Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia SLI pojede na čipsetech AMD 990FX a 990X

VHS SLI - podobnost čistě náhodná :-)
Jak asi víte, na platformě AMD dnes povětšinou dvě grafiky v SLI nerozchodíte. Pokud ano, bývá na desce přítomen čip nForce 200, případně má deska rovnou Nvidia čipset. Další řešení jsou víceméně neoficiální. Nvidia už ustoupila Intelu, kde dovolila provoz více grafik v SLI i bez nutnosti použití jejího čipu nForce 200. SLI funguje na platformě Intel bez nForce 200 už od čipsetu Intel X58, nyní se dočkají i majitelé platformy AMD. Zatím bude uvolněn běh SLI jen na nových čipsetech AMD 9. řady, majitelé současných desek, byť do nich „Bulldozer“ půjde, budou mít s SLI smůlu…

Nvidia tak nepřímo připouští, že mikroarchitektura AMD „Bulldozer“ už může být i pro ni zajímavá z pohledu prodaných kusů, přičemž by byla z tohoto úhlu pohledu škoda do ní podporu SLI neprodat. Jen to dělá „opatrně“ a podporu uvolní pouze pro nové čipsety, ačkoli z technologického hlediska neexistuje žádný důvod, proč nerozjet SLI i na starších čipsetech.

Nvidia SLI Now on AMD (990FX / 990X)

Soudě dle slajdu bude technické zabezpečení fungování stejné jako u dosavadních řešení, tedy formou klíče v BIOSu. Výrobce desky bude platit Nvidii za každý prodaný kus s podporou SLI (tipujeme na 5 dolarů, jako doposud) s tím, že se nejspíše bude muset rozhodnout, zda podporu SLI implementuje buďto ve všech deskách s čipsety AMD 990FX a 990X, nebo v žádné (což neudělá asi nikdo, protože jak to udělá jeden, udělají to i ostatní, aby nebyla konkurence příliš napřed). Možnost bude dostupná jen pro ty výrobce, kteří si již SLI licencují na jiných deskách.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nvidia SLI pojede na čipsetech AMD 990FX a 990X

Úterý, 5 Duben 2011 - 09:46 | NRX | Žeby sa Nvidia potrebovala priživiť na inom...
Úterý, 5 Duben 2011 - 08:31 | Tralalák | Ale do tej doby by sa mohli výrobcovia zamysleť...

Zobrazit diskusi