Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nové DVD-RAM / BD ovladače i pro Windows Vista

Panasonic DVD-RAM driver ikona
Na webu firmy Panasonic jsme zmerčili nové ovladače pro práci s DVD-RAM médii a všimli si jedné zajímavosti – objevily se totiž i pro Windows Vista. A co je na tom tak zajímavého? Možná si vzpomenete na náš článek, kdy jsme ještě s nefinální verzí Visty zkoušeli zápis na různá média, která Windows Vista podporuje. Nechybělo mezi nimi ani to DVD-RAM, přičemž i na něj umí Windows Vista zapisovat v UDF formátu, zatímco samotné Windows XP jen jako FAT32. I nedalo nám to a vyzkoušeli jsme si, jak vlastně vypadá zápis na DVD-RAM pomocí DVD-RAM ovladače od Panasonicu ve Windows Vista. Ovšem uvnitř DVD-RAM ovladačů na nás čekal docela příjemný šok.

Vyzkoušení DVD-RAM ovladače ve Windows Vista

Ten šok přišel hned po rozbalení DVD-RAM ovladače pro Windows Vista. Už se totiž nejmenuje „DVD-RAM Driver“, ale rovnou „BD Driver“.

BD Driver - instalátor

Ano, je to tak, „letošní“ DVD-RAM ovladače se nesou ve znamení podpory Blu-ray médií, a to nejen pod Windows Vista, ale také Windows XP a dokonce i Windows 2000 (tam se ale obáváme, že si budete muset „došít“ do dvdram.inf souboru konkrétní mechaniku, zatím chybí všechny, které jsme dosud – 2.2.’07 – testovali). Slůvko „letošní“ je v uvozovkách záměrně, protože ačkoli je firma Panasonic vystavila letos v únoru, uvnitř se v textových souborech Ver2k/XP/Vista.txt souboru hovoří cosi o 26. prosinci loňského roku. Ostatně ono se s tou podporou BD není co divit, když je Panasonic jedním z tábora, který za Blu-ray stojí. V tomto smyslu se pak opravdu může jevit Blu-ray jako nástupce DVD-RAM. Jen je velká škoda, že jsme nakonec přišli o možnost používat média v obalu zcela.

Pojďme se podívat, jak to vlastně ve Windows Vista vypadá po instalaci, která se prakticky neliší od té, kterou znáte z Windows XP. V průzkumníku jsme kupodivu na DVD-RAM mechanice nenašli nic jako „Format“.

V průzkumníku na DVD-RAM mechanice chybí položka Format

Musíme si tedy sáhnout do nabídky start pro starý známý DVDForm.

BD Driver ve Start menu ve Windows Vista

Ten se skoro nezměnil, vlastně je tu jeden malý rozdíl: místo „Execute physical format“ se zaškrtává „Quick format“ s opačným významem (ve výchozím nastavení je to zaškrtnuto). A samozřejmě je tu i podpora UDF 2.5, pro Blu-ray média též UDF 2.6 (což nemohu vyzkoušet nemaje aktuálně žádnou Blu-ray mechaniku po ruce).

DVDForm pod Windows Vista - dostupné formáty pro DVD-RAM

V našem případě se pokusy konaly s 5rychlostním DVD-RAM Panasonic na mechanice NEC ND-4551A, která vznikla z ND-3550A.

Varování před formátováním DVD-RAM
Průběh formátování DVD-RAM ve Windows Vista pomocí DVDForm

A takto vypadají časy formátování se zmíněnou mechanikou a médiem – vlevo „Quick“, vpravo pak formátování celého média.

Dokončeno Quick formárování DVD-RAM média Panasonic 5× v mechani
Dokončeno kompletní (ne-Quick) formárování DVD-RAM média Panason

A takto už pak vypadá kopírování dat třeba ve FAR Manageru. Svižnost je naprosto srovnatelná s tou ve Windows XP, zapisuje se pochopitelně se souběžnou verifikací.

Kopírování dat na DVD-RAM ve FAR Manageru pod Windows Vista

Jak je to s podporou Blu-ray?

