Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Přijde 28nm mobilní GPU AMD „Wimbledon“ o půl roku dříve?

AMD logo na PCB
Poté, co se serveru SemiAccurate podařilo odkudsi „vydyndat“ roadmapu 28nm mobilních grafických karet společnosti Nvidia, pokračoval ve svém neutuchajícím úsilí a sehnal i informace z tábora AMD. Pokud ve vás tato zpráva vyvolala naději, že nové specifikace pomůžou vnést trochu světla na nadcházející produkty, budeme vás asi muset zklamat - přidávají naopak řadu dalších otazníků…

Vezměme to opět hezky od začátku. Následující tabulka je přesně to, co SemiAccurate získal:

AMD 28nm GPU mobile line-up

Jde tedy o trojici čipů Wimbledon, Heathrow a Chelsea. Zarážející je, s jakou pravidelností se ve specifikacích uniklých neoficiální cestou objevují přesmyčky či překlepy. Je to již poněkolikáté a zajímavé na tom je, že tyto „chybky“ bývají stejné nezávisle na zdroji. Že by je AMD přidávala záměrně, aby odhalila, kde zůstala ona pověstná díra v plotě? Nebylo by to prvně, kdy AMD podobným způsobem pátrala, odkud informace unikají, ale vraťme se zpět.

O všech třech jmenovaných čipech jsme již mohli slyšet, v březnu letošního roku se redakci DonanimHaber podařilo získat oficiální roadmapu, kde byly uvedené:

AMD 28nm GPU mobile line-up (březen 2011)

To dává novým informacím dost výrazný punc autentičnosti. Rozdíly tu přece jen jsou. Po 28nm Thames není ani vidu ani slechu, SemiAccurate dokonce tvrdí, že nejnižší low-end zřejmě vyplní 40nm GPU (což na druhou stranu do jisté míry s původní roadmapou koresponduje). Vlažnější přístup k diskrétnímu mobilnímu low-endu ze strany AMD je daný firemní politikou s platformou Fusion - snaha nahradit levnější grafické čipy pomocí APU je poměrně silná, takže by koncentrace vývojových i marketingových sil na diskrétní mobilní low-end byla značně kontraproduktivní.

Zajímavější situace je s čipem Wimbledon. Původně měl jít do výroby ve druhém kvartálu roku 2012, zatímco podle aktuálních informací bude již v lednu na trhu, takže výroba začne ve čtvrtém kvartálu letošního roku. Pokud jsou tyto informace správné, znamenalo by to půlroční náskok oproti půl roku starým plánům, což je v dnešní době odkladů mimořádně nezvyklé.

Naopak u Heathrow a Chelsea se prakticky nemění nic - snad s výjimkou vymizelé poznámky o 192bit sběrnici u první jmenované grafiky. Největší otazník ale zůstává nad samotnou architekturou, na které budou tyto čipy zakládat. Je jisté, že onen nejnižší segment, který zastoupí snad 40nm čipy, zůstane na VLIW-5 (typ Barts / HD 6800). Zda budou vyšší čipy zakládat na VLIW-5, novější VLIW-4 nebo zbrusu nové architektuře GCN, není ani z jedné roadmapy zřejmé.

Předchozí spekulace zakládaly na informacích z ovladače AMD, který obsahoval pouze dva identifikátory pro VLIW-4 čipy: Cayman (Radeon HD 6900) a Trinity (APU, které kombinuje CPU Bulldozer a GPU VLIW-4). Je teoreticky možné, aby byl identifikátor sdílen i pro jiný produkt, ale konfigurace jeho grafického jádra by musela být velmi podobná (v minulosti se tak stalo např. u RV770 / Radeon HD 4800 a RV740 / Radeon HD 4770). Na základě této možnosti a přítomnosti VLIW-4 GPU v APU Trinity se předpokládalo, že takový čip existovat bude, aby měla AMD co nabídnout k Trinity do CrossFire. Jak ale uvedl Dave Baumann z AMD, ovladače Catalyst již řadu měsíců obsahují inovovanou podporu CrossFire, která nevyžaduje, aby spolupracující čipy stavěly na identické architektuře. Což na jednu stranu existenci VLIW-4 čipu nevylučuje, na stranu druhou to znamená, že pro Trinity není bezpodmínečně nutný.

Jak to tedy bude? Těžko říct. S přihlédnutím k původní roadmapě, která situovala Wimbledon někam na přelom jara a léta příštího roku, považujeme za extrémně nepravděpodobné, že by výkonný čip (256bit sběrnice) chystaný na polovinu roku 2012 stavěl na (z pohledu roku 2012) obstarožní architektuře VLIW-5. Mezi možnými kandidáty proto zůstává VLIW-4 a GCN. A protože jde o časový horizont, ve kterém již bude GCN dávno na trhu, kloníme se právě k této (novější) architektuře.

V případě Heathrow a Chelsea, které měly být i podle původních plánů ve výrobě již od letošního roku, však existuje možnost využití architektury VLIW-4. Hlubší spekulace nemá v tuto chvíli smysl rozvíjet, je jen otázkou týdnů, než se dozvíme víc.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Přijde 28nm mobilní GPU AMD „Wimbledon“ o půl roku dříve?

Pátek, 26 Srpen 2011 - 16:18 | mikeczcom | no tak to se těším jak si GCN povede ;-)
Pátek, 26 Srpen 2011 - 13:39 | no-X | Přímo Demers zdůrazňoval letošek po konferenci,...
Pátek, 26 Srpen 2011 - 13:08 | mikeczcom | tak to je možné. na anandtechu k těm dvěma letům...
Pátek, 26 Srpen 2011 - 12:24 | no-X | Nedám za to ruku do ohně, ale mám dojem, že...
Pátek, 26 Srpen 2011 - 12:17 | mikeczcom | tak to na anandtechu/shw trochu nevychytali ;-))...
Pátek, 26 Srpen 2011 - 11:55 | no-X | Několik osob z AMD oficiálně potvrdilo, že GCN...
Pátek, 26 Srpen 2011 - 11:44 | mikeczcom | Jak je to vlastně s GCN? měl jsem za to že se má...

Zobrazit diskusi