Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Parametry nejrychlejšího chystaného mobilního procesoru AMD A-Series („Llano“)

Nové štítky AMD Vision na notebooku
Turci si opět nebrali servítky při zveřejňování informací, které by se zatím dostat na veřejnost neměly. Podle posledních zvěstí (zatím nedoložených patřičnými slajdy) bude nejrychlejší AMD A-Series procesor A8-3530MX se čtyřmi jádry taktovanými v základu na 1,9 GHz a bude mít v sobě integrovaný Radeon HD 6620G se 400 SP, to vše v TDP 45 W…

Momentálně je nejrychleji taktovaným mobilním AMD čtyřjádrem Phenom II Black Edition X940, běhá na 2,4 GHz. Má TDP 45 W a 512 kB L2 cache na každé jádro (L3 cache mobilní Phenomy nemají). AMD A8-3530MX sice sníží takt na 1,9 GHz, ale zase zde bude technologie AMD Turbo Core 2, která dokáže zvýšit takt některých jader až na 2,6 GHz. Integrovaná grafika pofrčí údajně na 444 MHz a bude mít před procesorem přednost (tedy pokud bude grafika vytížena, přetaktování procesoru bude omezené, až žádné). Výroba pochopitelně 32nm procesem.

AMD Notebook CPU/APU Roadmap - Llano, Trinity, Richland

Omezujícím prvkem grafiky tak zřejmě bude paměť. Procesory AMD A-Series sice budou podporovat až DDR3-1600 paměti, přesto to má ještě daleko k taktům GDDR5 pamětí zpravidla v tomto výkonnostním segmentu nasazovaných. Co může být teoreticky zajímavé, je osazení notebooku další grafikou za účelem spřažení jejího výkonu s tou integrovanou v procesoru. V neposlední řadě je to i čipset AMD A70M s integrovaným čtyřportovým USB 3.0 řadičem, ovšem také se budeme setkávat s A60M, který by jej mít neměl.

Uvedení očekávejme někdy příští měsíc.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Parametry nejrychlejšího chystaného mobilního procesoru AMD A-Series („Llano“)

Středa, 18 Květen 2011 - 20:03 | sniper29a | pokud to pojede na jinych systemech nez windows,...

Zobrazit diskusi