Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Přeskočí AMD čtyřjádrový Bobcat Krishna a Wichita?

AMD „Fusion“ APU („Zacate“ / „Ontario“) se dvěma jádry „Bobcat“
Platforma AMD Deccan, do které APU Krishna a Wichita patří, měla přinést výkonnější čtyřjádrová CPU Bobcat a v kombinaci s 28nm výrobou zlepšit poměr spotřeba / výkon stávající platformy Brazos. Nyní se však zdá, že to má Deccan docela nahnuté a pokud se vůbec objeví na trhu, nebude to dříve než v polovině příštího roku…

Kapitoly článků

1.  Názor SemiAccurate a 28nm SHP proces

Informací je však málo a hlavní zdroje (SemiAccurate a Xbit labs) se ještě názorově rozcházejí. Situace je proto enormně zapeklitá a abychom ji alespoň částečně „rozpeklili“, shrneme si nejprve to málo, co víme. APU platformy Deccan byla chystaná k vydání v roce 2012 (předpokládal se druhý kvartál), namísto dvou procesorových jader měla nést čtyři (plus integrovaný čipset) a vhodnou spotřebu a výrobní náklady by zajistila 28nm výroba.

AMD Wichita Krishna Deccan 2012 platform

SemiAccurate přišel s informací, že obě APU byla zrušena a důvody vysvětluje zpožděním 28nm SHP procesu GlobalFoundries. Následkem toho by došlo k odkladu vydání produktů, které (rovněž podle SemiAccurate) má nahradit nová generace již na konci roku 2012. Protože by se Deccan na trhu ohřál jen na několik měsíců, nemělo by vydání smysl.

Ačkoli to zní logicky, má tato hypotéza značné mezery. Proti 28nm procesu GlobalFoundries nemáme námitek, nesedí však verze SHP. A to ze dvou důvodů. SHP proces je ve slovníčku GlobalFoundries synonymum pro SOI. Tedy variantu vhodnou pro nejvýkonnější segment - desktopové a serverové procesory, jejichž frekvence jsou cílené na několik GHz. Naopak pro ultramobilní zařízení tento proces není nejvhodnější (je zbytečně drahý a na nižších frekvencích obvykle nevykazuje optimální spotřebu). Ať už vezmeme v potaz Apple A5, A6 či Nvidia Tegru 2 a 3, nebo i současný Brazos/Bobcat AMD, žádný není vyráběný SOI procesem.

GlobalFoundries roadmapa (Q4 2010)

Druhý důvod, pro který bychom Deccan nedávali do souvislosti s 28nm SHP výrobou, vychází z materiálů GlobalFoundries. SHP varianta 28 nm se v roadmapě objevila teprve letos (první zmínka pochází snad z dubnové prezentace serverových procesorů). Vzhledem k tomu, jak dlouhou dobu trvá vývoj procesoru, je nereálné, aby AMD mohla návrh čipu cílit na proces, o jehož existenci v počátku vývoje platformy neměla tušení. Ještě na konci loňského roku totiž GlobalFoundries počítala rovnou s přechodem na 22nm SHP proces, nic jiného po 32nm SHP (SOI) nenásledovalo (viz výše).

Kapitoly článků
1.  Názor SemiAccurate a 28nm SHP proces

Diskuse ke článku Přeskočí AMD čtyřjádrový Bobcat Krishna a Wichita?

Čtvrtek, 24 Listopad 2011 - 14:22 | webwalker | Zajímavý je článek z digitimes, který už v červnu...
Čtvrtek, 24 Listopad 2011 - 12:20 | Rocman | V té roadmapě GlobalFoundries úplně chbyí 22nm,...

Zobrazit diskusi