Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

OpenCL si pomalu razí cestu do GIMPu

GIMP 2.7.3
V dubnu jsme mezi projekty Google Summer of Code 2011 zmínili i dvě plánované vlastnosti týkající se knihovny GEGL. Je tedy nejvyšší čas se podívat na jednu z nich, a sice to, jak se vyvíjí věci kolem OpenCL pro GEGL a tedy GIMP…

Nejprve si povězme, co to GEGL je. Generic Graphics Library je tu s námi od roku 2000 a jde o programátorskou knihovnu určenou pro zpracování obrázků. Primárně je vyvíjena pro GIMP, ač jejímu nasazení jinde, jak se na open-source projekt sluší a patří, samozřejmě nic nebrání. GEGL implementuje velkou řadu grafických operací (kompletní přehled), z nichž je pochopitelně mnoho výpočetně poměrně náročných. A to je místo, kde vedle vícejádrových procesorů mohou svojí silou nastoupit grafické procesory a rozhraní OpenCL. To je místo, na které se v rámci letošního GSoC 2011 zaměřil Victor Oliveira.

Jeho cílem je umožnit psaní GEGL plug-inů v OpenCL, tedy mimo jiné rozšířit GeglBuffer tak, aby automaticky poskytoval potřebné podhoubí jako třeba automatické přesuny dat v pamětech pro CPU a GPU.

OpenCL-GEGL

Prvotní testy kódu ukazují poměrně slušný potenciál, ač je ještě stále co ladit. Nejvíce na přesunu operací na GPU/OpenCL z časového hlediska zabírají právě přesuny dat mezi hlavní pamětí a pamětí grafické karty, jednoduchý test filtru pro jas/kontrast běžel na GPU od Nvidie 483 milisekund, zatím CPU bez OpenCL jej zvládlo za 526 milisekund. Prokázána je v tuto chvíli tedy použitelnost OpenCL pro GEGL operace, jen bude třeba zapracovat na přesunech dat, což je věc, na kterou žehrá nemálo GPGPU vývojářů a která se s každou generací GPU, stejně jako PCI Epxress sběrnice, zlepšuje.

Aktuálně jsou veškeré hrátky pochopitelně v Linuxu omezeny za uzavřené ovladače od AMD a Nvidie, neboť otevřené zatím OpenCL nezvládají. Jednoho dne ale přijde "konečně pořádný GIMP" (single-window režim již je hotov a objeví se koncem roku ve verzi 2.8), který i díky GEGL přinese podporu pro více než 8bitovou barevnou hloubku a s tím jak nám rostou rozlišení fotoaparátů, přijde doba, kdy náročnost operací v GIMPu možná výrazně vzroste a přesun řady z GEGL věcí na GPU všichni velmi oceníme.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku OpenCL si pomalu razí cestu do GIMPu

Čtvrtek, 18 Srpen 2011 - 10:22 | rman | ...mozna jednou slezou i ze stromu :-D
Středa, 17 Srpen 2011 - 10:18 | Izak | http://www.youtube.com/watch?feature=...
Středa, 17 Srpen 2011 - 06:56 | pito | hohohoooo that's a good news indeed! a hned...
Středa, 17 Srpen 2011 - 01:48 | gurulix | Další hračka v nové verzi (repozitář ppa:...

Zobrazit diskusi