Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Paragon GPT Loader: elegantní řešení pro 3TB disky v 32bitových Windows XP

Využitá kapacita 2,5TB disku ve Windows XP
Jistě víte, že s Windows XP je problém při použití disků větších než 2 TiB. Tedy hlavně s 32bitovou verzí Windows XP. 64bitová je totiž postavena na novějším jádře Windows Serveru 2003 a Windows XP x64 tedy podporují GUID Partition Table (GPT), s níž není problém tak velké disky používat. Společnost Paragon Software, kterou pravděpodobně znáte, má řešení tak elegantní, jak je to jen možné. Jednoduše přidává do 32bitové verze Windows XP podporu pro GUID Partition Table. Je to asi taková pecka jako přidat do Windows NT 4.0 podporu pro USB Mass Storage (pro neznalé: Windows NT 4.0 vůbec USB neznaly, natož aby podporovaly USB flashky)…

Paragon GPT Loader přeci jen něco neumí: neumí přinutit systém Windows XP, aby bootoval z disku většího než 2 TiB. Celou dobu se tedy budeme bavit o tom, že takto velké disky jsou ve Windows XP použitelné jen na data. Jinak ale Paragon GPT Loader povyšuje schopnosti 32bitové verze Windows XP v oblasti práce s velkými disky na schopnosti Windows XP x64. Zkrátka a jednoduše přidává podporu pro GPT. Ne, zrak vás opravdu nešálí, Paragon Software dělá to, co měl už dávno udělat tvůrce Windows XP, tedy společnost Microsoft, která se na to slušně řečeno vykašlala (jako na spoustu věcí ve Windows XP obecně).

Nyní použijeme přímo slova Paragon Software, protože jsou podle našeho názoru napsána velmi trefně (bude to tedy překlad z angličtiny s doplněním několika údajů o omezení kapacit):

3TB disky překračují limit podpory populární 32bitové verze Windows XP. A ačkoli od doby uvedení Windows XP přišly na trh další dvě nové majoritní verze, stále je Windows XP na zhruba polovině počítačů na světě. To znamená, že zhruba polovina uživatelů PC nemůže plně využít disky větší než 2 TiB.

Problém je způsoben skutečností, že 32bitová verze Windows XP neumí adresovat diskový prostor nad 2 TiB, neboť je schopna obsloužit pouze 2³² sektorů, což dává při 512bytovém sektoru přesně 2 TiB (nebo 2 048 GiB, pokud počítáme vše × 1 024, jak říká IEC případně také 2,199 TB, pokud počítáme vše × 1 000, jak udávají kapacity samotní výrobci pevných disků). V případě použití tabulky oddílů MBR není část disku přístupná, avšak MBR je stále hojně používaný způsob (prakticky už od dob disket). A tak existuje alternativní metoda v podobě GPT (GUID Partition Table), která uvedeným neduhem netrpí a podporuje i disky podstatně větší než 3 TB (teoreticky podporuje Windows 18 EB na partition a disk, navíc je tu ale ještě jeden limit: 256 TB na souborový systém). Jenže GPT nemá tak širokou podporu a není podporována ani v 32bitové verzi Windows XP.

Pokud tedy provozujete Windows XP a chcete použít 3TB disk, máte tři možnosti. Jedna z nich je použití pouze části kapacity, kterou systém zpřístupní, jenže proč byste si pak kupovali tak velký disk? Druhá možnost je upgradovat operační systém např. na Windows 7, který již GPT podporuje, což může narazit na problém nedostatečně výkonného hardwaru. Je všeobecně známo, že Windows XP jsou rychlejší a používají méně systémových prostředků v porovnání s novějšími systémy od Microsoftu. Jde o systém vyladěný a kromě toho nadále podporovaný Microsoftem, vychází na něj stále bezpečnostní záplaty, takže není důvod upgradovat z plně funkčního OS. A tak přichází třetí možnost: použití speciálně navrženého ovladače, který rozšiřuje možnosti Windows XP přidáním podpory způsobu rozdělení disků GPT.

Paragon GPT Loader je právě oním speciálním ovladačem (GUID Partition table support driver), který přidává do 32bitové verze Windows XP podporu GPT (x64 verze jej nepotřebuje, podporuje GPT od výroby). Součástí instalačního balíku jsou i nástroje pro vytvoření diskových oddílů na GPT disku, protože sám systém Windows XP takové nástroje nemá. Jde o řešení velice efektivní, neboť nespoléhá na žádné specifické obezličky, ale používá existující standardní řešení. Zkrátka přidává do Windows XP podporu GPT, čímž automaticky řeší problém podpory disků větších než 2 TiB. Pro srovnání se nabízí nedávno zmíněný ASUS Disk Unlocker, který sice podporuje i možnost bootování z tak velkého disku, ale jde o řešení krajně nestandardní, které má tu nevýhodu, že pokud disk přenesete jinam, stejně tu další část zpřístupněnou tímto řešením neuvidíte, zatímco GPT disk standardně uvidí i Windows Vista či Windows 7 bez nutnosti instalace čehokoliv dalšího.

