Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podle Hadopi skoro všichni Francouzi na internetu porušují zákon

Skutečná tvář HADOPI
Nechvalně známý úřad HADOPI dohlížející ve Francii na nedodržování autorských práv na internetu už má ve svém hledáčku tolik „lidí“, kteří se podle jeho zjištění dopustili porušení autorských práv, že by mohl skoro i bez nadsázky říci, že „všichni uživatelé internetu jsou (nebo přinejlepším mohou být) oficiálně piráti“. Nevěříte? Počítejte s námi…

Ve Francii žije podle statistik EU něco málo přes 62 miliónů obyvatel, z toho 45 a čtvrt miliónu jsou uživatelé internetu. Úřad HADOPI eviduje jen za říjen loňského roku zhruba 18 miliónů lidí, kteří se podle jeho zjištění dopustili na internetu nelegální manipulace s autorsky chráněnými díly (především hudba a filmy – software HADOPI pravděpodobně nezajímá, protože manželka prezidenta Sarkozyho není programátorka, ale zpěvačka ;-). Z toho nám vychází, že zhruba 40 % uživatelů internetu jsou ve Francii „piráti“. HADOPI vzhledem k fyzikálním zákonům, které limitují její byrokratické kapacity, stihla obeslat „jen“ 470 tisíc uživatelů (dělá to zhruba 50 000 měsíčně neboli přes 1 600 denně, v průměru to vychází přibližně na jednoho obeslaného za minutu, 24 hodin denně 7 dní v týdnu). A to se bavíme jen o jednom měsíci.

Cirkus HADOPI

Zkusme lehce přitopit pod kotlem. My nevíme, kolik lidí se v průměru ukrývá za jednou IP adresou, ale bylo jich „pohlídáno“ 18 miliónů, přičemž z toho vypadlo po „ochotné“ spolupráci s poskytovateli připojení k internetu 900 tisíc identifikovatelných osob (bez ohledu na to, zda to jsou, nebo nejsou skuteční „hříšníci“). Pojďme na to odjinud.

Ve Francii se jen ve čtvrtém kvartálu roku 2008 prodaly více než 3 milióny počítačů, o rok dříve za tentýž kvartál skoro 2,9 miliónu. Zprůměrujme si to, aproximujme a máme odhad, že ve Francii se za loňský rok prodalo nějakých 17 miliónů počítačů (přesná čísla neznáme, proto jsme vycházeli ze starších dat, je obecně známo, že prodeje PC stále rostou). Nemálo toho šlo samozřejmě do firem, takže si to pro jednoduchost vydělme třemi (skutečně jen od boku střílíme, že do domácností šla třetina, ono to klidně může být podstatně více i podstatně méně), takže domácnosti nakoupily necelých 6 miliónů počítačů, pochopitelně hodně z toho byly obměny starších … zkrátka od boku střelme, že v domácnostech je nějakých 15 miliónů PC. To nám samozřejmě na 18 miliónů zjištěných IP adres nevychází, ale to je jedno, něco se určitě dělo ve firmách, těch počítačů v domácnostech jistě bude o dost více … prostě ať to počítáme, jak chceme, vychází nám, že úřad HADOPI obviňuje skoro každého uživatele internetu ve Francii z porušování autorských práv (nezapomeňte na sdílené IP adresy, kde je vlastně potenciálním pirátem každý, kdo za ní sedí). Pro zajímavost: pro Francii je alokováno něco kolem 74 miliónů IP adres, z toho na France Telecom připadá něco přes 13 miliónů, celé jedno „Ačko“ (čili 16,7 miliónů) mají pro sebe SITA, 8 miliónů má posktyovatel Proxad, 6 miliónů LDCOM a pak jsou tam další, kteří mají méně (Tiscali 2,5 miliónu, T-Online 1,7 miliónu, atd.). K čemu tedy úřad HADOPI vznikl? K dohlížení nad dodržováním autorských práv? Kdepak, HADOPI dohlíží nad NEdodržováním autorských práv. Jsou to přece „piráti“, kteří jej zajímají.

Sluší se dodat, že 470 tisíc lidí bylo obesláno prvním varováním. 20 000 lidí už dostalo druhé „bububu“ a pouze 10 (slovy deset, nikoli tisíc, ale prostě jen deset) lidí už dostalo třetí varování a jejich situaci bude řešit soud. Ten může nařídit odpojení hříšníka od internetu (na což nejspíše narazí u soudů vyšších instancí, neboť nemálo vysoce postavených institucí i v EU se vyjádřilo v tom smyslu, že přístup k internetu patří mezi práva nadřazená zájmům tzv. „kopírovacího monopolu“ z drtivé části drženého zábavním průmyslem), nebo pokutu ve výši až 1 500 € (výše se zřejmě bude v reálu odvíjet od tzv. „bulharských konstant“ tahaných z rukávu samotnými zástupci zábavního průmyslu, protože jen „oni nejlépe vědí a jsou schopni určit, jaká škoda jim vznikla“). Do této doby nebyl od internetu za přispění HADOPI odpojen jediný člověk.

