Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

StartSmart

Nero 8 - krabice
Nero 4 máme někde od konce roku 1998, z května 2000 pochází pátá verze, pak se v květnu 2001 objevila verze 5.5, následovaná šestkou z července 2003 a Nerem 6 Reloaded v říjnu 2004 s číslem 6.6. Koncem roku 2004 zanikl název firmy Ahead a změnil se na všeříkající Nero, pak jsme další rok čekali na verzi 7, která se datuje na říjen 2005 a v lednu roku 2007 se opět objevila verze Reloaded, tentokrát s číslem 7.7. Nyní vám už můžeme přinést první informace o zcela nové verzi 8, takže pojďme na to. Někdy se říká, že přechod v číslování verzí je jen věcí marketingového oddělení, aby se občerstvil zájem o produkt a zvýšily tržby, někdy je zase příčinou změna designu a někdy příchod velkého vylepšení, přidání nových schopností nebo významné změny kódu samotného. Dá se říci, že velkým skokem u programu byla verze 6, kdy se objevilo Nero Vission, Recode, BackItUp nebo SmartStart, i když posledně jmenovaný byl přijat s rozporuplnými ohlasy. V sedmičce jsme našli další rozšíření nástrojů, jako byl třeba PhotoSnap, nebo další designová změna SmartStart, ale tím hlavním bylo Nero Home, napodobenina Windows XP Media Center. Tak jakpak to asi bude s Nero 8? Jestlipak na nás čeká nějaké významné překvapení?

Nero 8 - StartSmart

Že vám to něco připomíná? Já vám povím co, je to Easy Media Creator 9 Home:

Creator 9 Home Welcome

Rozhodně to nemá nic společného se StartSmart z verze 7.

Nero 7 Premium - StartSmart

Nebo snad z verze 6.6.

Nero 6.6 - SmartStart 2

Věříme, že vy, protože čtete CD-R server ani těchto skvělých nabídek nevyužijete, protože vy máte raději všechno pod kontrolou a umíte s vypalováním zacházet, ale jsou určitě i tací, kteří třeba z lenosti budou právě tuto startovací dráhu používat nejvíce. Nero toho nabízí opravdu hodně:

Nero 8 - StartSmart: získávání dat a vypalování

Nero 8 - StartSmart: vytváření a úpravy

Nero 8 - StartSmart: domácí zábava

Nero 8 - StartSmart: zálohování

Tak to byly předpřipravené úlohy, které vedou ke spouštění jednotlivých nastavených „aplikací“. Ty uvozovky sem dáváme naprosto úmyslně, protože kdo si myslel, že Nero Express je to nejjednodušší, co mohl program Nero nabídnout, pak se plete (bohužel?). Ono to bude nejlépe ukázat na obrázku.

Nero 8 - StartSmart: vypalování dat

Ještě jednou jsme vám ukázali celé okno StartSmart, aby bylo vidět, jak to celé vypadá, dále už budeme dávat jen výřezy, aby to bylo méně zkreslené.

Co tu tedy máme? Asi bychom to označili za Nero Super Express, neboť zde už mnoho prostoru pro nějaké nastavení uživatel opravdu nenajde. Ale ono to tak možná té velké většině vyhovuje, chtějí si jen data vypálit a jít ;-) Vlastně proč se ještě zabývat něčím, jako třeba rychlost vypalování, když si jí podle média vypalovačky určí nejlépe samy, nebo proč řešit zda session at once, track at once nebo disc at once? Kdo si to chce užívat, ten se k nastavení vždycky dostane (a v „klasickém“ Neru je stále vše tak jak jsme byli zvyklí), nebo použije ještě více specializovaný program. Musíme se smířit s tím, že vypalovací balíky jsou nástroje pro masy a těm je asi opravdu nutné vše předkládat na zlatém podnose, hlavně moc nepřemýšlet a aby to chodilo.