Použití

Použití je velmi jednoduché: software nainstalujete jako každý jiný a pak už si můžete užívat výhod GPT, zejména té o discích větších než 2 TiB. Je jen dobré vědět, že ovladač neprošel testem na Windows Logo, takže musíte jeho instalaci potvrdit (vzhledem k postoji Microsoftu v otázce podpory GPT na 32bitové verzi Windows XP ani nečekáme, že někdy tento ovladač projde, ale třeba se pleteme a Paragon na tom pracuje).

Instalace Paragon GPT ovladače

Po instalaci použijete dodávaný Paragon Disk Manager, kterým předěláte způsob tvorby tabulky oddílů na disku z MBR na GPT.

Paragon GPT Disk Manager

Pak už není problém vzít třeba i správce disků ve Windows a udělat na nově zpřístupněném disku oddíl libovolné velikost. Třeba přes celý 3TB disk.

Správce disků ve Windows

Nebo na to opět můžete použít Paragon GPT Disk Manager.

Paragon GPT Disk Manager - vytváření partition

Systém Windows pak uvidí disk tak velký, jaký skutečně je a dokonce potvrdí, že používá způsob rozdělení disku GUID Partition Table.

Správce disků ve Windows - vlastnosti disku s GPT

Narozdíl od ASUS Disk Unlockeru tak můžete použít celý disk jako jeden velký svazek, zatímco ASUS Disk Unlocker vám tento disk vždy rozdělí.

Využitá kapacita 2,5TB disku ve Windows XP

Tak to byla samá „pozitiva a sociální jistoty“, nyní, abychom to vyvážili, přijdou nějaká ta negativa. Nevíme, zda za negativum označit, že software ještě není takříkajíc ve finálním stádiu, tudíž je přístupný pouze pro „early adopters“ čili uživatele, kteří chtějí všechno hned a nechtějí čekat, až to bude dostupné v dostatečně odladěném stádiu. Stažení vyžaduje registraci, na e-mail je vám zaslán odkaz ke stažení plus produktové a sériové číslo, které instalátor vyžaduje.

U registrace si dejte pozor, automaticky je zaškrtnuta také aplikace Paragon Exchange Protection, což je zálohovací nástroj pro Microsoft Exchange Server 2007/2010 (ta je nyní také součástí Early Adopters programu, proto se tam nabízí). Pro „Early Adopters“ pak obecně platí i speciální podmínky, ve kterých se tvrdí, že pro daný software přestanou platit v momentě komerčního uvolnění produktu, což nám naznačuje, že software můžete nyní používat zdarma, ale časem se z něj může stát placený (nicméně Paragon má pro nekomerční užití nemálo softwaru zdarma, určitě si vzpomenete třeba na NTFS for Win98, takže není vyloučeno, že sem spadne i GPT Loader).

A nakonec ještě jedna drobnost: zatím prý Paragon GPT Loader nepodporuje RAIDové konfigurace, na tom tvůrci teprve pracují (prý RAID řadiče poskytují GPT Loaderu odlišné informace o diskovém poli, takže to zatím nefunguje, nebo alespoň není garantováno, že by to fungovalo). Každopádně podle našeho názoru zatím efektivnější řešení pro Windows XP neexistuje a jakmile dostaneme 3TB disk do rukou, je velmi pravděpodobné, že od nás dostane Paragon GPT Loader nějaké to ocenění (nejdříve si jej ale musíme vyzkoušet).

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Paragon GPT Loader: elegantní řešení pro 3TB disky v 32bitových Windows XP

Pátek, 26 Srpen 2011 - 00:14 | Seytchek | Do WindowsNT jde opravdu USB HDD přidat. Sice ne...
Pátek, 7 Leden 2011 - 11:21 | deejay | tak jsem to vyzkousel na win xp pro sp3 32bit a...
Úterý, 16 Listopad 2010 - 13:46 | WIFT | Promiň, tohle se fakt nedá, nedočetl jsem to, kam...
Úterý, 16 Listopad 2010 - 13:07 | manamana | Hm, a neni lepsi pouzit GRUB, ktery je zadarmo a...
Pondělí, 15 Listopad 2010 - 19:40 | Jirka1 | Záleží na programu. Pokud je to něco pro staré...
Pondělí, 15 Listopad 2010 - 14:48 | jano228 | Pane Wifte ja neznam vas vy mne prosim...
Pondělí, 15 Listopad 2010 - 14:41 | WIFT | No, asi bys měl porovnávat 32bit. WinXP a 64bit...
Pondělí, 15 Listopad 2010 - 14:18 | Arnie J | máš špatný parser :)
Pondělí, 15 Listopad 2010 - 13:27 | r23 | Virtualizece není jen ms virtual xp. Naopak, virt...
Pondělí, 15 Listopad 2010 - 13:26 | r23 | dosbox, virtualbox, ms virtual pc, wmware player...

Zobrazit diskusi