Jakmile se nám dostane do rukou nějaká Blu-ray mechanika, vyzkoušíme DVD-RAM (pardon – BD) ovladač i s ní, do té doby musíme vzít zavděk informacemi z PDF souborů Blu-ray_En.pdf, které se v balíku vyskytují (jsou celkem dva, jeden je společný pro Windows Vista 32bitovou i 64bitovou verzi, druhý pro obě Windows XP a také pro Windows 2000).

Tabulka kompatibility s jednotlivými typy médií vypadá asi takto:

Disk Souborový systém
UDF 1.5 UDF 2.0 UDF 2.5 UDF 2.6 FAT32
BD-R Ano
BD-RE Ano Ano Ano Ano
DVD-RAM Ano Ano Ano Ano

Na BD-R nelze zapisovat tímto způsobem jinak než ve formátu UDF 2.6. BD-RE má naopak stejné možnosti jako DVD-RAM, jen je jako výchozí formát vybrán rovnou UDF 2.5, zatímco u DVD-RAM je výchozí (a tedy tiše doporučený) UDF 2.0.

DVDForm s dvouvrstvým BD-RE médiem pod Windows XP
DVDForm s dvouvrstvým BD-R médiem pod Windows Vista

V souboru Blu-ray_En.pdf u ovladače pro Windows Vista se pak z nějakého důvodu hovoří převážně o BD-R discích. BD-RE jsou zmíněny pouze u nástroje WPTool na nastavení „softwarové“ ochrany proti nechtěnému zápisu a funguje to pro všechny tři zmíněné typy.

WPTool pod Windows Vista

Ještě možná stojí za zmínku, kolik si formátování ukrojí z jakého typu média.

Ukrojení kapacity z médií při formátování Panasonic BD ovladačem

Odkazy ke stažení DVD-RAM / BD ovladačů:

Windows 2000
Windows XP Windows XP x64
Windows Vista Windows Vista x64

Pro pořádek je určitě dobré připomenout, že pokud nemáte DVD-RAM (nebo už Blu-ray) mechaniku od Panasonicu, která by se v systému hlásila jako „MATSHITA“ (což je jen do osmi písmen zkrácené slovo Matsushita), bude ještě nutné provést úpravu podle postupu, který jsme vám přinesli koncem předloňského roku. Dá se docela dobře aplikovat právě i na ovladač pro Windows Vista (úspěšně vyzkoušeno s verzemi pro 32bitové systémy XP/Vista), akorát oproti původnímu postupu nehledejte rozbalený ovladač v „%temp%/bye<něco>“, ale spíše „%temp%/pft<něco>“ – nejsnazší bude hledání známých souborů jako DVDForm.exe nebo tak, pak už to najdete snadno, zbytek postupu by měl sedět snad do puntíku.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nové DVD-RAM / BD ovladače i pro Windows Vista

Neděle, 1 Únor 2009 - 16:37 | Anonym | Ještě novější než nová adresa k ovladačům: http...
Středa, 17 Říjen 2007 - 21:12 | WIFT | &gt;&gt; TA: Hádám, že to je tím, že ten...
Středa, 17 Říjen 2007 - 17:40 | TA | mohol by mi niekto pls poslať archív data1.cab?...
Čtvrtek, 12 Červenec 2007 - 20:39 | Anonym | Nová adresa ovladačů: http://panasonic.co.jp/pcc/...
Středa, 21 Březen 2007 - 10:34 | Anonym | Tady jsou původní ovladače na které funguje návod...
Čtvrtek, 15 Březen 2007 - 10:06 | ls | wift: To bylo prvni, co jsem zkusil,restartovat...
Čtvrtek, 15 Březen 2007 - 09:39 | WIFT | &gt;&gt; ls: Mno, obávám se, že tomuhle...
Čtvrtek, 15 Březen 2007 - 09:30 | ls | Zdravim, na W2003 Server (64-bit) s externi...
Pondělí, 26 Únor 2007 - 17:27 | Martin Bartoň | Prtik: Mě oprav jestli se pletu, ale XP neumi UDF...
Pondělí, 26 Únor 2007 - 10:46 | Petr Mirovský | Tak jsem prisel na to, ze WinXP bez...

Zobrazit diskusi