Bystří možná zaregistrovali malé kladívko vpravo nahoře. Ano, možnosti nastavení se zde opravdu nacházejí, však se podívejte:

Nero 8 - StartSmart: vypalování dat - nastavení

Pro každou akci StartSmart je tu samostatná záložka, kde se „něco“ nastavit dá, ale jestli se vám na tomto místě zachce třeba měnit rychlost, pak najdete jen možnosti: minimální, bezpečnostní režim, automaticky a maximální. To asi vysvětluje vše.

Zde se ještě zastavím nad tím žlutým polem dole. To jsou „Zprávy“, něco co má navodit dojem nějaké korespondence, ale není to nic jiného, než co se jinde označuje třeba Tip. Může vypadat například takto:

Nero 8 - StartSmart: zpráva

K vypalování zvuku tu jsou tři, resp. čtyři možnosti. První je klasický formát CD-DA, ty další pak obyčejná datová média s MP3 skladbami, které můžete zcela stejně vypalovat jako normální datové médium. Čtvrtou možností je modrolaserové Blu-ray, nebo HD DVD, to podle toho, co máte za vypalovačku (až se objeví i obojetná modrolaserová vypalovačka, asi tu bude možností pět).

Nero 8 - StartSmart: vypalování zvuku

No a po importu nějakých těch MP3 pro vypálení CD-DA to vypadá takto:

Nero 8 - StartSmart: vypalování zvuku - zvukovy disk

Potřebujete-li to naopak, pak zvolíte záložku „Získat data zvukového disku CD“:

Nero 8 - StartSmart: získání zvuku

Tady by jeden čekal těch možností volby více a je tomu opravdu tak.

Nero 8 - StartSmart: získání zvuku - nastavení

Kdo už se radoval, ten asi záhy zvadne. Z formátů je tu mimo MP3 ještě Nero Digital (MP4) a WAV, co se kvality výsledného souboru týče, pak nehledejte žádné datové toky, je tu jen slovní vyjádření malý soubor, střední a vysoká kvalita. Na tomto místě jsme narazili na první menší chybičku, které je ale spíše kosmetického rázu:

Nero 8 - StartSmart: získání zvuku - nastavení s chybičkou

Abychom to měli kompletní, zbývá přidat ještě kopírování disků.

Nero 8 - StartSmart: kopírování

StartSmart má i hlavní menu, to je ta kulatá ikonka s ohrnutým rohem papíru vlevo nahoře, hned vedle loga Nero.

Nero 8 - StartSmart: menu

Co nabízí „Možnosti“, jsme si již ukazovali, pak je tu ještě kontrola aktuálnosti souborů, jazyk a nápověda. Ale to se už dostáváme k aplikaci ControlCenter.

Diskuse ke článku Nero 8

Středa, 19 Srpen 2009 - 16:33 | Martin Bartoň | Belows: Jelikož nové verze už těch novinek...
Úterý, 18 Srpen 2009 - 16:03 | Anonym | ůljkůlkjk
Úterý, 18 Srpen 2009 - 16:01 | Anonym | Ahojte, od verze 8 mám problémy s kvalitou menu,...
Úterý, 23 Červen 2009 - 06:43 | Roman Zejbrlik | Pokud se nedaří odstranit Nero běžným postupem,...
Pondělí, 22 Červen 2009 - 17:53 | Martin Bartoň | llkkmm: A nespadla ti palírna do PIO módu?
Pondělí, 22 Červen 2009 - 09:26 | Anonym | diletantský dotaz. mám nainstalován legální...
Středa, 31 Prosinec 2008 - 20:44 | Anonym | prosím o radu mám legální vistu prémium legální...
Pondělí, 15 Září 2008 - 17:16 | Martin Bartoň | Raptrox: Ano, Nero Vision AVCHD umí.
Pondělí, 15 Září 2008 - 13:31 | Anonym | Je možné s NEREM 8 upravovat video ve fotmátu...
Středa, 25 Červen 2008 - 15:32 | Martin Bartoň | Mário: To bude asi prosté, buďto si nezadal žádné...

Zobrazit diskusi