Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

nVidia uvolňuje požadavky pro provoz SLI na čipsetu X58

nVidia SLI ready logo
V polovině července jsme vás informovali o zprávě pocházející přímo od nVidie, že prý bude na chystaném čipsetu Intel X58 pro procesory Intel Core i7 umožňovat běh více grafických karet v režimu SLI, a to prostřednictvím přidaného čipu nForce 200 (nVidia jej nazývá honosně „nForce 200 SLI processor“). Tato zpráva, byť oficiálně vypuštěná nVidií, nyní bere lehce za své. Základ zůstává, tedy SLI na čipsetu Intel X58 poběží. Dochází však k poměrně nečekanému ústupku, vlastně historicky prvnímu svého druhu. nVidia již nepožaduje, aby deska měla čip nForce 200, ve skutečnosti nepožaduje, aby měla deska jakýkoli její čip. Má to pochopitelně hromadu „ale“…

V první řadě se tato zpráva týká výhradně čipsetu Intel X58, žádného jiného. To mimochodem znamená, že onen „nForce 200 SLI processor“ vůbec nejde na zasloužený odpočinek, ještě se s ním určitě setkáme. Navíc: aby deska mohla provozovat SLI, nestačí výrobci prostě jen postavit ji na čipsetu Intel X58, bude ji ještě muset nechat u nVidie na SLI certifikovat. Ptáte-li se, jak bude v ovladačích ošetřeno, aby jedna deska s X58 SLI uměla a jiná s tímtéž čipsetem nikoli, máte velice dobré otázky, ale postupně se k tomu propracujeme.

nVidia SLI na Intel X58 bez nForce 200

nVidia jednoduše zavádí tzv. SLI certifikační program, který se ani tak nevztahuje na konkrétní čipset, jako spíše na koncové výrobce desek. Jeho součástí je „jakoby náhodou“ podmínka, že deska musí mít Intel X58 čipset, to je prostě jedno z kritérií. Výrobce desky, který bude chtít svůj produkt certifikovat na SLI, jej zašle nVidii a ta zřejmě udělá nějaké testy desky, zda SLI korektně poběží, a pak následuje udělení licence na SLI, za kterou výrobce zaplatí certifikační poplatek (kolik to bude, nevíme). Pak nastane fáze, na kterou se již určitě těší hora modderů: výrobce desky dostane jakýsi „licenční klíč“, který umístí do jejího BIOSu. Podle něj ovladač GeForce pozná, že je deska SLI certifikovaná, a povolí běh SLI.

nVidia SLI na Intel X58 bez nForce 200 - další detaily

Pokud nyní nahlížíte na nVidii jako na toho nejhodnějšího strýčka, který se kdy pod sluncem zjevil, ještě chviličku zadržte. Nastíníme vám jeden možný důvod, proč se k tomu kalifornská zelená uchýlila. Jsou jím pochopitelně peníze, tak, jako je tomu vždy u firmy, která se snaží generovat zisk. S těmi úzce souvisí i obsazení trhu, protože čím větší, tím více peněz (ne nutně v lineárním vztahu, ale jde to zhruba stejným směrem). Čipset Intel X58 bude totiž jediným desktopovým čipsetem, s nímž bude možné provozovat chystané procesory Intel Core i7 („Bloomfield“ z rodiny „Nehalem“). Sama nVidia žádný čipset pro tento procesor neudělá (a je celkem jedno, jestli nechce, nebo nemůže – prostě neudělá). AMD je naopak už prakticky srdečně jedno, na jakém čipsetu poběží její CrossFireX (pokud to není čipset nForce), takže provozu dvou a více grafik ATI Radeon na čipsetu Intel X58 v podstatě nic nebrání. To pochopitelně nemohla nVidia nechat bez odezvy a tak prvním krokem byla ona podmínka provozu s čipem nForce 200. Když jsme se pak nedávno mrkli na několik desek s čipsetem Intel X58, nemohli jsme si nevšimnout, že žádná z nich tento čip nenese. Výrobci desek si zkrátka nechtěli komplikovat situaci a do řešení X58 + nForce 200 se dvakrát horlivě nepouštěli. A tak musela nVidia udělat další ústupek, o němž jsme si právě řekli: povolit absenci nForce 200 a spustit onen „native licensing program“ pro SLI.

Tím se však nVidia nezříká výhod, které může nForce 200 čip přinést. Desky s těmito čipy budou mít „přidanou hodnotu“ v podobě plnotučných PCI Express ×16 slotů (jak asi víte, čip nForce 200 je více než jen „PCI Express rozdvojkou“), takže by měly poskytnout kartám pro vzájemnou komunikaci větší šířku datového pásma, minimálně v situaci, kdy budou karty více než dvě. Zatímco tedy čtyři karty bez nForce 200 čipu poběží na slotech v PCI Express ×8 konfiguraci, dva čipy nForce 200 navíc poskytnou všem kartám plnohodnotný PCI Express ×16 slot, všem kartám přijdou shodná data rychleji (čip nForce 200 se postará o jejich souběžnou distribuci) a i karty mezi sebou budou komunikovat rychleji (jakékoli dvě karty navzájem budou moci komunikovat plnou rychlostí PCI Express ×16 slotu).

nVidia SLI na Intel X58 s nForce 200

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku nVidia uvolňuje požadavky pro provoz SLI na čipsetu X58

Sobota, 8 Listopad 2008 - 02:40 | Anonym | ..tady pan "Stratos" je...
Sobota, 30 Srpen 2008 - 19:40 | Anonym | Navic tam jsou vetsina chyby - ktere se deji a...
Sobota, 30 Srpen 2008 - 13:38 | Anonym | Wow, tam je tolik fanATIsmu! A ty odkazy na...
Sobota, 30 Srpen 2008 - 13:18 | Anonym | to JSzu ano nvidie podvadi uz 10 let v kazde...
Sobota, 30 Srpen 2008 - 03:30 | Anonym | Jo a prej rekordnich propadech. Hahaha ;-).
Sobota, 30 Srpen 2008 - 03:29 | Anonym | Ale nVdidia vubec nekonci, smudlo ;-). Jenom...
Pátek, 29 Srpen 2008 - 14:32 | Mad MaxII | >>JSzu: Byt tebou, tak bych se...
Pátek, 29 Srpen 2008 - 14:30 | Anonym | No jeden má rád cross, druhej SLI a mě je to...
Pátek, 29 Srpen 2008 - 13:23 | Anonym | Stratos: Jiste mas dukaz, ze se SLi prodava mene...
Pátek, 29 Srpen 2008 - 11:35 | Anonym | Nvidii nechapu jejich SLI skomira a oni za to...

Zobrazit diskusi