V lednu tohoto roku provedl francouzský ZDNet průzkum, podle něhož pouze 4 % uživatelů přestalo stahovat z nelegálních zdrojů ve strachu z odhalení HADOPI. 9 % z nich uvedlo, že budou ostražitější, 6 % z nich své návyky nezmění vůbec, protože jsou přesvědčeni, že je na ně úřad HADOPI krátký. 80 % však uvedlo, že služby na sdílení souborů vůbec nevyužívají, pročež jsou tyto statistiky totálně v rozporu se zjištěním HADOPI. Podle TorrentFreaku pak hodně lidí začalo používat VPN a proxy servery na zajištění anonymity a obcházení různých bloků. V této souvislosti dodejme, že v Itálii už začínají blokovat právě i tyto proxy servery (konkrétně proxyitalia.com), neboť úřady zjistily, že se přes ně mohou uživatelé dostat na zakázané servery, jmenovitě The Pirate Bay a BTjunkie (proxyitalia.com coby obecný proxy server spustil právě provozovatel BTjunkie). Tamní vrchní prokurátor zároveň žaluje poskytovatele, kteří se rozhodli rozhodnutí soudu o blokování proxy serverů ignorovat (viní je – jak jinak – z napomáhání a podporování porušování autorských práv). Prakticky se můžeme bavit o zrodu velkého italského firewallu („budete se dívat jen na ty stránky, které vám dovolíme, k jakýmkoli jiným utneme všechen přístup“). neboť podle tohoto principu může být zakázán přístup na jakýkoli proxy server na světě (provozovatel tohoto proxy serveru už se nechal slyšet, že další takový proxy server postaví na platformě Google Apps).

„Great Firewall of Italy“

Nemůžeme přímo říci, že na systému HADOPI je něco špatně, když z něj padají takováto čísla. Nevíme totiž, zda si nevymýšlí, aby dělal další vlnu „bububu“, anebo zda ukazuje realitu ve své pravé podobě. Pokud by šlo o první případ, pak to snad raději ani komentovat nebudeme, v případě ukazování reality se pak musíme logicky zeptat, jestli není na těch zákonech o autorských právech něco shnilého, když je porušuje téměř každý.

My jsme si tak v redakci říkali, že nejporušovanější legislativou je nejspíše ta o provozu na silnicích, zdá se však, že zákony na udržování kopírovacího monopolu už možná silniční zákon dohnaly. Tak jako tak: pokud existuje zákon, který porušují (ať už vědomě, nebo nevědomě) desítky procent obyvatel, pak je na takovém zákonu asi opravdu něco špatně (silniční zákon každopádně obsahuje obrovské procento hloupostí, autorský zákon na tom podle všeho není o moc lépe).

Nakonec kolik vlastně stojí provoz HADOPI a veškeré s tím spojené mašinérie? Jen jsme se tak zamysleli nad náklady na dopadení jednoho z těch deseti, co si budou o svém stahování/sdílení (či co to prováděli) povídat se soudci. Podle odhadů z loňského září to má být €50 miliónů ročně. Víte, co to znamená? Že i kdyby každý z těch deseti obviněných nakonec zaplatil pokutu €1500 (což je maximální sazba), tak by byla návratnost této „HADOPI investice“ zhruba 3,6 promile, a to za předpokladu, že bude pravomocně odsouzeno k maximální pokutě 10 lidí každý měsíc. Samozřejmě jsou tu zhruba 2 milióny lidí (4 % francouzské internetové populace, dle výše zmíněného průzkumu ZDnet.fr), co ze strachu před HADOPI přestanou „nelegálně sosat“, nicméně je otázkou, zda z tohoto důvodu přinesou filmovému a hudebnímu průmyslu 50 miliónů eur ročně navíc (jako „kompenzaci“ toho, že si přestali shánět zábavu zdarma).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podle Hadopi skoro všichni Francouzi na internetu porušují zákon

Neděle, 24 Červenec 2011 - 16:42 | Merzin | Ale jaké mají taky možnosti? O kolika kandidátech...
Středa, 20 Červenec 2011 - 23:43 | sumix | To zní jako nejlepší řešení.
Středa, 20 Červenec 2011 - 03:44 | Juro Olejnik | CDr.cz/Diit citam snad 10 rokov a musim povedat,...
Úterý, 19 Červenec 2011 - 15:38 | HKMaly | Ja bych navrhoval uvazovat globalne. Normalne se...
Úterý, 19 Červenec 2011 - 15:27 | Pety | Ale oni volí podle svého rozhodnutí. Jen netuší,...
Úterý, 19 Červenec 2011 - 11:17 | nosmo | přesně.. nespokojenost s loutkovým divadlem...
Úterý, 19 Červenec 2011 - 09:39 | Rudolf Dvořáček | Pak je smutné, že lidé nevolí podle svého...
Úterý, 19 Červenec 2011 - 09:37 | Rudolf Dvořáček | Ale zbytek doplatí daňoví poplatníci
Úterý, 19 Červenec 2011 - 09:04 | Izak | Ta uz probiha a nej jen ve Francii, ale tez...
Pondělí, 18 Červenec 2011 - 23:35 | trodo | Jenže k čemu bude svrhnout loutky? Musel by se...

Zobrazit diskusi