdála jako špatný vtip: Toshibu pověřila vzniklá skupina BD4C Licensing Group, aby vybírala licenční poplatky za Blu-ray od výrobců médií a přehrávačů. Obecně je však za tahouna Blu-ray považováno trio Sony, Panasonic (ten je spíše tím, kdo celou technologii zastřešuje) a Pioneer, jenž přišel už i s vypalovačkou pro 100GB a 128GB média BDXL.

Přečtěte si také:
LG CH10LS LG přijde s 12× Blu-ray vypalovačkou
Toshiba logo Toshiba výběrčím pro Blu-ray
Sony BDX-S500U Nové rychlé Blu-ray vypalovačky Sony
Panasonic BDXL 100 GB vrstvy v řezu Pioneer představil první počítačovou vypalovačku na 128GB Blu-ray
Pioneer BDR-206MBK Blu-ray XL vypalovačka Pioneer za cenu BD-R XL média

 

Ankety
Výsledky Ankety: Jste nadšeni z chystaných 12× Blu-ray vypalovaček?
Výsledky Ankety: 128GB BD-R XL médium by u mě mělo šanci, kdyby stálo maximálně:

Ze zajímavostí se určitě sluší zmínit počin spojenectví firem Hitachi-LG (HLDS), které na Computexu představilo hybridní SSD vypalovačku. Prý se měl tento počin dostat v srpnu do produktů společnosti Moneual (na nic takového jsme ale zatím nenarazili), pro ostatní má HyDrive přijít až v březnu příštího roku.

LG také budete znát coby firmu s exkluzivní technologií SecurDisc pro zabezpečený zápis dat na placky, ovšem tato technologie byla v dubnu uvolněna i pro další mechaniky (tolik k exkluzivitě hardwaru, když jde o záležitost čistě softwarovou).

Přečtěte si také:
LG HyDrive Computex 2010: Hitachi-LG představuje první „hybridní SSD vypalovačku“
SecurDisc logo SecurDisc 2.0 pro všechny vypalovačky v dubnu

Z dalších věcí týkajících se vypalování už zbývá připomenout jen pár více či méně nezajímavých záležitostí, jako je existence softwarového molochu jménem Nero, nebo že se letos dokonce objevila nová verze starého dobrého CDRWinu, jehož bude pravděpodobně Nero cestou zapomnění časem následovat. Připomeňme také celkem nedávný počin francouzské firmy VSO Software, která má dost velké koule na to, aby uvedla nástroj na převod filmu z Blu-ray na DVD (Blu-ray to DVD converter) a ještě přitom zmiňovala, že budete pro převod chráněných médií potřebovat nástroje, které tyto ochrany nějak překonají. Kdyby alespoň bylo co chránit, jenže vydavatelé poslední dobou velice rádi kvalitu obsahu uměle snižují, což je nejkrásněji vidět zejména na současných zvukových nosičích.

Přečtěte si také:
Nero10 HD PIP effekt Nero přichází s „novou“ sadou produktů pro HD
CDRWIN logo CDRWIN 4.0H
Blu-ray to DVD converter - průběh Zkopírujte si Blu-ray na DVD s VSO software
Road to Hell - Garbage Milk remaster Road To Hell aneb Jak vydavatelé poškozují technickou kvalitu hudby?
Daemon Tools logo Nové DaemonTools Pro umí přiřadit image fyzickým jednotkám
Ankety
Výsledky ankety ke článku Road To Hell aneb Jak vydavatelé poškozují technickou kvalitu hudby?
Výsledky ankety: Jaký používáte emulátor optických mechanik?

Kapitoly článků
1.  Vypalování

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nejsvětlejší momenty roku 2010: datová úložiště

Pondělí, 3 Leden 2011 - 19:00 | JVc | Skoda ze se tu nikdo nezminil o nove technologii...
Neděle, 2 Leden 2011 - 15:23 | a a | pokial viem, Samsung tiež ešte 3TB nevydal
Neděle, 2 Leden 2011 - 14:20 | Ondar | Prodávají, ale jsou drahý jak prase. Spočítej si...
Sobota, 1 Leden 2011 - 12:01 | JVc | jj zacal s tim uz Gigabyte i-RAM http://...
Sobota, 1 Leden 2011 - 02:56 | Lojza Suchánek | Pokud se nepletu, tak takove systemy existuji,...
Pátek, 31 Prosinec 2010 - 22:32 | WIFT | Tak to se omlouvám, s ExcelStorem fakt nepočítám...
Pátek, 31 Prosinec 2010 - 17:04 | giff | "3TB kousky již stihli uvést všichni výrobci...
Pátek, 31 Prosinec 2010 - 15:45 | HKMaly | Nechapu proc se neprodavaji disky zalozene na...
Pátek, 31 Prosinec 2010 - 15:41 | HKMaly | ... ale vzdyt diky uzasnemu wear levelingu ktery...
Pátek, 31 Prosinec 2010 - 12:43 | corwin78 | Nějaké praktické zkušenosti s životností dat na...

Zobrazit diskusi